Κατάρρευση της γέφυρας Χίντζε Ριμπέιρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η γέφυρα μετά την κατάρρευση
Μνημείο για τα θύματα της καταστροφής στη γέφυρα Χίντζε Ριμπέιρο

Στις 4 Μαρτίου 2001 η κατάρρευση της γέφυρας Χίντζε Ριμπέιρο, στη βόρεια Πορτογαλία, προκάλεσε το θάνατο 59 ανθρώπων.

Η γέφυρα Χίντζε Ριμπέιρο ήταν φτιαγμένη από ατσάλι και τσιμέντο και ένωνε τις όχθες του ποταμού Δούρου, συνδέοντας το Castelo de Paiva με το Entre os Rios. Είχε εγκαινιαστεί το 1887 και έφερε το όνομα του Πορτογάλου πρωθυπουργού, Χίντζε Ριμπέιρο.

Από τη κατάρρευση της γέφυρας, που συνέβη το βράδυ της 4ης Μαρτίου, παρασύρθηκαν τρία αυτοκίνητα και ένα λεωφορείο. Λόγω της καταιγίδας που επικρατούσε εκείνη τη στιγμή στην περιοχή δεν ήταν εφικτή η άμεση αντίδραση των αρχών. Τα δυνατά ρεύματα του ποταμού παρέσυραν τα θύματα για πολλά χιλιόμετρα με αποτέλεσμα ορισμένοι από τους νεκρούς να βρεθούν στον Ατλαντικό δηλαδή 30 χιλ. μακριά από τη γέφυρα. Λόγω των έντονων θαλάσσιων ρευμάτων κάποιοι από τους νεκρούς παρασύρθηκαν πολύ μακρύτερα, στη βόρεια ακτή της Ισπανίας, ενώ ένας βρέθηκε στις ακτές της Γαλλίας. Μερικές ώρες μετά την καταστροφή παραιτήθηκε ο τότε υπουργός Μεταφορών Jorge Coelho. Την επόμενη εβδομάδα έκλεισαν δεκάδες γέφυρες σε όλη την Πορτογαλία προκειμένου να γίνουν άμεσα εργασίες για την επισκευή τους. Μετά την κατάρρευση της γέφυρας οι κάτοικοι του Castelo de Paiva έπρεπε να ταξιδεύουν επιπλέον 70 χιλ. για να φτάσουν στο Πόρτο.[1]

Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας η γέφυρα Χίντζε Ριμπέιρο κατέρρευσε επειδή για δυο δεκαετίες γινόταν ανεξέλεγκτη αμμοληψία στην περιοχή γεγονός που επηρέασε τη σταθερότητα των πυλώνων της γέφυρας. Επιπλέον οι προειδοποιήσεις δυτών και τεχνικών για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η γέφυρα δεν ελήφθησαν υπόψη.[2]Διώξεις ασκήθηκαν εις βάρος αυτών που έκαναν τις αμμοληψίες.

Η τραγωδία προκάλεσε μεγάλο σοκ σε όλη τη χώρα. Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν διαρκώς ενημερωτικά δελτία ενώ έγιναν και πολλές καμπάνιες αλληλεγγύης για την υποστήριξη των συγγενών των θυμάτων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]