Καυτοί και Άσφαιροι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καυτοί και Άσφαιροι
Hot Fuzz
Η κινηματογραφική αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΈντγκαρ Ράιτ
ΠαραγωγήΝάιρα Παρκ
Τιμ Μπέβαν
Έρικ Φέλνερ
ΣενάριοΈντγκαρ Ράιτ
Σάιμον Πεγκ
ΠρωταγωνιστέςΣάιμον Πεγκ
Νικ Φροστ
ΜουσικήΝτέιβιντ Άρνολντ
ΦωτογραφίαΤζες Χολ
ΜοντάζΚρις Ντίκενς
Εταιρεία παραγωγήςStudioCanal
Working Title Films
Big Talk Productions
ΔιανομήUniversal Pictures (Παγκοσμίως)
Rogue Pictures (Ηνωμένες Πολιτείες)
Κυκλοφορία16 Φεβρουαρίου, 2007
Διάρκεια121 λεπτά[1]
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο Ηνωμένο Βασίλειο [2]
Γαλλία[2]
Γλώσσααγγλικά
Προϋπολογισμός$12-16 εκατομμύρια[3][4]
Ακαθάριστα έσοδα$80.7 εκατομμύρια[5]

Η ταινία Καυτοί και Άσφαιροι (αγγλικά: Hot Fuzz) είναι βρετανική κωμωδία δράσης του 2007, σε σκηνοθεσία του Έντγκαρ Ράιτ και σενάριο του Έντγκαρ Ράιτ και Σάιμον Πεγκ. Πρωταγωνιστούν οι Σάιμον Πεγκ και Νικ Φροστ. Ο Πεγκ και ο Φροστ υποδύονται δύο αστυνομικούς, οι οποίοι επιχειρούν να λύσουν μιας σειρά από μυστήριους φόνους στο Σάντφορντ, ένα χωριό στη Δυτική Χώρα. Οι Ράιτ, Πεγκ, Φροστ και η παραγωγός Νάιρα Παρκ, είχαν συνεργαστεί προηγουμένως στην τηλεοπτική σειρά Spaced και στην ταινία του 2004 Το Ξύσιμο των Νεκρών (Shawn of the Dead).[6]

Πάνω από εκατό ταινίες ταινίες δράσης αποτέλεσαν έμπνευση για την ανάπτυξη του σεναρίου. Τα γυρίσματα διήρκεσαν για πάνω από έντεκα εβδομάδες στις αρχές του 2006, και περιελάμβαναν εκτενές καστ, καθώς και κάμεο. Τα οπτικά εφέ αναπτύχθηκαν από δέκα καλλιτέχνες για να επεκταθούν ή να προσθέσουν εκρήξεις, βία και σκηνές πυροβολισμού.

Η ταινία είναι η δεύτερη της τριλογίας Cornetto, μετά από την ταινία Shaun of the Dead και πριν από την ταινία Το Τέλος του Κόσμου (The World's End, 2013). Κάθε μία ταινία περιλαμβάνει διαφορετική γεύση παγωτού Cornetto.[7] Επιπλέον, είναι η πιο επιτυχημένη στην τριλογία.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νίκολας Έιντζελ είναι ένας αξιόπιστος αστυνομικός της Μητροπολιτικής Αστυνομικής Υπηρεσίας του Λονδίνου. Η συνάδελφοί του, οι οποίοι τον ζηλεύουν, φροντίζουν να τον στείλουν στην μικρή αγροτική πόλη του Σάντφορντ, Γκλόστερσαιρ, που κερδίζει τακτικά τον τίτλο του καλύτερου χωριού της χρονιάς. Ο Έιντζελ απογοητεύεται από τους τεμπέληδες και ανίκανους συναδέλφους του. Ο συνάδελφός του, Ντάνι Μπάτερμαν, επίσης αστυνομικός και λάτρης των buddy αστυνομικών ταινιών, είναι ο γιος του επιθεωρητή Φρανκ Μπάτερμαν, ανωτέρου του Έιντζελ. Ο Έιντζελ συναντά επίσης και τον ιδιοκτήτη του τοπικού σουπερμάρκετ.

Μετά από μια κακοφτιαγμένη ερασιτεχνική παράσταση του θεατρικού έργου Ρωμαίος και Ιουλιέτα, οι δύο πρωταγωνιστές, του οποίους ο Έιντζελ σταμάτησε προηγουμένως λόγω υψηλής ταχύτητας, δολοφονήθηκαν από μία φιγούρα με μανδύα, και σκηνοθετεί το έγκλημα να φαίνεται σαν αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ο Έιντζελ είναι ο μοναδικός αστυνομικός που υποπτεύεται ότι είναι ένα καλοστημένο σχέδιο. Ενώ τον έχουν στείλει να επιλύσει μια διαμάχη, ο Έιντζελ ανακαλύπτει ένα κρυμμένο απόθεμα παράνομων όπλων, συμπεριλαμβανομένου μιας παλιάς νάρκης θαλάσσης, και τα παίρνει μαζί του στο αστυνομικό τμήμα. Ο Έιντζελ πηγαίνει στο σπίτι του Ντάνι και παρακολουθούν μαζί ταινίες δράσης. Εκείνη τη νύχτα, δολοφονείται ο πλούσιος οικοδόμος Τζορτζ Μέρτσαντ, λόγω μιας έκρηξης που προκαλείται εξαιτίας της σόμπας του, και το πτώμα του εκτοξεύεται έξω από το παράθυρο.

Ο Έιντζελ υποπτεύεται ότι οι δολοφονίες συνδέονται με μια πρόσφατη αγοραπωλησία ακινήτων. Ο τοπικός δημοσιογράφος, Τιμ Μέσεντζερ, πλησιάζει τον Έιντζελ στην εκκλησία, ισχυριζόμενος ότι έχει πληροφορίες, αλλά δολοφονείται από την πτώση μιας τοιχοδομής. Η Λέσλι Τίλερ, η ανθοπώλισσα του χωριού, λέει στον Έιντζελ ότι σχεδιάζει να πουλήσει το σπίτι της στου συνεταίρους του Μέρτσαντ. Ενώ ο Έιντζελ είναι απασχολημένος, ο δολοφόνος την μαχαιρώνει με το ψαλίδι κηπουρικής. Ο Έιντζελ προσπαθεί να πιάσει τον δράστη, αλλά δεν τα καταφέρνει. Ο Έιντζελ υποψιάζεται τον Σκίνερ, μιας και η αγοραπωλησία ακινήτων θα έδινε τέλος στο μονοπώλιο του σουπερμάρκετ του, αλλά ο Σκίνερ έχει άλλοθι.

Ο Έιντζελ δέχεται επίθεση στο δωμάτιο του ξενοδοχείο του από έναν εργαζόμενο του Σκίνερ. Ο Έιντζελ τον κατατροπώνει και μαθαίνει για τη μυστική συμμαχία της γειτονιάς, η οποία παρακολουθεί όλους τους κατοίκους του χωριού και η συγκέντρωσή της λαμβάνει χώρα στο κάστρο του Σάντφορντ. Ο Έιντζελ αντιμετωπίζει τη συμμαχία, της οποίας αρχηγός είναι ο Φρανκ, ο οποίος αποκαλύπτει ότι διέπρατταν τις δολοφονίες για ασήμαντους λόγους, μιας και υποτίθεται ότι κάθε θύμα απειλούσε τις πιθανότητες να ψηφιστεί το χωριό τους ως το καλύτερο της χρονιάς. Ο Έιντζελ τρέχει και πέφτει στις κατακόμβες του κάστρου, όπου βρίσκει όλα τα πτώματα των θυμάτων της συμμαχίας. Ο Ντάνι εμφανίζεται και σκοτώνει στα ψέματα τον Έιντζελ. Παριστάνοντας ότι πηγαίνει να ξεφορτωθεί το πτώμα, ο Ντάνι οδηγεί τον Έιντζελ μακριά και τον παρακινεί να επιστρέψει στο Λονδίνο για την προστασία του.

Την επόμενη ημέρα, ο Έιντζελ επιστρέφει στο Σάντφορντ και οπλίζεται με τα κατασχεθέντα όπλα. Εκείνος και ο Ντάνι εμπλέκονται σε μια μονομαχία με όπλα, ενάντια στη συμμαχία. Όταν ο Φρανκ στέλνει τους υπόλοιπους αστυνομικούς να τους συλλάβουν, ο Έιντζελ και ο Ντάνι τους πείθουν ότι ο Φρανκ είναι ο υπαίτιος των δολοφονιών. Ο Φρανκ το σκάει και οι αστυνομικοί πολιορκούν το σουπερμάρκετ, με τον Σκίνερ και τον Φρανκ να δραπετεύουν με ένα αυτοκίνητο. Έπειτα από ένα κυνηγητό με αυτοκίνητα, ο Έιντζελ στριμώχνει τον Σκίνερ σε ένα μοντέλο του χωριού, και τότε καρφώνεται ένας μικροσκοπικός εκκλησιαστικός πόλος στο σαγόνι του Σκίνερ, ενώ ο Φρανκ δέχεται επίθεση από έναν κύκνο, τον οποίον ο Έιντζελ και ο Μπάτερμαν προσπαθούσαν να πιάσουν προηγουμένως.

Οι πρώην ανώτεροι του Έιντζελ του ζητά να επιστρέψει στο Λονδίνο, μιας και το ποσοστό της εγκληματικότητας αυξήθηκε ραγδαία με την απουσία του, αλλά ο Έιντζελ αποφασίζει να παραμείνει στο Σάντφορντ. Ο ηλικιωμένος Τομ Γουίβερ, το τελευταίο μέλος της συμμαχίας, εισβάλλει μέσα στο αστυνομικό τμήμα. Πυροβολεί τον Έιντζελ, αλλά ο Ντάνι πηδάει μπροστά του για να τον σώσει. Ως αποτέλεσμα, ο Γουίβερ ενεργοποιεί ακούσια τη νάρκη θαλάσσης, σκοτώνοντας τον εαυτό του και καταστρέφοντας το τμήμα.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Έιντζελ έχει πάρει προαγωγή ως επιθεωρητής και ανώτερος στην αστυνομία του Σάντφορντ. Ο Ντάνι, έχοντας επιβιώσει του πυροβολισμού, είναι πλέον αρχιφύλακας. Αφού επισκέπτονται τον τάφο της μητέρας του Ντάνι, οι δυο τους σπεύδουν προς την επόμενη σκηνή εγκλήματος.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σάιμον Πεγκ ως Νίκολας Έιντζελ
  • Νικ Φροστ ως Ντάνι Μπάτερμαν
  • Τζιμ Μπρόντμπεντ ως επιθεωρητής Φρανκ Μπάτερμαν
  • Πάντι Κονσιντάιν ως Άντι Γουεϊνράιτ
  • Τίμοθυ Ντάλτον ως Σάιμον Σκίνερ
  • Μπιλ Νάιγκι ως επιθεωρητής στην μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου
  • Μπίλι Γουάιτλο, ως Τζόις Κούπερ
  • Έντουαρντ Γούντγουαρντ ως Τομ Γουίβερ
  • Μπιλ Μπέιλι ως αρχιφύλακας Τέρνερ
  • Ντέιβιντ Μπράντλεϊ ως Άρθουρ Γουέμπλι
  • Άνταμ Μπάξτον ως Τιμ Μέσεντζερ
  • Ολίβια Κόλμαν ως Ντόρις Θάτσερ
  • Ρον Κουκ ως Τζορτζ Μέρτσαντ
  • Κένεθ Κράνχαμ ως Τζέιμς Ρίπερ
  • Τζούλια Ντίκιν ως Μαίρη Πότερ
  • Κέβιν Έλντον ως αρχιφύλακας Τόνι Φίσερ
  • Μάρτιν Φρίμαν ως αρχιφύλακας στη μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου
  • Πολ Φρίμαν ως Φίλιπ Σούτερ
  • Καρλ Τζόνσον ως Μπομπ Γουόκερ
  • Λούνι Παντς ως Ιβ Ντράπερ
  • Αν Ριντ ως Λέσλι Τίλερ
  • Ρέιφ Σπαλ ως Άντι Καρτράιτ
  • Ντέιβιντ Θρέλφολ ως Μάρτιν Μπλόουερ
  • Πίτερ Ράιτ ως Ρόι Πόρτερ
  • Στούαρτ Γουίλσον ως δόκτωρ Ρόμπιν Χάτσερ
  • Ρόρι Μακάν ως Μάικλ Άρμστρονγκ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «HOT FUZZ (15)». British Board of Film Classification. 2 Φεβρουαρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2013. 
  2. 2,0 2,1 «Hot Fuzz (2007)». British Film Institute. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2014. 
  3. Collins, Andrew (19 July 2013). "Simon Pegg: The World's End is $4 million shy of double what Hot Fuzz cost" Αρχειοθετήθηκε 2017-08-03 στο Wayback Machine.. Radio Times.
  4. «Hot Fuzz Financial Information». The Numbers. Nash Information Services, LLC. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2019. 
  5. «Hot Fuzz (2007)». Box Office Mojo. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2009. 
  6. Buchanan, Jason. «Hot Fuzz». Allmovie. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2012. 
  7. «Interview with Simon Pegg». BBC Website. 1 October 2008. http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/7642129.stm. Ανακτήθηκε στις 1 October 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]