Κατσικάνια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Κατσικάνια είναι περιοχή της πόλης του Άργους. Βρίσκονται στα βόρεια σύνορα της πόλης και οριοθετούνται νότια από την διασταύρωση του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου (Παλαιού), βόρεια και ανατολικά από τον Ίναχο ποταμό (και τον ομώνυμο οικισμό) και δυτικά από την Ε.Ο. Άργους-Κορίνθου. Είναι η πρώτη συνοικία του Άργους που συναντά ο ερχόμενος από Αθήνα επισκέπτης στα αριστερά του, περίπου δύο χιλιόμετρα πριν προσεγγίσει την κύρια είσοδο της πόλης (γέφυρα Ξεριά).

Τα Κατσικάνια είναι αραιοκατοικημένη αγροτική κυρίως περιοχή, που στο μεγαλύτερό της μέρος αποτελείται από πορτοκαλεώνες και άλλες καλλιέργειες εσπεριδοειδών ανάμεσα στις οποίες υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες. Το μικροκλίμα της περιοχής είναι εξαιρετικό για τέτοιου είδους καλλιέργειες αφού η θερμοκρασία κατά τους μήνες του χειμώνα είναι ηπιότερη σε σχέση με τον υπόλοιπο αργολικό κάμπο, προσδίδοντας έτσι στο πορτοκάλι των Κατσικανίων ιδιαίτερη φήμη ανάμεσα στα εσπεριδοειδή της Αργολίδας. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται επίσης αυξημένη τάση της καλλιέργειας ελαιοδένδρων.

Στα Κατσικάνια έχουν την έδρα τους μερικές από τις σημαντικότερες βιομηχανίες της Αργολίδας, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία και χυμοποίηση εσπεριδοειδών, στην κατασκευή αντλιών, στην σωληνουργία καθώς και μια ζυθοποιεία. Επίσης το μεγαλύτερο σούπερ-μάρκετ της πόλης βρίσκεται στην περιοχή όπως και τα κτίρια του πρώην Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Αργολίδας.