Κεντρόσαυρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σκελετός στεγόσαυρου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Βερολίνου

Κεντρόσαυροι είναι ένα γένος στεγοσαυρίων δεινοσαύρων της Ύστερης Ιουρασικής περιόδου της Τανζανίας. Ανήκουν στο είδος Kentrosaurus aethiopicus, που ονομάστηκε και περιγράφηκε από τον Γερμανό παλαιοντολόγο Edwig Hennig το 1915.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είχε μήκος περίπου 4,5 μέτρα ως ενήλικας και ζύγιζε περίπου 1 τόνο. Περπατούσε στα τέσσερα με ισιωμένα πίσω άκρα. Είχε μικρό ευλύγιστο κεφάλι για να καταναλώνει ευκολότερα φυτά. Είχε πιθανότατα διπλή σειρά από πλάκες στο λαιμό και σε όλη του τη ράχη. Στους γοφούς και στην ουρά, οι πλάκες αυτές έδιναν τη θέση τους σε αγκάθια. Τα μεγαλύτερα από αυτά βρίσκονταν στο τέλος της ουράς και χρησίμευαν ασφαλώς στην άμυνα του ζώου. Τα μηριαία οστά διέφεραν στα δύο φύλα, καθώς τα θηλυκά ήταν κατά πάσα πιθανότητα μεγαλύτερα από τα αρσενικά.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ο Hennig ονόμαζε το νέο του δεινόσαυρο φρόντισε να συμπεριλάβει την δερμάτινη πανοπλία του στο γενικό όνομα. Από το ελληνικό κέντρον (αιχμή) και σαύρος (σαύρα), προσθέτοντας και τον ειδικό χαρακτηρισμό aethiopicus (αιθίωψ) για να τονίσει την προέλευση του από την Αφρική.