Κλειδός Νάξου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Κλειδός, ή Κλείδο (το), ή Κλειδώ (η) είναι ακρωτήριο της νοτιοανατολικής Νάξου που βρίσκεται 2 ναυτικά μίλια βορειότερα του Πάνερμου Νάξου.

Το ακρωτήρι Κλείδο, ή η άκρα Κλειδώ προβάλει ως μικρή χερσόνησος με ανατολική κατεύθυνση εκατέρωθεν του οποίου, κατά Βορρά και Νότο, δημιουργούνται δύο όρμοι. Συνέχεια δε του νότιου σχηματίζονται δύο ακόμα αμφίδυμοι όρμοι. Και οι τρεις παραπάνω όρμοι παρέχουν περιορισμένη ασφάλεια κυρίως από Ν.ΝΔ μέχρι Β. ανέμους και μόνο σε μικρά σκάφη αναψυχής ή αλιευτικά.

Την ίδια ονομασία φέρει ο εκεί μικρός οικισμός αλλά και όλη η αμμώδης παραλία στην περιοχή που χαρακτηρίζεται ως μία από τις πλέον ήσυχες της Νάξου. Το όνομα του ακρωτηρίου και των όρμων πιθανότερο θεωρείται ότι οφείλεται από το σχήμα της χερσονήσου που θυμίζει κλειδί. Η πρόσβαση στην παραλία Κλειδώ γίνεται με ιδιωτικά μέσα ή ταξί, από τον δρόμο Απείρανθο - Μουτσούνα όπου και συνεχίζει τον παραλιακό δρόμο προς Νότο. Ο Κλειδός απέχει από την Απείρανθο 25 χλμ. δεν εξυπηρετείται με αστική συγκοινωνία.
Ακριβώς ΄έναντι του όρμου Κλειδό και σε απόσταση περίπου 3 ν.μίλια ανατολικά βρίσκεται η νησίδα Πρασούρα.

Για αλιευτικές δραστηριότητες στη περιοχή αυτή κρίνεται απαραίτητη η συνεχής ενημέρωση μετεωρολογικού δελτίου λόγω των έντονων φαινομένων της κατάστασης θαλάσσης που παρατηρούνται.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια τομ.ΙΔ΄, σ.508. (Κλείδο)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]