Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάλογος πρωθυπουργών των Βρετανικών Παρθένων Νήσων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρωθυπουργός των
Παρθένων Νήσων
Premier of the Virgin Islands
Έμβλημα των Βρετανικών Παρθένων Νήσων
Κάτοχος
Νατάλιο Γουίτλι

από 5 Μαΐου 2022
ΠροσφώνησηΕξοχότατε
Διορισμός απόΚυβερνήτης των Παρθένων Νήσων
Διάρκεια θητείαςΌσο επιθυμεί ο Κυβερνήτης, συνήθως τέσσερα έτη
Αρχικός κάτοχοςΛαβίτι Στάουτ (ως επικεφαλής υπουργός)
Δημιουργία14 Απριλίου 1967
ΙστοσελίδαΕπίσημος Ιστότοπος

Ο πρωθυπουργός των Παρθένων Νήσων [1] είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης για τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους . Ως βρετανικό υπερπόντιο έδαφος, ο πρωθυπουργός διορίζεται από τον κυβερνήτη εξ ονόματος του βρετανού μονάρχη , σήμερα της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄. [2] Μέχρι το 2007, ο αρχηγός της κυβέρνησης ήταν γνωστός ως επικεφαλής υπουργός. [3]

Ως το 2007 η θέση έφερε το όνομα επικεφαλής υπουργός των Παρθένων Νήσων , αλλά με συνταγματική αλλαγή το 2007 μετονομάστηκε σε θέση πρωθυπουργού. Δύο άτομα έχουν υπηρετήσει στο αξίωμα από το 2007 και αμφότερα κατείχαν επίσης τη θέση σε κάποιο σημείο πριν το 2007. Ως εκ τούτου, κάθε πρόσωπο που έχει οριστεί ως πρωθυπουργός μέχρι στιγμής έχει επίσης διοριστεί σε επικεφαλής υπουργό σε προηγούμενο σημείο της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

Ο σημερινός πρωθυπουργός είναι ο Νατάλιο Γουίτλι. Υπηρετεί από τις 5 Μαΐου 2022.[4]

Ιστορικό της θέσης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τότε που εγκρίθηκε το Σύνταγμα του 1967, μόνο έξι διαφορετικοί άνθρωποι (όλοι άνδρες) έχουν υπηρετήσει ως πρωθυπουργοί ή επικεφαλής υπουργοί και ο καθένας από αυτούς εκτός από τον Σίριλ Ρόμνεϊ έχει υπηρετήσει τουλάχιστον δύο πλήρεις θητείες. Επίσης, καθένας από αυτούς έχει υπηρετήσει ως ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Ο Χάμιλτον Λαβίτι Στάουτ κέρδισε τις πιο πολλές γενικές εκλογές από οποιονδήποτε άλλο ηγέτη (5 νίκες σε ισάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις), ακολουθούμενος από τον Ορλάντο Σμιθ (τρεις). Οι Στάουτ, Σμιθ και Γουίλαρντ Γουίτλι είναι οι μόνοι ηγέτες που έχουν υπηρετήσει δύο διαδοχικούς πλήρεις όρους (ο Ραλφ Ο'Νιλ εξυπηρετούσε επίσης δύο διαδοχικούς όρους, αλλά ο πρώτος από αυτούς ήταν το υπόλοιπο μέρος ενός όρου μετά το θάνατο του Stoutt).

(Οι ημερομηνίες με πλάγιους χαρακτήρες δείχνουν ντε φάκτο συνέχιση της θητείας)

Σειρά Πορτρέτο Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Διάρκεια [5] Πολιτική υπαγωγή Σημειώσεις
Από Έως Χρόνος παραμονής στη θέση
Επικεφαλής Υπουργοί (1967-2007)
1 Χ. Λαβίτι Στάουτ
(1929–1995)
14 Απριλίου 1967 2 Ιουνίου 1971 4 έτη, 49 ημέρες Ηνωμένο Κόμμα Πρώτη φορά
2 Γουίλαρντ Γουίτλι
(1915–1997)
2 Ιουνίου 1971 12 Νοεμβρίου 1979 8 έτη, 163 ημέρες Δημοκρατικό Κόμμα Παρθένων Νήσων
(2) Ηνωμένο Κόμμα [6]
(1) Χ. Λαβίτι Στάουτ
(1929–1995)
12 Νοεμβρίου 1979 11 Νοεμβρίου 1983 3 έτη, 364 ημέρες Κόμμα των Παρθένων Νήσων Δεύτερη φορά
3 Σίριλ Ρόμνεϊ
(1931–2007)
11 Νοεμβρίου 1983 17 Νοεμβρίου 1986 3 έτη, 6 ημέρες Ηνωμένο Κόμμα
(1) Χ. Λαβίτι Στάουτ
(1929–1995)
17 Νοεμβρίου 1986 14 Μαΐου 1995 8 έτη, 178 ημέρες Κόμμα των Παρθένων Νήσων Τρίτη φορά. Απεβίωσε εν ενεργεία
4 Ραλφ Τ. Ο'Νιλ
(1933–2019)
15 Μαΐου 1995 17 Ιουνίου 2003 8 έτη, 33 ημέρες Κόμμα των Παρθένων Νήσων Πρώτη φορά
5 Ορλάντο Σμιθ
(1944–)
17 Ιουνίου 2003 23 Αυγούστου 2007 4 έτη, 67 ημέρες Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα Πρώτη φορά
Πρωθυπουργοί (Premiers) (2007-σήμερα)
1 Ραλφ Τ. Ο'Νιλ
(1933–2019)
23 Αυγούστου 2007 9 Νοεμβρίου 2011 4 έτη, 78 ημέρες Κόμμα των Παρθένων Νήσων Δεύτερη φορά
2 Ορλάντο Σμιθ
(1944–)
9 Νοεμβρίου 2011 25 Φεβρουαρίου 2019 7 έτη, 108 ημέρες Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα Δεύτερη φορά
3 Άντριου Φόι
(1970–)
26 Φεβρουαρίου 2019 5 Μαΐου 2022 3 έτη, 69 ημέρες Κόμμα των Παρθένων Νήσων Απομακρύνθηκε από την πρωθυπουργία έπειτα από πρόταση μομφής.
4 Νατάλιο Γουίτλι
(1980–)
5 Μαΐου 2022 Σημερινός 70077011360000000002 έτη, 81 ημέρες Κόμμα των Παρθένων Νήσων

Οι περισσότεροι επικεφαλής υπουργοί ή πρωθυπουργοί έχουν υπηρετήσει τουλάχιστον δύο θητείες.

Σειρά Όνομα Νίκες σε γενικές εκλογές Συνολική διάρκεια θητείας στο αξίωμα
(σε ημέρες)
1 Λαβίτι Στάουτ 5 6.117
2 Ραλφ Ο'Νιλ 2 4.494
3 Ορλάντο Σμιθ 3 4.194
4 Γουίλαρντ Γουίτλι 2 3.085
5 Άντριου Φόι 1 1.164
6 Σίριλ Ρόμνεϊ 1 1.055
7 Νατάλιο Γουίτλι 1 70077011360000000002 έτη, 81 ημέρες
(Σημερινός, εν ενεργεία)

Σημειώσεις και παραπομπές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. Ενώ η περιοχή είναι κοινώς γνωστή ως «Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι», το επίσημο της όνομα είναι απλά «Παρθένοι Νήσοι».
  2. The Virgin Islands Constitution Order 2007 Αρχειοθετήθηκε 2009-07-22 στο Wayback Machine. αρχείο ιστού (SI 2007/1678)
  3. The Virgin Islands (Constitution) Order 1976 Αρχειοθετήθηκε 2009-05-03 στο Wayback Machine. αρχείο ιστού (SI 1976/2145), όπως τροποποιήθηκε με τους νόμους 1979/1603, 1982/151, 1991/2871 και 1994/1638
  4. «Dr Wheatley sworn in as Premier! New cross-party gov't also installed». BVINews. 5 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2022. 
  5. Η διάρκεια των θητειών υπολογίζεται από την έναρξη της εκλογής. όχι την πραγματική ημερομηνία διορισμού από τον Κυβερνήτη, η οποία συνήθως είναι μερικές μέρες αργότερα.
  6. Ο Γουίτλι ηγήθηκε ενός συνασπισμού του ίδιου με το Δημοκρατικό Κόμμα των Παρθένων Νήσων στις εκλογές του 1971 και έπειτα έναν άλλο συνασπισμό του ίδιου και με το Ηνωμένο Κόμμα στις εκλογές του 1975.