Κεντρική Τράπεζα του Κοσσυφοπεδίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κεντρικά γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας του Κοσσυφοπεδίου στην Πρίστινα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου (αλβανικά: Banka Qendrore e Republikës së Kosovës) ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2008, το ίδιο έτος που το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, με την έγκριση του νόμου αριθ. 03/L-074 από το Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου.[1] Πριν από την ίδρυσή της ως Κεντρικής Τράπεζας του Κοσσυφοπεδίου, λειτουργούσε ως Κεντρική Τραπεζική Αρχή του Κοσσυφοπεδίου (Autoriteti Qendror Bankar i Kosovës). Το επίσημο νόμισμα στο Κοσσυφοπέδιο είναι το ευρώ, το οποίο υιοθετήθηκε μονομερώς το 2002, χωρίς η χώρα να είναι μέλος της ευρωζώνης.[2][3][4] Η έδρα της Κεντρικής Τράπεζας βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, την Πρίστινα.

Λειτουργίες και στόχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολουθούν οι στόχοι της Κεντρικής Τράπεζας του Κοσσυφοπεδίου, όπως απαριθμούνται στο πεδίο «Στόχοι», του άρθρου 7, κεφάλαιου ΙΙΙ του «Νόμου αριθ. 03/L-209»:[5]

  1. Ο πρωταρχικός στόχος της Κεντρικής Τράπεζας είναι να προωθήσει και να διατηρήσει ένα σταθερό χρηματοοικονομικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου ενός ασφαλούς, υγιούς και αποτελεσματικού συστήματος πληρωμών.
  2. Ένας επιπλέον στόχος της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος υπάγεται στον πρωταρχικό στόχο της Κεντρικής Τράπεζας, είναι να συμβάλει στην επίτευξη και διατήρηση της εγχώριας σταθερότητας των τιμών.
  3. Με την επιφύλαξη της επίτευξης των δύο αυτών στόχων, η Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζει τις γενικές οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης.
  4. Η Κεντρική Τράπεζα ενεργεί σύμφωνα με την αρχή της ανοικτής οικονομίας της αγοράς, με ελεύθερο ανταγωνισμό, ευνοώντας την αποτελεσματική κατανομή των πόρων.[6]

Στρατηγικό σχέδιο (2010 – 2015)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κεντρική Τράπεζα έθεσε πέντε στρατηγικούς στόχους για πέντε χρόνια λειτουργίας της, με στόχο την ευθυγράμμιση των καθηκόντων της Τράπεζας προς τους πολίτες και την οικονομία εν γένει. Αυτοί οι στόχοι είναι:

  1. Να προαγάγει και να ενθαρρύνει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου - Η Κεντρική Τράπεζα αναλύει την ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, εξαλείφει τους πιθανούς κινδύνους, δημιουργεί αναλυτικούς δείκτες και προωθεί, επίσης, ένα κατάλληλο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.
  2. Να υποστηρίζει γενικές οικονομικές πολιτικές, για την επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης στη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου - Η Κεντρική Τράπεζα ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη μέσω της βελτίωσης της οικονομικής πολιτικής, διεξάγοντας οικονομική έρευνα και ενημερώνοντας το κοινό.
  3. Να εξασφαλίζει την ανάπτυξη σύγχρονων διατραπεζικών συστημάτων και να παρέχει αποτελεσματικές τραπεζικές υπηρεσίες στους πελάτες - Με τη χρήση του Ηλεκτρονικού Διατραπεζικού Συστήματος Διακανονισμού (EICS), η Κεντρική Τράπεζα λειτουργεί ως ένα υβριδικό σύστημα που διευκολύνει τη διοχέτευση διαφόρων μέσων πληρωμών μεταξύ των τραπεζών.
  4. Να προωθήσει την υγιής ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού τομέα - Η Κεντρική Τράπεζα του Κοσσυφοπεδίου στοχεύει στην ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού τομέα επενδύοντας στη διασφάλιση των επιχειρήσεων της ιδιωτικής αγοράς και στην παροχή στην κυβέρνηση της δικής της εμπειρίας. Τείνει να το επιτύχει αυτό, διαμορφώνοντας ένα νέο νομικό πλαίσιο για νέα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και πιστοποιώντας νέα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
  5. Να συμβάλλει στις διαδικασίες για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς - Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει επενδύσεις για την προώθηση της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου και της Κεντρικής Τράπεζας του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνές επίπεδο. Αυτό πρέπει να επιτευχθεί με τη διατήρηση καλών σχέσεων με άλλους αντισυμβαλλόμενους, την εφαρμογή διεθνών προτύπων και τη διοργάνωση σεμιναρίων και εκδηλώσεων.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Functions and Responsibilities». bqk-kos.org. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2013. 
  2. «Euro: A Force for Stability in Kosovo». balkaninsight.com. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2013. 
  3. «Balkan Countries Say Farewell to "Beloved" German Mark». setimes.com. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2013. 
  4. «Euros Replace Deutschmarks». setimes.com. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2013. 
  5. «Funksionet dhe Përgjegjësitë» (στα Αλβανικά). Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2013. 
  6. Central Bank of Kosovo. «LAW ON CENTRAL BANK OF THE REPUBLIC OF KOSOVO» (PDF). Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2013. 
  7. «Strategic Plan for the period» (PDF). bqk-kos.org. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2013.