Καϊνάν (γιος του Ενώς)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Καϊνάν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
קֵינָן‬ (Εβραϊκά)
Γέννηση 3436 π.Χ.[1]
Θάνατος 2890 π.Χ., 2526 π.Χ.[2] και 1235[3][4]
Οικογένεια
Τέκνα Μαλελεήλ[5]
Γονείς Ενώς[6][7]
Συγγενείς Σηθ (παππούς)

Ο Καϊνάν (κάποιες φορές και Κενάν ή Κεϊνάν) (εβραϊκά: קֵינָן) ήταν βιβλικός πατριάρχης που αναφέρεται πρώτη φορά στο βιβλίο της Γενέσεως της Εβραϊκής Βίβλου ότι ζούσε πριν τον καιρό του Κατακλυσμού. Αναφέρεται επίσης στη Βίβλο γενέσεως του Ιησού Χριστού στον Λουκά 3:36-37.

Ένας δεύτερος μετά τον Κατακλυσμό Καϊνάν αναφέρεται από την Μετάφραση των Εβδομήκοντα, την ελληνική μετάφραση του Βιβλίου της Γενέσεως, στο Βιβλίο των Ιωβηλαίων και στη Γενεαλογία του Ιησού στο Λουκά.

Σύμφωνα με τη Γένεσι 5:9-14, ο Καϊνάν είναι γιος του Ενώς και εγγονός του Σηθ. Γεννημένος όταν ο Ενώς ήταν 90 χρονών[8], ο Κεϊνάν έγινε πατέρας του Μαλελεήλ όταν ήταν εβδομήντα χρονών[9]. Ο Κεϊνάν έγινε πατέρας και άλλων γιων και κοριτσιών πριν πεθάνει σε ηλικία 910 χρονών.

Σύμφωνα με το Βιβλίο των Ιωβηλαίων η μητέρα του Καϊνάν ήταν η Νοάμ, γυνάικα και αδελφή του Ενώς, και η γυναίκα του ήταν η Μουαλελέθ, η οποία ήταν και αδελφή του.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τον Καϊνάν ως άγιο και εορτάζει τη μνήμη του την Κυριακή προ της Χριστού γεννήσεως ή Κυριακή των Προπατόρων.

Βίβλῳ Kαϊνᾶν Μωσέως γεγραμμένος, Κἂν τῷ παρόντι χρὴ γραφῆναι βιβλίῳ.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Kenan της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]