Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάλογος πρωθυπουργών της Τανζανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρωθυπουργός της
Ενωμένης Δημοκρατίας της Τανζανίας
Κάτοχος
Κασίμ Ματζαλίουα

από 20 Νοεμβρίου 2015
ΠροσφώνησηΟ Εντιμότατος
ΈδραΝτοντόμα, Τανζανία
Διορισμός απόΠρόεδρος της Τανζανίας
Αρχικός κάτοχοςΡασίντι Καουάουα
Δημιουργία17 Φεβρουαρίου 1972
Μισθός3.750 $ μηνιαίως [1]
Ιστοσελίδαwww.pmo.go.tz

Ο πρωθυπουργός της Τανζανίας είναι ο επικεφαλής των κυβερνητικών εργασιών στην Εθνοσυνέλευση της Ενωμένης Δημοκρατίας της Τανζανίας. Η θέση αυτή υπάγεται στον πρόεδρο, ο οποίος είναι ο πραγματικός επικεφαλής της κυβέρνησης.

Τα καθήκοντα και οι εξουσίες του πρωθυπουργού περιγράφονται στο Σύνταγμα της Τανζανίας:

Άρθρο 52

  1. Ο πρωθυπουργός έχει την εξουσία ελέγχου, εποπτείας και εκτέλεσης των καθημερινών λειτουργιών και υποθέσεων της κυβέρνησης της Ενωμένης Δημοκρατίας.
  2. Ο Πρωθυπουργός είναι ο επικεφαλής των κυβερνητικών εργασιών στην Εθνοσυνέλευση.
  3. Κατά την άσκηση της εξουσίας του, ο Πρωθυπουργός εκτελεί ή μεριμνά για την εκτέλεση οποιουδήποτε θέματος ή θεμάτων που ο Πρόεδρος διατάσσει να γίνουν.

Αναπληρωτής πρωθυπουργός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η θέση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης στην Τανζανία δεν είναι συνταγματικά αναγνωρισμένη θέση, ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 36 παράγραφος 1, "ο Πρόεδρος έχει την εξουσία να ιδρύει και να καταργεί οποιοδήποτε αξίωμα στην υπηρεσία της Κυβέρνησης της Ενωμένης Δημοκρατίας". Αυτή η διακριτική ευχέρεια έχει οδηγήσει στη σύσταση της θέσης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Συνήθως ο ρόλος αυτός έχει καθιερωθεί για πολιτικούς λόγους σε έκτακτα υπηρεσιακά μέλη του υπουργικού συμβουλίου.[2]

Ο εν ενεργεία πρωθυπουργός, Κασίμ Ματζαλίουα, διορίστηκε από τον πρόεδρο Τζον Μαγκουφούλι.[3] Ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 20 Νοεμβρίου 2015.

Κατάλογος πρωθυπουργών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτός είναι ένας κατάλογος των πρωθυπουργών της Τανζανίας, από την καθιέρωση του αξιώματος του αρχηγού της Τανγκανίκα το 1960 έως σήμερα.

Η Τανζανία σχηματίστηκε μετά την Επανάσταση της Ζανζιβάρης το 1964, όταν η Λαϊκή Δημοκρατία της Ζανζιβάρης ενώθηκε με την ηπειρωτική Τανγκανίκα για να σχηματίσουν την Ενωμένη Δημοκρατία της Τανγκανίκα και της Ζανζιβάρης, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Ενωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας.

Επικεφαλής υπουργός της Τανγκανίκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σειρά Πορτρέτο Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα Βασίλισσα
Από Έως Χρόνος θητείας
1 Τζούλιους Νιερέρε
(1922–1999)
2 Σεπτεμβρίου 1960 1 Μαΐου 1961 7007208224000000000241 ημέρες Αφρικανική Εθνική Ένωση Τανγκανίκας Ελισάβετ Β΄

Πρωθυπουργοί της Τανγκανίκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σειρά Πορτρέτο Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα Βασίλισσα
Από Έως Χρόνος θητείας
1 Τζούλιους Νιερέρε
(1922–1999)
1 Μαΐου 1961 22 Ιανουαρίου 1962 7007229824000000000266 ημέρες Αφρικανική Εθνική Ένωση Τανγκανίκας Ελισάβετ Β΄
2 Ρασίντι Καουάουα
(1924–2009)
22 Ιανουαρίου 1962 9 Δεκεμβρίου 1962 7007277344000000000321 ημέρες Αφρικανική Εθνική Ένωση Τανγκανίκας
Η θέση καταργήθηκε (9 Δεκεμβρίου 1962 – 29 Οκτωβρίου 1964)

Πρωθυπουργοί της Τανζανίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σειρά Πορτρέτο Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα Πρόεδρος/οι
Από Έως Χρόνος θητείας
Η θέση καταργήθηκε (1 Νοεμβρίου 1964 – 17 Φεβρουαρίου 1972)
1 Ρασίντι Καουάουα
(1926–2009)
17 Φεβρουαρίου 1972 13 Φεβρουαρίου 1977 70081575072000000004 έτη, 362 ημέρες Αφρικανική Εθνική Ένωση Τανγκανίκας Νιερέρε
Chama Cha Mapinduzi
(ιδρύθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1977)
2 Έντουαρντ Σοκόινε
(1938–1984)
13 Φεβρουαρίου 1977 7 Νοεμβρίου 1980 70081178280000000003 έτη, 268 ημέρες Chama Cha Mapinduzi
3 Κλεόπα Εμσούγια
(1931-)
7 Νοεμβρίου 1980 24 Φεβρουαρίου 1983 70077253280000000002 έτη, 109 ημέρες Chama Cha Mapinduzi
(2) Έντουαρντ Σοκόινε
(1938–1984)
24 Φεβρουαρίου 1983 12 Απριλίου 1984
(απεβίωσε εν ενεργεία.)
70073570480000000001 έτος, 48 ημέρες Chama Cha Mapinduzi
4 Σαλίμ Αχμέντ Σαλίμ
(1942-)
24 Απριλίου 1984 5 Νοεμβρίου 1985 70074840560000000001 έτος, 195 ημέρες Chama Cha Mapinduzi
5 Τζόζεφ Γουαριόμπα
(1940-)
5 Νοεμβρίου 1985 9 Νοεμβρίου 1990 70081581336000000005 έτη, 4 ημέρες Chama Cha Mapinduzi Μουίνι
6 Τζον Μαλεκέλα
(1934-)
9 Νοεμβρίου 1990 7 Δεκεμβρίου 1994 70081286496000000004 έτη, 28 ημέρες Chama Cha Mapinduzi
(3) Κλεόπα Εμσούγιε
(1931-)
7 Δεκεμβρίου 1994 28 Νοεμβρίου 1995 7007307584000000000356 ημέρες Chama Cha Mapinduzi Μουίνι
Μουκάπα
7 Φρέντερικ Σουμάγιε
(1950-)
28 Νοεμβρίου 1995 30 Δεκεμβρίου 2005 700831834080000000010 έτη, 32 ημέρες Chama Cha Mapinduzi Μουκάπα
Κικουέτε
8 Έντουαρντ Λογουάσα
(1953–2024)
30 Δεκεμβρίου 2005 7 Φεβρουαρίου 2008 70076648480000000002 έτη, 39 ημέρες Chama Cha Mapinduzi Κικουέτε
9 Μιζένγκο Πίντα
(1948-)
9 Φεβρουαρίου 2008 5 Νοεμβρίου 2015 70082441448000000007 έτη, 269 ημέρες Chama Cha Mapinduzi
10 Κασίμ Ματζαλίουα
(1961-)
20 Νοεμβρίου 2015 Σημερινός 70082703456000000008 έτη, 207 ημέρες Chama Cha Mapinduzi Μαγκουφούλι
Σουλούχου

Αναπληρωτής Πρωθυπουργός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σειρά Πορτρέτο Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα Πρωθυπουργός Πρόεδρος/οι
Από Έως
1 Σαλίμ Αχμέντ Σαλίμ
(1942-)
1986 1989[4] Chama Cha Mapinduzi Τζόζεφ Γουαριόμπα Μουίνι
2 Αουγκουστίνο Μουρέμα
(1944-2022)
1992 1994[4] Chama Cha Mapinduzi Τζον Μαλεκέλα
3 Ντότο Μπιτέκο
(1978-)
1 Σεπτεμβρίου 2023[4] Σημερινός Chama Cha Mapinduzi Κασίμ Ματζαλίουα Σουλούχου


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. wa Simbiye, Finnigan (6 Δεκεμβρίου 2013). «PM scoffs at super salary rumour». Daily News (Tanzania) (Dodoma). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Δεκεμβρίου 2013. https://web.archive.org/web/20131217020728/http://www.dailynews.co.tz/index.php/local-news/25498-pm-scoffs-at-super-salary-rumour-for-top-3. Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2013. 
  2. «Biteko and the history of Deputy Prime Ministers in Tanzania». The Citizen (στα Αγγλικά). 31 Αυγούστου 2023. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2023. 
  3. Louis Kolumbia (20 Νοεμβρίου 2015). «Majaliwa sworn in as Prime Minister». The Citizen. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-03-29. https://web.archive.org/web/20160329133343/http://www.thecitizen.co.tz/News/-/1840340/2964298/-/89othc/-/index.html. Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2016. 
  4. 4,0 4,1 4,2 «Biteko and the history of Deputy Prime Ministers in Tanzania». The Citizen (στα Αγγλικά). 31 Αυγούστου 2023. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2023.