Κλίμακα Barthel

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Κλίμακα Barthel ή Κλίμακα ΔΚΖ Barthel είναι μια κλίμακα μέτρησης η οποία χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της απόδοσης σε Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής (ΔΚΖ). Κάθε στοιχείο εκτέλεσης βαθμολογείται σε αυτή την κλίμακα με ένα συγκεκριμένο αριθμό πόντων που έχουν οριστεί για κάθε επίπεδο ή κατάταξη.[1] Χρησιμοποιεί δέκα μεταβλητές που περιγράφουν ΔΚΖ και κινητικότητα. Μια υψηλή βαθμολογία συνδέεται με μια μεγαλύτερη πιθανότητα δυνατότητας διαβίωσης στο σπίτι με ένα βαθμό ανεξαρτησίας μετά το εξιτήριο του νοσοκομείου. Ο χρόνος και η σωματική βοήθεια που απαιτείται για την εκτέλεση κάθε στοιχείου χρησιμοποιούνται στον προσδιορισμό της ανατιθέμενης αξία του κάθε στοιχείου. Εξωτερικοί παράγοντες μέσα στο περιβάλλον επηρεάζουν την βαθμολογία του κάθε στοιχείου. Αν υφίστανται προσαρμογές εκτός του τυπικού οικιακού περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, η βαθμολογία του συμμετέχοντος θα είναι χαμηλότερη, αν οι συνθήκες αυτές δεν είναι διαθέσιμες. Αν χρησιμοποιούνται προσαρμογές στο περιβάλλον, θα πρέπει να περιγράφονται λεπτομερώς και να επισυνάπτονται στην Κλίμακα Barthel.[2]

Η κλίμακα παρουσιάστηκε το 1965,[3] και απέδιδε το σκορ 0-100  (Mahoney, F.I. & Barthel, D.W., 1965. Functional Evaluation: The Barthel Index. Maryland state medical journal, 14, pp.61–65.). Οι Collin και συν. (1988) υποστήριξαν ότι το αρχικό σύστημα βαθμολόγησης έδωσε μια υπερβολική εντύπωση για την ακρίβεια και στη συνέχεια πρότειναν μια τροποποίηση στην οποία κάθε τομέας βαθμολογείται με έναν προστιθέμενο βαθμό με μια πλήρη βαθμολογία των 20 βαθμών να αντιστοιχεί στην λειτουργική ανεξαρτησία (Collin, C. et al., 1988. The Barthel ADL Index: a reliability study. International disability studies, 10(2), pp.61–63.). Η "ευαισθητοποιημένη" έκδοση κάνει έντονη διάκριση μεταξύ καλών και καλύτερων και φτωχών και φτωχότερων επιδόσεων. Η αποτελεσματικότητα δεν είναι μόνο με την ενδονοσοκομειακή αποκατάσταση αλλά και την οικιακή φροντίδα, νοσηλευτική φροντίδα, εξειδικευμένη νοσηλευτική και την κοινότητα. Η Κλίμακα Barthel σηματοδοτεί μια από τις πρώτες καταγεγραμμένες συνεισφορές στην βιβλιογραφία για το επίπεδο λειτουργικότητας και αντιπροσωπεύει  την μακρά περίοδο της ένταξης των μετρήσεων των Εργοθεραπευτών της λειτουργικής κινητικότητας και των ΔΚΖ στο πεδίο εφαρμογής της πρακτικής τους. Η κλίμακα θεωρείται αξιόπιστη, αν και η χρήση της σε κλινικές δοκιμές σε εγκεφαλικά επεισόδια είναι ασυνεπής.[4] Ωστόσο, έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς για την παρακολούθηση λειτουργικών αλλαγών σε άτομα που δέχονταν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής αποκατάστασης, κυρίως στην πρόβλεψη των λειτουργικών αποτελεσμάτων που σχετίζονται με ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Η Κλίμακα Barthel φαίνεται να εμφανίζει φορητότητα και έχει χρησιμοποιηθεί σε 16 μεγάλες διαγνωστικές κατηγορίες. Η Κλίμακα Barthel έχει αποδείξει την υψηλή αξιοπιστία µεταξύ παρατηρητών/βαθµολογητών (inter-rater reliability) (0.95) και αξιοπιστία επαναληπτικών μετρήσεων (ή έλεγχος-επανέλεγχος) (0.89), καθώς και υψηλές συσχετίσεις (0.74–0.8) και με άλλες κλίμακες μέτρησης της σωματικής αναπηρίας.

Πληροφορίες για τα πνευματικά δικαιώματα: Η Maryland State Medical Society κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα για την Κλίμακα Barthel. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα για μη εμπορικούς σκοπούς με την ακόλουθη παραπομπή: Mahoney FI, Barthel D. “Functional evaluation: the Barthel Index.” Maryland State Med Journal 1965;14:56-61. Χρησιμοποιείται με άδεια. Απαιτείται άδεια για να τροποποιήσετε την Κλίμακα Barthel ή να την χρησιμοποιήσετε για εμπορικούς σκοπούς.

Οι δέκα μεταβλητές που αξιολογούνται στην κλίμακα Barthel είναι:

 • παρουσία ή απουσία ακράτειας κοπράνων
 • παρουσία ή απουσία ακράτειας ούρων
 • απαιτούμενη βοήθεια στην προσωπική περιποίηση/καλλωπισμό
 • απαιτούμενη βοήθεια στη χρήση τουαλέτας
 • απαιτούμενη βοήθεια στη σίτιση
 • απαιτούμενη βοήθεια στις μεταφορές (π.χ. από καρέκλα σε κρεβάτι)
 • απαιτούμενη βοήθεια στο περπάτημα
 • απαιτούμενη βοήθεια στην ένδυση
 • απαιτούμενη βοήθεια στην χρήση σκάλας
 • απαιτούμενη βοήθεια στο μπάνιο

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. O'Sullivan, Susan B· Schmitz, Thomas J (2007). Physical Rehabilitation, Fifth Edition. Philadelphia, PA: F.A. Davis Company. σελίδες 385. 
 2. Carroll, Douglas. «Functional Evaluation: The Barthel Index» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 28 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2011. 
 3. Mahoney F. Barthel D (1965). «Functional evaluation: the Barthel Index». Md Med J 14: 61–65. PMID 14258950. https://archive.org/details/sim_maryland-medical-journal_1965-01_14_1/page/61. 
 4. «Use of the Barthel index and modified Rankin scale in acute stroke trials». Stroke 30 (8): 1538–41. August 1999. doi:10.1161/01.str.30.8.1538. PMID 10436097. http://stroke.ahajournals.org/cgi/content/full/30/8/1538. 

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]