Κιτόι πολιτισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χάρτης της λίμνης Βαϊκάλης όπου διακρίνεται η χερσόνησος olchon όπου αναπτύχθηκε ο Κιτόι πολιτισμός

Οι Κιτόι (Kitoi) ήταν προϊστορικός λαός της Ρωσίας που ζούσε γύρω από τη λίμνη Βαϊκάλη ανάμεσα στην 3η και 2η χιλιετία π.Χ.

Δεν έχει διασωθεί το πραγματικό όνομα τους, το όνομα Κιτόι δόθηκε από τους επιστήμονες. Ήταν κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες, κυνηγούσαν και έτρωγαν ζώα όπως ελάφια, τάρανδους, άλκες, ψάρια από τη λίμνη, ενώ μάζευαν φρούτα και μανιτάρια. Χρησιμοποιούσαν λίθινα εργαλεία που τα κατασκεύαζαν οι ίδιοι. Ζούσαν σε μεγάλες ομάδες χωρίς να έχουν πολλές και συχνές επαφές μεταξύ τους. Οι μετακινήσεις τους ήταν περιορισμένες και όχι πολλή μακριά από την περιοχή που ζούσαν. Σύμφωνα με τις έρευνες σε σκελετούς, αυτός ήταν και ο λόγος που οι Κιτόι χάθηκαν αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπάρχουν καθόλου παιδικές ταφές, κάτι που δείχνει περιορισμό των γεννήσεων και σταδιακή εξαφάνιση τους.

Έχουν βρεθεί πολλά προϊστορικά νεκροταφεία της φυλής με ταφές πλούσιες σε κτερίσματα, το σημαντικότερο είναι στη περιοχή Σαγκάν Ζάμπα, που θεωρείται από την αρχαιότητα ιερός χώρος και χρησιμοποιούταν ακόμα μέχρι τον 20ο αιώνα από Σαμάνους. Σύμφωνα με τις ανασκαφικές έρευνες για άγνωστο λόγο οι Κιτόι εγκατέλειψαν την περιοχή ή χάθηκαν σαν λαός και έτσι έμεινε ακατοίκητη για 700-800 χρόνια. Έχουν βρεθεί πολλές τοιχογραφίες σε σπήλαια και βράχους.

Σήμερα με το ίδιο όνομα είναι γνωστό βουνό και ποταμός της Ρωσίας και πόλη των ΗΠΑ στην Αλάσκα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]