Κεράλα Σαχίτγια Ακαντεμί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Κεράλα Σαχίτγια Ακαντεμί ή Ακαδημία για τη Μαλαγιαλαμική λογοτεχνία είναι αυτόνομος οργανισμός που ιδρύθηκε για την προώθηση της γλώσσας Μαλαγιαλάμ και λογοτεχνίας. Βρίσκεται στο Θρισούρ της Κεράλας στην Ινδία.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ακαδημία εγκαινιάστηκε στις 15 Οκτωβρίου 1956 από τον Τσιθίρα Θιρούναλ Μπαλαράμα Βάρμα (1913-1991), πρώην βασιλιάς του Τραβανκόρ στο Θιρουβανανθαπούραμ. Μεταφέρθηκε στο Θρισούρ τον Σεπτέμβριο του 1957. Αν και η κυβέρνηση της Κεράλα παρέχει χρηματοδότηση και υποστήριξη για την ακαδημία, η διοίκηση της ακαδημίας είναι αυτόνομη, σύμφωνα με το σύνταγμα. Η ακαδημία αναγνωρίζει τα ανώτερα λογοτεχνικά έργα μέσα από ετήσια λογοτεχνικά βραβεία για την Ποίηση, το Μυθιστόρημα, την Ιστορία, το Θέατρο, τη Λογοτεχνική κριτική, τη Βιογραφία - αυτοβιογραφία, το Οδοιπορικό, το Χιούμορ, τη Μετάφραση, τη Παιδική λογοτεχνία και άλλα. Το 2016 επικεφαλής ήταν ο διηγηματογράφος στα Μαλαγιαλάμ Βαϊσαχάν στην θέση του Προέδρου, η Χαντίτζα Μούμταζ ως Αντιπρόεδρος και ο Κ. Π. Μοχάναν ως Γραμματέας.[2]

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ακαδημία έχει μια από τις καλύτερες βιβλιοθήκες στη Κεράλα. Είναι εγκεκριμένο διδακτορικό κέντρο ερευνών για τα πανεπιστήμια στην Κεράλα. Η Ακαντεμί επίσης, κατέχει την περιοδική βιβλίο του φεστιβάλ για την προώθηση της ανάγνωσης μεταξύ των μαζών. Η Ακαντεμί δημοσιεύει τακτικά τα περιοδικά Sahithyalokam, Sahithya Chakravalam και τοΜαλαγιαλάμ Literature Research (στα αγγλικά). Η ακαδημία βραβεύει επίσης το επιφανές Εζουθάτσαν Πουρασκάραμ, το οποίο πήρε το όνομά του από τον Θουντσάθθου Εζουθάτσαν, πατέρα της Μαλαγιαλαμικής λογοτεχνίας. Το βραβείο δίνεται σε ετήσια βάση σε εξέχοντες λογοτέχνες.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Sahitya Akademi». Government of Kerala. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2010. 
  2. «LITERARY AND CULTURAL SOCIETIES». Government of Kerala. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]