Κατάλογος συνθέσεων του Τζορτζ Γκέρσουιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ακολουθεί η εργογραφία του Αμερικανού συνθέτη Τζορτζ Γκέρσουιν. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του συνέθεσε τραγούδια για το μουσικό θέατρο, έργα για συμφωνική ή τζαζ ορχήστρα, μουσική για τον κινηματογράφο και μία όπερα. Τα έργα ομαδοποιούνται θεματικά και ακολουθούν χρονολογική σειρά.

Μουσική για το θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλος έργου/τραγουδιού Είδος Συγγραφέας Πρώτη εκτέλεση Σημειώσεις
Half Past Eight επιθεώρηση Ε.P. Perkins Empire Theatre, Νέα Υόρκη, 9 Δεκεμβρίου 1918
La-La-Lucille! μουσική κωμωδία F. Jackson Henry Miller Theatre, 26 Μαΐου 1919
The Best of Everything
From Now On
Nobody But You
Somehow it seldom comes true
Tee-oodle-um-bum-bo
There’s more to the kiss than the sound
Morris Gest’s Midnight Whirl επιθεώρηση B.G. DeSylva, J.H. Mears Century Grove, Century Theatre, 27 Δεκεμβρίου 1919
Limehouse Nights
Poppyland
George White’s Scandals of 1920 επιθεώρηση A. Rice, G. White Globe Theatre, 7 Ιουνίου 1920
Idle dreams
My Lady
On my Mind the Whole Night Long
Scandal Walk
The Songs of Long Ago
Tum on and tiss me
A Dangerous Maid μουσική κωμωδία C.W. Bell Atlantic City, 21 Μαρτίου 1921
Boy wanted
Dancing Shoes
Just to Know you are Mine
The Simple Life
Some rain must fall
George White’s Scandals of 1921 επιθεώρηση A. Baer White Liberty Theatre, 11 Ιουλίου 1921
Drifting Along with the Tide
I love you
She’s just a baby
South Sea Isles
Where East meets West
Blue Monday όπερα σε μία πράξη Globe Theatre, 28 Αυγούστου 1922 ενορχήστρωση του W.H. Vodery, τμήμα του George White's Scandals of 1922 που αποσύρθηκε μετά την πρώτη παράσταση
135th Street όπερα σε μία πράξη Carnegie Hall, 29 Δεκεμβρίου 1925 μετονομασία του έργου Blue Monday σε διαφορετική ενορχήστρωση από τον F. Grofé
George White’s Scandals of 1922 επιθεώρηση W.C. Fields Rice, White Globe Theatre, 28 Αυγούστου 1922 περιείχε αρχικά το έργο Blue Monday
Across the Sea
Argentina
Cinderelatives
I found a four leaf clover
I’ll build a stairway to paradise
Oh, what she hangs out
Where is the man of my dreams
Our Nell μουσική κωμωδία B. Hooker, A.E. Thomas Nora Bayes Theatre, 4 Δεκεμβρίου 1922 περιείχε επίσης τραγούδια του W. Daly
By and By
Innocent Ingenue Baby
Walking Home with Angeline
The Rainbow μουσική κωμωδία A. de Courville, N. Scott, E. Wallace Empire Theatre, Λονδίνο, 3 Απριλίου 1923
Beneath the Eastern Moon
Good-night, my dear
In the Rain
Innocent Lonesome Blue Baby
Moonlight in Versailles
Oh! Nina
Strut lady with me
Sweetheart (I’m so glad that I met you)
Sunday in London Town
George White’s Scandals of 1923 επιθεώρηση W.K. Wells, White Globe Theatre, 18 Ιουνίου 1923
Let’s be lonesome together
The Life of a Rose
Lo-la-lo
(On the beach at) How’ve-you-been
There is nothing too good for you
Throw her in high!
Where is she?
You and I
Sweet Little Devil μουσική κωμωδία F. Mandel, L. Schwab Astor Theatre, 21 Ιανουαρίου 1924
Hey! Hey! Let ’er go!
The Jijibo
Mah-Jongg
Pepita
Someone believes in you
Under a One-Man Top
Virginia
George White’s Scandals of 1924 επιθεώρηση Wells, White Apollo Theatre, 30 Ιουνίου 1924
I need a garden
Kongo Kate
Mah-Jongg
Night time in Araby
Rose of Madrid
Somebody loves me
Tune in (to station J.O.Y.)
Year after year
Primrose μουσική κωμωδία G. Bolton, G. Grossmith Winter Garden Theatre, Λονδίνο, 11 Σεπτεμβρίου 1924
Leaving Town While we May
Till I Meet Someone Like You
Isn’t it wonderful
This is the life for a man
When Tobyis Out of Town
Some Far-Away Someone ταυτίζεται με τη σύνθεση At Half Past Seven (1923)
The Mophams
Can we do anything?
Roses of France
Four Little Sirens
Berkeley Square and Kew
Bow wanted
Wait a bit, Susie
Naughty Baby
It is the fourteenth of July
I make hay while the moon shines
That New-Fangled Mother of Mine
Beau Brummel
Lady, be Good! μουσική κωμωδία Bolton, F. Thompson Liberty Theatre, 1 Δεκεμβρίου 1924
Fascinating Rhythm
The Half of it, Dearie, Blues
Hang on to me
The Man I Love
Little Jazz Bird
Oh, lady, be good!
So am I
Tell me More μουσική κωμωδία Thompson, Wells Gaiety Theatre, 13 Απριλίου 1925
Baby!
Kickin’ the Clouds Away
My Fair Lady
Tell me more!
Three Times a Day
Why do I love you?
Tip-toes μουσική κωμωδία Bolton, Thompson Liberty Theatre, 28 Δεκεμβρίου 1925
Looking for a Boy
Nice Baby! (Come to Papa!)
Nightie-Night
Sweet and Low-Down
That Certain Feeling
These Charming People
When do we dance?
Song of the Flame οπερέτα O. Hammerstein II, O. Harbach 44th Street Theatre, 30 Δεκεμβρίου 1925 περιλαμβάνει επίσης τραγούδια του H. Stothart
Cossack Love Song (Don’t forget me)
Midnight Bells
The Signal
Song of the Flame
Vodka
You are you
Oh, Kay! μουσική κωμωδία Bolton, P.G. Wodehouse Imperial Theatre, 8 Νοεμβρίου 1926
Bride and Groom
Clap yo’ hands
Dear Little Girl (I hope you’ve missed me)
Do-Do-Do
Don’t ask
Fidgety Feet
Heaven on Earth
Maybe
Someone to Watch Over Me
The Woman’s Touch
Strike up the Band μιούζικαλ G.S. Kaufman Shubert Theatre, Φιλαδέλφεια ΗΠΑ, 5 Σεπτεμβρίου 1927
Military Dancing Drill
The Man I Love
Seventeen and Twenty-One
Strike up the band
Yankee Doodle Rhythm
Funny Face μουσική κωμωδία P.G. Smith, Thompson Alvin Theatre, 22 Νοεμβρίου 1927
The Babbitt and the Bromide
Dance Alone with You
Funny Face
He loves and she loves
High Hat
In the Swim
Let’s kiss and make up
My One and Only
’S wonderful
The world is mine
Rosalie μουσική κωμωδία Bolton, W.A. McGuire New Amsterdam Theatre, 10 Ιανουαρίου 1928 περιλαμβάνει επίσης συνθέσεις του Romberg
Ev'ry body knows I love somebody ταυτίζεται με τη σύνθεση Dance alone with you (1927)
How long has this been going on?
Oh Gee! Oh Joy!
Say So! αρχικά μέρος του έργου Oh, Kay!
Show me the town
Treasure Girl μουσική κωμωδία V. Lawrence, Thompson Alvin Theatre, 8 Νοεμβρίου 1928
Feeling I’m Falling
Got a rainbow
I don’t think I’ll fall in love today
I’ve got a crush on you
K-ra-zy for You
Oh, so Nice
What are we here for?
Where’s the boy? Here’s the girl!
Show Girl μουσική κωμωδία McGuire, J.P. McEvoy Ziegfeld Theatre, 2 Ιουλίου 1929
Do what you do!
Harlem Serenade
I must be home by twelve o’clock
Liza (All the clouds’ll roll away)
So are you!
Strike up the Band μιούζικαλ M. Ryskind, Kaufman Times Square Theatre, 14 Ιανουαρίου 1930
Girl Crazy μουσική κωμωδία Bolton, J. McGowan Alvin Theatre, 14 Οκτωβρίου 1930
The Lonesome Cowboy
Bidin’
My Time Could you use me?
Broncho Busters
Barbary Coast
Embraceable You
Goldfarb!
That’s I’m Sam and Delilah
I got rhythm
Land of the Gay Caballero
But Not for Me
Treat me rough
Boy! What love has done to me!
When it’s Cactus Time in Arizona
Of Thee I sing μιούζικαλ/οπερέτα Kaufman, Ryskind Music Box Theatre, 26 Δεκεμβρίου 1931 Βραβείο Πούλιτζερ (1932)
Wintergreen for President
Who is the lucky girl to be?
Because, Because
Never was there a girl so fair
Some girls can bake a pie
Love is sweeping the country
Of thee I sing
Here’s a kiss for Cinderella
I was the most beautiful blossom
Hello, Good Morning!
Who cares?
Garçon, s’il vous plaît
The Illegitimate Daughter
The Senator from Minnesota
Jilted I’m about to be a mother
Posterity is just around the corner
Trumpeter blow your golden horn
Pardon my English μουσική κωμωδία H. Fields Majestic Theatre, 20 Ιανουαρίου 1933
Isn’t it a pity?
I’ve got to be there
Lorelei
Luckiest Man in the World
My Cousin in Milwaukee
So what?
Where you go I do
Let ’em Eat Cake μιούζικαλ/οπερέτα Kaufman, Ryskind Imperial Theatre, 21 Οκτωβρίου 1933 αποτελεί συνέχεια του Of Thee I Sing (1931)
Blue, Blue, Blue
Let ’em eat cake
Mine
On and On and On
Union Square
Porgy and Bess φολκ όπερα I. Gershwin, DuBose και Dorothy Heyward Alvin Theatre, 10 Οκτωβρίου 1935 βασισμένο στο μυθιστόρημα Porgy (1925) του Edwin DuBose Heyward
Jasbo Brown Blues
Summertime
A woman is a sometime thing
Here come de honey man
The Pass By Singin’
Oh Little Stars
Gone, Gone, Gone
Overflow My man’s gone now
Leavin ‘for the promise’ lan’
It take a longpull to get there
I got plenty o’ nuttin’
Buzzard Song
Bess you is my woman
Oh, I can’t sit down
I ain’ got no shame
It ain’t necessarily so
What you want wid Bess?
Oh, doctor Jesus
Strawberry Woman
Crab Man
I loves you, Porgy
Oh, Hev’nly Father
Oh, de Lawd shake de heavens
Oh, dere’s somebody knockin’ at de do’
A red Headed Woman
Clara, Clara
There’s a boat dat’s leavin’ soon for New York
Good mornin’, sistuh!
Oh, Bess, oh where’s my Bess
Oh Lawd, I’m on my way

Μουσική για τον κινηματογράφο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλες οι ταινίες αφορούν μιούζικαλ, εκτός εάν σημειώνεται κάτι διαφορετικό
Τίτλος έργου/τραγουδιών Έτος Εταιρεία παραγωγής Σημειώσεις
The Sunshine Trail 1923 Thomas H. Ince βουβή ταινία
The Sunshine Trail
Delicious 1931 Fox σενάριο Bolton και S. Levien
Blah, blah, blah
Delishious
Katinkitschka
Somebody from Somewhere
Shall we Dance 1937 RKO Radio σενάριο των A. Scott και E. Pagano
(I’ve got) Beginner’s Luck
Let’s call the whole thing off
Shall we dance?
Slap that bass
They all laughed
They can’t take that away from me
A Damsel in Distress 1937 RKO Radio σενάριο των S.K. Lauren, E. Pagano και Wodehouse
A Foggy Day
I can’t be bothered now
The Jolly Tar and the Milk Maid
Nice work if you can get it
Sing of Spring
Stiff Upper Lip
Things are looking up
The Goldwyn Follies 1938 Goldwyn-United Artists σενάριο B. Hecht, ο Γκέρσουιν πέθανε στη διάρκεια των γυρισμάτων και οι συνθέσεις του ολοκληρώθηκαν και συμπληρώθηκαν από τον Vernon Duke
I love to rhyme
I was doing all right
Love is here to stay
Love walked in
The Shocking Miss Pilgrim 1947 20th Century-Fox σενάριο του G. Seaton, προσαρμογή ανέκδοτων τραγουδιών του Γκέρσουιν
Aren’t you kind of glad we did?
The Back Bay Polka
Changing my Tune
For You, for Me, for Evermore
One, two, three
Kiss me, stupid 1964 United Artists σενάριο των B. Wilder και I.A.L. Diamond, προσαρμογή ανέκδοτων τραγουδιών του Γκέρσουιν
All the Livelong Day (and the Long, Long Night)
I’m a poached egg
Sophia

Έργα για ορχήστρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Rhapsody in Blue (1924), για πιάνο και τζαζ ορχήστρα, ενορχήστρωση F. Grofé, αναθεωρημένη ενορχήστρωση του Grofé (1926)
  • Concerto in F (1925), για πιάνο και ορχήστρα
  • An American in Paris (1928), συμφωνικό ποίημα
  • Second Rhapsody for Piano and Orchestra (1931)
  • Cuban Overture (1932), αρχικός τίτλος Rumba
  • ‘I got Rhythm’ Variations (1934), για πιάνο και ορχήστρα
  • Catfish Row: Suite from Porgy and Bess (1935–6), ανέκδοτο

Άλλα έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Lullaby (1919-20), για κουαρτέτο εγχόρδων
  • Rialto Ripples (1916), έργο για πιάνο, σε συνεργασία με τον W. Donaldson
  • [3] Preludes (1923–6), έργα για πιάνο
  • Impromptu in 2 Keys (1924)
  • Swiss Miss (1926)
  • Merry Andrew (1928), χορευτικό μέρος για το θεατρικό Rosalie
  • George Gershwin’s Song-Book (1932), 18 ενορχηστρώσεις σε ρεφρέν τραγουδιών του Γκέρσουιν
  • 2 Waltzes (π. 1933), δύο έργα βαλς σε ντο μείζονα, αρχικά ως ιντερλούδιο για δύο πιάνα για το Pardon My English του Μπρόντγουεϊ
  • Promenade (1937), για δύο πιάνα και ορχήστρα δωματίου, αρχικά ως ιντερλούδιο Walking the Dog για τη μουσική κωμωδία Shall we Dance