Κλάμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παιδί που κλαίει

Το κλάμα είναι η εκροή δακρύων ως αντίδραση σε μια συναισθηματική κατάσταση, πόνο ή έναν φυσικό ερεθισμό του ματιού. Τα συναισθήματα που μπορούν να οδηγήσουν στο κλάμα περιλαμβάνουν στεναχώρια, θυμό, ευτυχία ή θλίψη. Η πράξη του κλάματος έχει οριστεί ως "φαινόμενο εκκρίματος δακρύων από τον δακρυϊκό αδένα, χωρίς κανέναν ερεθισμό των οφθαλμικών δομών". Μία μορφή κλάματος είναι και ο λυγμός.

Έχει δημιουργηθεί μια νευρωνική σύνδεση μεταξύ του δακρυϊκού αγωγού και των περιοχών του ανθρώπινου εγκεφάλου που εμπλέκονται με τη συγκίνηση. Οι επιστήμονες συζητούν κατά πόσο οι άνθρωποι είναι τα μόνα ζώα που παράγουν δάκρυα ανταποκρινόμενοι στις συναισθηματικές καταστάσεις.[1][2]

Τα δάκρυα που παράγονται κατά τη διάρκεια συγκίνησης έχουν χημική σύνθεση που διαφέρει από άλλους τύπους δακρύων. Περιέχουν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες των ορμονών προλακτίνη, αδρενοκορτικοτροπική ορμόνη και Leu-enkephalin,[3] και τα στοιχεία καλίου και μαγγανίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Walter, Chip (December 2006). «Why do we cry?». Scientific American Mind 17 (6): 44. 
  2. Langseth, Muriel· Frey, William H. (1985). «Ch. 14: Do Animals Shed Emotional Tears?». Crying: the mystery of tears. Minneapolis, Minn: Winston Press. σελίδες 135–9. ISBN 0-86683-829-5. 
  3. Skorucak A. "The Science of Tears." ScienceIQ.com.