Κατάλογος πρωθυπουργών της Σρι Λάνκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Έχουν υπάρξει δεκαπέντε πρωθυπουργοί της Σρι Λάνκα από τη δημιουργία της θέσης το 1947, πριν από το σχηματισμό της Κεϋλάνης. Ο Πρωθυπουργός της Κεϋλάνης ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης μέχρι το 1972. Το 1972 η χώρα ονομάστηκε "Ελεύθερη, Κυρίαρχη και Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Σρι Λάνκα" και η θέση είναι γνωστή ως Πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα έκτοτε. Ο Πρωθυπουργός διατήρησε επίσης το ενιαίο Υπουργείο Εξωτερικών και Άμυνας μέχρι το 1977, όταν ο Τζούνιους Ρ. Τζαγιεγουάρντενε προσάρμοσε δύο υπουργεία, σχηματίζοντας το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Το 1978 όταν ο Τζαγιεγουάρντενε έγινε Πρόεδρος, εισήχθησαν νέες συνταγματικές αλλαγές. Εισήχθη η θέση του Εκτελεστικού Προέδρου, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι εξουσίες του Πρωθυπουργού. Ο Πρόεδρος έγινε ο αρχηγός του κράτους και αρχηγός της κυβέρνησης, και η θέση του πρωθυπουργού έγινε εθιμοτυπική.[1]

Στις 28 Απριλίου 2015 το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη Δέκατη ένατη Τροποποίηση του Συντάγματος της Σρι Λάνκα που δίνει την εξουσία της Κυβέρνησης στον Πρωθυπουργό, ενώ ο Πρόεδρος παραμένει ο αρχηγός του κράτους, επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου και Αρχηγός του Στρατού.[2]

Από τους 15 πρωθυπουργούς που κατείχαν το αξίωμα από την καθιέρωση της θέσης το 1947, ο ένας κατείχε το αξίωμα τέσσερις φορές, οι δύο ανέλαβαν τρεις φορές το αξίωμα και οι δύο ανέλαβαν δύο φορές. Έξι πρωθυπουργοί έφτασαν να γίνουν πρόεδροι της χώρας.[3]

Ο Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε ορκίστηκε πρωθυπουργός τις περισσότερες φορές στην ιστορία της χώρας, συνολικά 6 φορές (Μάιος 1993, Δεκέμβριος 2001, Ιανουάριος 2015, Αύγουστος 2015, Δεκέμβριος 2018 και Μάιος 2022),[4] ενώ ο Ντάντλεϊ Σέλτον Σεναναγιάκα και η Σιριμάβο Μπανταρανάικε διορίστηκαν 3 φορές. Ο Μαχίντα Ραγιαπάκσε είναι ο μόνος πρωθυπουργός που τέθηκε εκτός καθηκόντων από το Ανώτατο Δικαστήριο και έγινε ο πρώτος ντε φάκτο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα τον Νοέμβριο του 2018.[5][6][7]

Κατάλογος πρωθυπουργών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κόμματα

      Ενωμένο Εθνικό Κόμμα (7)       Κόμμα Ελευθερίας της Σρι Λάνκα (7)       Sri Lanka Podujana Peramuna (1)       Mahajana Eksath Peramuna (1)

No. Πορτρέτο Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Εκλ. περιφέρεια/Τίτλος
Διάρκεια θητείας
Εκλογικές εντολές
Χρόνος παραμονής
Λοιπά υπουργικά αξιώματα
κατά την πρωθυπουργία του
Πολιτικό κόμμα
του πρωθυπουργού
(Συμμαχία)
Κυβέρνηση Παραπομπές
1 Official Photographic Portrait of Don Stephen Senanayaka (1884-1952).jpg Ντ. Σ. Σεναναγιάκε
දොන් ස්ටීවන් සේනානායක
டான் ஸ்டீபன் சேனாநாயக்க
(1883–1952)
Μιριγκάμα
24 Σεπτεμβρίου
1947
22 Μαρτίου
1952
Υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας Ενωμένο Εθνικό Κόμμα Ντ. Σ. Σεναναγιάκε 1o [8]
1947
70081417824000000004 έτη, 180 ημέρες
O πρώτος πρωθυπουργός της Κεϊλάνης. Η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο στη διάρκεια της θητείας του.[9]
2 Dudley Shelton Senanayaka (1911-1973).jpg Ντάντλεϊ Σεναναγιάκε
ඩඩ්ලි සේනානායක
டட்லி சேனநாயக்கா
(1911–1973)
Ντεντιγκάμα
26 Μαρτίου
1952
12 Οκτωβρίου
1953
Υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας
Υπουργός Γεωργίας & Γαιών
& Υπουργός Υγείας & Τοπικής Κυβέρνησης
Ενωμένο Εθνικό Κόμμα Dudley Senanayake I 1o
2ο
[8]
1952
70074883760000000001 έτος, 200 ημέρες
Διορίστηκε πρωθυπουργός μετά τον θάνατο του πατέρα του, Ντ. Σ. Σεναναγιάκε. Το κόμμα του κέρδισε τις εκλογές που διεξήχθησαν το 1952 και συνέχισε να κυβερνά χωρίς επαναδιορισμό. Ο Ντάντλεϊ Σεναναγιάκε παραιτήθηκε το 1953.[10]
3 John Kotelawala (1951).jpg Σερ Τζον Κοτελαγουάλα
ශ්‍රිමත් ජෝන් කොතලාවල
சேர் ஜோன் கொத்தலாவலை
CH, KBE, KStJ, CLI
(1897–1980)<br /Ντοντανγκασλάντα
12 Οκτωβρίου
1953
12 Απριλίου
1956
Υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας
& Υπουργός Μεταφορών & Έργων
Ενωμένο Εθνικό Κόμμα Κοτελαγουάλα 2ο [8]
 —
70077892640000000002 έτη, 183 ημέρες
Επί πρωθυπουργίας του Κοτελαγουάλα η Σρι Λάνκα έγινε μέλος των Ηνωμένων Εθνών..[11]
4 Official Photographic Portrait of S.W.R.D.Bandaranayaka (1899-1959).jpg Σ. Γ. Ρ. Ντ. Μπανταρανάικε
සොලමන් වෙස්ට් රිජ්වේ ඩයස් බණ්ඩාරනායක
சாலமன் வெஸ்ட் ரிட்ஜ்வே டயஸ் பண்டாரநாயக்கா
(1899–1959)
Αταναγκάλα
12 Απριλίου
1956
26 Σεπτεμβρίου
1959†
Υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας Κόμμα Ελευθερίας της Σρι Λάνκα
(Mahajana Eksath Peramuna)
S. W. R. D. Bandaranaike 3ο [8]
1956
70081091016000000003 έτη, 167 ημέρες
Ο Μπανταρανάικε άλλαξε την επίσημη γλώσσα της χώρας από αγγλικά σε σινχαλέζικα. Δολοφονήθηκε πριν ολοκληρωθεί η θητεία του.[12]
5 Wijeyananda Dahanayake portrait.jpg Γουιτζεγιανάντα Νταχαναγιάκε
විජයානන්ද දහනායක
விஜயானந்த தகநாயக்கா
(1902–1997)
Galle
26 Σεπτεμβρίου
1959
20 Μαρτίου
1960
Υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας Mahajana Eksath Peramuna Νταχαναγιάκε 3ο [8]
 —
7007152064000000000176 ημέρες
Ο Νταχαναγιάκε διορίστηκε έπειτα από τη δολοφονία του Μπανταρανάικε. Όμως , έπειτα από διαφωνίες με τα μέλη της κυβέρνησης και του κόμματός του, εξαναγκάστηκε στη διάλυση του κοινοβουλίου.[13]
(2) Dudley Shelton Senanayaka (1911-1973).jpg Ντάντλεϊ Σεναναγιάκε
ඩඩ්ලි සේනානායක
டட்லி சேனநாயக்கா
(1911–1973)
Ντεντιγκάμα
21 Μαρτίου
1960
21 Ιουλίου
1960
Υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας Ενωμένο Εθνικό Κόμμα Dudley Senanayake II 4ο [8]
Μάρτιος 1960
7007105408000000000122 ημέρες
Η κυβέρνηση του Σεναναγιάκε καταψηφίστηκε έπειτα από έναν μήνα. Ο Σεναναγιάκε παρέμεινε πρωθυπουργός έως τις 21 Ιουλίου 1960.
6 Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranayaka (1916-2000) (Hon.Sirimavo Bandaranaike with Hon.Lalith Athulathmudali Crop).jpg Σιριμάβο Μπανταρανάικε
සිරිමාවො රත්වත්තේ ඩයස් බණ්ඩාරනායක
சிறிமா ரத்வத்தே டயஸ் பண்டாரநாயக்கே
(1916–2000)
21 Ιουλίου
1960
25 Μαρτίου
1965
Υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας Κόμμα Ελευθερίας της Σρι Λάνκα Sirimavo Bandaranaike I 5ο [8]
Ιούλιος 1960
70081475712000000004 έτη, 247 ημέρες
Η Σιριμάβο Μπανταρανάικε ήταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στον κόσμο.[14]Όταν διορίστηκε δεν ήταν βουλευτής και διορίστηκε στη Γερουσία στις 2 Αυγούστου 1960.
(2) Dudley Shelton Senanayaka (1911-1973).jpg Ντάντλεϊ Σεναναγιάκε
ඩඩ්ලි සේනානායක
டட்லி சேனநாயக்கா
(1911–1973)
Ντεντιγκάμα
25 Μαρτίου
1965
29 Μαΐου
1970
Υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας Ενωμένο Εθνικό Κόμμα Dudley Senanayake III 6ο [8]
1965
70081634040000000005 έτη, 65 ημέρες
Ο Σεναναγιάκε εξελέγη πρωθυπουργός για 3η φορά, όταν το κόμμα του σχημάτισε μια κυβέρνηση με τη σύμπραξη άλλων έξι κομμάτων, έπειτα από τις εκλογές στις οποίες κανένα κόμμα δεν πέτυχε καθαρή πλειοψηφία. Στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του έδωσε βαρύτητα στη γεωργία.[15]
(6) Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranayaka (1916-2000) (Hon.Sirimavo Bandaranaike with Hon.Lalith Athulathmudali Crop).jpg Σιριμάβο Μπανταρανάικε
සිරිමාවො රත්වත්තේ ඩයස් බණ්ඩාරනායක
சிறிமா ரத்வத்தே டயஸ் பண்டாரநாயக்கே
(1916–2000)
Ατανγκάλα
29 Μαΐου
1970
23 Ιουλίου
1977
Υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας
&Υπουργός Σχεδιασμού & Απασχόλησης
Κόμμα Ελευθερίας της Σρι Λάνκα Sirimavo Bandaranaike II 7ο [8]
1970
70082256552000000007 έτη, 55 ημέρες
Η Σιριμάβο Μπανταρανάικε ανακήρυξε τη δημοκρατία και μετονόμασε τη χώρα σε Σρι Λάνκα.[14] Εθνικοποίησε πολλές εταιρίες στον αγροτικό τομέα και επέβαλε περιορισμούς σε αρκετά εισαγόμενα είδη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της οικονομίας και την ήττα της στις εκλογές του 1977, με τις καταγγελίες για διαφθορά να την οδηγούν στην έξοδο από τη βουλή.[14]
7 Junius Richard Jayawardana (1906-1996).jpg Τζ. Ρ. Τζαγιεγουάρντενε
ජුනියස් රිචඩ් ජයවර්ධන
ஜூனியஸ் ரிச்சட் ஜயவர்தனா
(1906–1996)
Κολόμπο Δυτική
23 Ιουλίου
1977
4 Φεβρουαρίου
1978
Υπουργός Άμυνας
Υπουργός Σχεδιασμού & Οικονομικών
& Υπουργός Εφαρμογής Σχεδίου
Ενωμένο Εθνικό Κόμμα Jayewardene 8ο [8]
1977
7007169344000000000196 ημέρες
Εισήγαγε την Εκτελεστική Προεδρία το 1978 και ανέλαβε πρόεδρος της Σρι Λάνκα.[16]
8 Ranasinghe Premadasa.jpeg Ρανασίνγκε Πρεμαντάσα
රණසිංහ ප්‍රේමදාස
ரணசிங்க பிரேமதாசா
(1924–1993)
Κολόμπο Κεντρική
6 Φεβρουαρίου
1978
2 Ιανουαρίου
1989
Υπουργός Τοπικής Κυβέρνησης, Οικισμού & Δόμησης Ενωμένο Εθνικό Κόμμα Jayewardene 8ο [8]
 —
700834417440000000010 έτη, 331 ημέρες
Ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που διορίστηκε μετά τις συνταγματικές αλλαγές του 1978, με σημαντική μείωση των πρωθυπουργικών εξουσιών.[17]
9 Ντινγκίρι Μπάντα Γουιτζετούνγκα
ඩිංගිරි බණ්ඩා විජේතුංග
டிங்கிரி பண்ட விஜேதுங்க
(1916–2008)
Κάντι
6 Μαρτίου
1989
7 Μαΐου
1993
Υπουργός Οικονομικών
& Υπουργός Εργασίας & Τεχνολογικής Εκπαίδευσης
Ενωμένο Εθνικό Κόμμα Premadasa 9ο [8]
1989
70081315872000000004 έτη, 62 ημέρες
Διορίστηκε με μια αιφνιδιαστική κίνηση από τον τότε Πρόεδρο, Ρανασίνγκε Πρεμαντάσα. Ο ίδιος ο Γουιτζετούνγκε αντέδρασε με έκπληξη στο διορισμό. Παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία στις 28 Μαρτίου 1990, για να επαναδιοριστεί δυο ημέρες μετά, στις 30 Μαρτίου 1990.
10 Prime Minister of the Democratic Socialist Republic of Sri Lanka, Mr. Ranil Wickremesinghe, at Hyderabad House, in New Delhi on November 23, 2017.jpg Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε
රනිල් වික්‍රමසිංහ
ரணில் விக்ரமசிங்க
(1949–)
Γκαμπάχα
7 Μαΐου
1993
19 Αυγούστου
1994
Ενωμένο Εθνικό Κόμμα Wijetunga 9ο [8]
 —
70074054320000000001 έτος, 104 ημέρες
Διορίστηκε πρωθυπουργός[18] όταν ο Γουιτζετούνγκε διορίστηκε Πρόεδρος της Σρι Λάνκα, έπειτα από τη δολοφονία του πρώην προέδρου, Ρανασίνγκε Πρεμαντάσα.
11 Chandrika Kumaratunga.jpg Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα
චන්ද්‍රිකා බණ්ඩාරනායක කුමාරතුංග
சந்திரிகா பண்டாரநாயக்கே குமாரதுங்கா
(1945–)
Γκαμπάχα
19 Αυγούστου
1994
12 Νοεμβρίου
1994
Κόμμα Ελευθερίας της Σρι Λάνκα
(Λαϊκή Συμμαχία)
Wijetunga 10ο [8]
1994
700673440000000000085 ημέρες
Υπηρέτησε στην πρωθυπουργία για βραχύβια θητεία και στη συνέχεια κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 1994.[19]
(6) Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranayaka (1916-2000) (Hon.Sirimavo Bandaranaike with Hon.Lalith Athulathmudali Crop).jpg Σιριμάβο Μπανταρανάικε
සිරිමාවො රත්වත්තේ ඩයස් බණ්ඩාරනායක
சிறிமா ரத்வத்தே டயஸ் பண்டாரநாயக்கே
(1916–2000)
Εθνική Λίστα
14 Νοεμβρίου
1994
9 Αυγούστου
2000
Κόμμα Ελευθερίας της Σρι Λάνκα
(Λαϊκή Συμμαχία)
Kumaratunga 10ο [8]
 —
70081810296000000005 έτη, 269 ημέρες
Η Σιριμάβο Μπανταρανάικε διορίστηκε όταν η Κουμαρατούνγκα έγινε πρόεδρος το 1994 και παραιτήθηκε από πρωθυπουργός το 2000.[14]
12 Ratnasiri Wickremanayake1.jpg Ρατνασίρι Γουικρεμαναγιάκε
රත්නසිරි වික්‍රමනායක
ரத்னசிறி விக்கிரமநாயக்க
(1933–2016)
Καλουτάρα
10 Αυγούστου
2000
7 Δεκεμβρίου
2001
Κόμμα Ελευθερίας της Σρι Λάνκα
(Λαϊκή Συμμαχία)
Kumaratunga 10th
11ο
[8]
2000
70074183920000000001 έτος, 119 ημέρες
Ο Γουικρεμαναγιάκε έγινε πρωθυπουργός μετά την παραίτηση της Σιριμάβο Μπανταρανάικε.[1]
(10) Prime Minister of the Democratic Socialist Republic of Sri Lanka, Mr. Ranil Wickremesinghe, at Hyderabad House, in New Delhi on November 23, 2017.jpg Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε
රනිල් වික්‍රමසිංහ
ரணில் விக்ரமசிங்க
(1949–)
Κολόμπο
9 Δεκεμβρίου
2001
6 Απριλίου
2004
Ενωμένο Εθνικό Κόμμα
(Ενωμένο Εθνικό Μέτωπο)
Kumaratunga 12ο [8]
2001
70077339680000000002 έτη, 119 ημέρες
Η θητεία του Γουικρεμεσίνγκε είχε πρόωρο τέλος όταν η τότε πρόεδρος Κουμαρατούνγκα διέλυσε την κυβέρνηση και προκήρυξε γενικές εκλογές το 2004.[20]
13 The former President of Sri Lanka, Mr. Mahinda Rajapaksa meeting the Prime Minister, Shri Narendra Modi, in New Delhi on September 12, 2018 (1) (cropped).JPG Μαχίντα Ραγιαπάκσε
මහින්ද රාජපක්ෂ
மகிந்த ராசபக்ச
(1945–)
Χαμπαντότα
6 Απριλίου
2004
19 Νοεμβρίου
2005
Υπουργός Αυτοκινητοδρόμων Κόμμα Ελευθερίας της Σρι Λάνκα
(Ενωμένη Λαϊκή Συμμαχία Ελευθερίας)
Kumaratunga 13ο [8]
2004
70075117040000000001 έτος, 227 ημέρες
Κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2005.[21]
(12) Ratnasiri Wickremanayake1.jpg Ρατνασίρι Γουικρεμαναγιάκε
රත්නසිරි වික්‍රමනායක
ரத்னசிறி விக்கிரமநாயக்க
(1933–2016)
Εθνική Λίστα
19 Νοεμβρίου
2005
21 Απριλίου
2010
Κόμμα Ελευθερίας της Σρι Λάνκα
(νωμένη Λαϊκή Συμμαχία Ελευθερίας)
Mahinda Rajapaksa 13ο [8]
 —
70081394496000000004 έτη, 153 ημέρες
Διορίστηκε πρωθυπουργός όταν ο Ραγιαπάκσε ανέλαβε Πρόεδρος της Σρι Λάνκα.[1]
14 Nimal Korale PM- cropped.jpg Ντ. Μ. Τζαγιαράτνε
දිසානායක මුදියන්සේලාගේ ජයරත්න
திசாநாயக்க முதியன்சேலாகே ஜயரத்ன
(1931–2019)
Εθνική Λίστα
21 Απριλίου
2010
9 Ιανουαρίου
2015
Υπουργός Buddhasasana & Θρησκευμάτων Κόμμα Ελευθερίας της Σρι Λάνκα
(Ενωμένη Λαϊκή Συμμαχία Ελευθερίας)
Mahinda Rajapaksa 14ο [8]
2010
70081489536000000004 έτη, 263 ημέρες
Διορίστηκε πρωθυπουργός έπειτα από τη νίκη του κυβερνώντος Κόμματος Ελευθερίας στις εκλογές του 2010.
(10) Prime Minister of the Democratic Socialist Republic of Sri Lanka, Mr. Ranil Wickremesinghe, at Hyderabad House, in New Delhi on November 23, 2017.jpg Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε
රනිල් වික්‍රමසිංහ
ரணில் விக்ரமசிங்க
(1949–)
Κολόμπο
9 Ιανουαρίου
2015
26 Οκτωβρίου
2018
Υπουργός Εθνικών Πολιτικών και Οικονομικών Ενωμένο Εθνικό Κόμμα
(Ενωμένο Εθνικό Μέτωπο για Χρηστή Διοίκηση)
Sirisena I 14ο [8]
2015 Sirisena II 15ο
70081197288000000003 έτη, 290 ημέρες
Διορίστηκε πρωθυπουργός από τον πρόεδρο Μαϊθριπάλα Σιρισένα μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές του 2015.
(13) The former President of Sri Lanka, Mr. Mahinda Rajapaksa meeting the Prime Minister, Shri Narendra Modi, in New Delhi on September 12, 2018 (1) (cropped).JPG Μαχίντα Ραγιαπάκσε
මහින්ද රාජපක්ෂ
மகிந்த ராசபக்ச
(1945–)
Κουρουνεγκάλα (ντε φάκτο)
26 Οκτωβρίου
2018
15 Δεκεμβρίου
2018
Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Sri Lanka Podujana Peramuna Sirisena III 15ο [8]
700643200000000000050 ημέρες
Διορίστηκε από τον Σιρισένα, έπειτα από την ξαφνική απόλυση του Γουικρεμεσίνγκε. Η θητεία αμφισβητήθηκε από τον Γουικρεμεσίνγκε και η Σρι Λάνκα είχε δύο ταυτόχρονους πρωθυπουργούς διεκδικητές. Απέτυχε να συγκεντρώσει τη στήριξη του σώματος. Στη συνέχεια, παραιτήθηκε από το αξίωμα, για να ανοίξει το δρόμο για τον Γουικρεμεσίνγκε.[22] Duties suspended by the Supreme Court of Sri Lanka.[23] Συνταγματική κρίση στη Σρι Λάνκα 2018
(10) Prime Minister of the Democratic Socialist Republic of Sri Lanka, Mr. Ranil Wickremesinghe, at Hyderabad House, in New Delhi on November 23, 2017.jpg Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε
රනිල් වික්‍රමසිංහ
ரணில் விக்ரமசிங்க
(1949–)
Κολόμπο
16 Δεκεμβρίου
2018
21 Νοεμβρίου
2019
Υπουργός Εθνικών Πολιτικών και Οικονομικών Ενωμένο Εθνικό Κόμμα
(Ενωμένο Εθνικό Μέτωπο για Χρηστή Διοίκηση)
Sirisena IV 15ο [8]
7007293760000000000340 ημέρες
Αποκαταστάθηκε στην πρωθυπουργία έπειτα από την συνταγματική κρίση του 2018.
(13) The former President of Sri Lanka, Mr. Mahinda Rajapaksa meeting the Prime Minister, Shri Narendra Modi, in New Delhi on September 12, 2018 (1) (cropped).JPG Μαχίντα Ραγιαπάκσε
මහින්ද රාජපක්ෂ
மகிந்த ராசபக்ச
(1945–)
Κουρουνεγκάλα
21 Νοεμβρίου
2019
9 Μαΐου
2022
Υπουργός Οικονομικών]]
Υπουργός Αστικής Ανάπτυξης και Οικισμού
Υπουργός Buddhasasana, Θρησκευμάτων & Πολιτιστικών Θεμάτων
Sri Lanka Podujana Peramuna
Gotabaya Rajapaksa I 15ο [8]
2020 Gotabaya Rajapaksa II 16ο
70077771680000000002 έτη, 169 ημέρες |Gotabaya Rajapaksa III
Διορίστηκε από τον Γκοταμπάγια Ραγιαπάκσε, έπειτα από την παραίτηση του Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε μετά τις προεδρικές εκλογές του 2019 και επαναδιορίστηκε μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2020. Το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του ταλανίστηκε από οικονομική και πολιτική κρίση.
(10) Prime Minister of the Democratic Socialist Republic of Sri Lanka, Mr. Ranil Wickremesinghe, at Hyderabad House, in New Delhi on November 23, 2017.jpg Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε
රනිල් වික්‍රමසිංහ
ரணில் விக்ரமசிங்க
(1949–)
Εθνική Λίστα
12 Μαΐου
2022
20 Ιουλίου
2022
Υπουργός Οικονομικών Ενωμένο Εθνικό Κόμμα Gotabaya Rajapaksa IV 16ο [8]
700659616000000000069 ημέρες
Διορίστηκε από τον Γκοταμπάγια Ραγιαπάκσε, έπειτα από την παραίτηση του Μαχίντα Ραγιαπάκσε εν μέσω πολιτικής κρίσης. Στις 13 Ιουλίου 2022 έγινε υπηρεσιακός πρόεδρος καθώς ο Γκοταμπάγια Ραγιαπάκσε έφυγε από τη χώρα εν μέσω διαδηλώσεων. Μία εβδοάδα αργότερα ο Γουικρεμεσίνγκε εξελέγη πρόεδρος.
15 Dinesh Gunawardena.jpg Ντινές Γκουναγουαρντένα
දිනේෂ් ගුණවර්ධන
தினேஷ் குணவர்தன
(1949–)
Κολόμπο
22 Ιουλίου
2022
Σημερινός Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Εσωτερικών, Επαρχιακών Συμβουλίων και Τοπικής Κυβέρνησης Mahajana Eksath Peramuna Wickremesinghe 16ο [8]
700619008000000000022 ημέρες
Διορίστηκε από τον Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε.

Εν ζωή πρώην πρωθυπουργοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωθυπουργός Διάρκεια θητείας Ημερομηνία γέννησης
Τσαντρίκα Μπανταρανάικε Κουμαρατούνγκα 1994–1994 29 Ιουνίου 1945 (1945-06-29) (77 ετών)
Μαχίντα Ραγιαπάκσε 2004–2005,
2018,
2019–2022
18 Νοεμβρίου 1945 (1945-11-18) (76 ετών)
Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε 1993–1994,
2001–2004,
2015–2019,
2022
24 Μαρτίου 1949 (1949-03-24) (73 ετών)

Ο πιο πρόσφατος θάνατος πρώην πρωθυπουργού ήταν εκείνος του Ντ. Μ. Τζαγιαράτνε (2010–2015) στις 19 Νοεμβρίου 2019, σε ηλικία 88 ετών.

Χρονογραμμή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ντινές ΓκουναγουαρντέναΝτ. Μ. ΤζαγιαράτνεΜαχίντα ΡαγιαπάκσεΡατνασίρι ΓουικρεμαναγιάκεΤσαντρίκα ΚουμαρατούνγκαΡανίλ ΓουικρεμεσίνγκεΝτινγκίρι Μπάντα ΓουιτζετούνγκαΡανασίνγκε ΠρεμαντάσαΤζούνιους Ρίτσαρντ ΤζαγιεγουάρντενεΣιριμάβο ΜπανταρανάικεΓουιτζεγιανάντα ΝταχαναγιάκεΣ. Γ. Ρ. Ντ. ΜπανταρανάικεΤζον ΚοτελαγουάλαΝτάντλεϊ ΣεναναγιάκεΝτ. Σ. Σεναναγιάκε


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 V.S. Sambandan (2005-11-22). "Ratnasiri Wickremanayake appointed Sri Lankan Premier" Αρχειοθετήθηκε 2012-11-10 στο Wayback Machine.. The Hindu. Retrieved 2008-10-04.
  2. «Sri Lanka: 19A to the Constitution passed in parliament». 
  3. Wanniarachchi, Lakruwan. «Sri Lanka's new president gets down to mending ties». 2015-01-10. Business Insider AFP. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2015. 
  4. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2016. 
  5. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2019. 
  6. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2019. 
  7. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2019. 
  8. 8,00 8,01 8,02 8,03 8,04 8,05 8,06 8,07 8,08 8,09 8,10 8,11 8,12 8,13 8,14 8,15 8,16 8,17 8,18 8,19 8,20 8,21 8,22 8,23 8,24 8,25 «Prime Ministers». Parliament.lk. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2014. 
  9. "Senanayake, Don Stephen (1884–1952)" Αρχειοθετήθηκε 2009-05-27 στο Wayback Machine.. The History Channel. Retrieved 2008-10-04.
  10. Buddhika Kurukularatne (2007-06-19). "Dudley – the reluctant Prince" Αρχειοθετήθηκε 2016-03-03 στο Wayback Machine.. Daily Mirror. Retrieved 2008-10-04.
  11. K. T. Rajasingham (2001-11-17). "Sri Lanka: The Untold Story" Αρχειοθετήθηκε 2018-09-26 στο Wayback Machine.. Asia Times Online. Retrieved 2008-10-06.
  12. "Bandaranaike, Solomon West Ridgeway Dias". history.com. Retrieved 2008-10-04.
  13. "Short Term" Αρχειοθετήθηκε 2012-10-26 στο Wayback Machine.. Time. 1959-12-14. Retrieved 2008-10-11.
  14. 14,0 14,1 14,2 14,3 "Sirimavo Bandaranaike: First woman premier" Αρχειοθετήθηκε 2017-12-06 στο Wayback Machine.. BBC News. 2000-10-10. Retrieved 2008-10-04.
  15. Neville de Silva. "A Prime Minister who knew his onions" Αρχειοθετήθηκε 2008-01-29 στο Wayback Machine. . UK Lanka Times. Retrieved 2008-10-06.
  16. "Former Sri Lanka president dies, leaves mixed legacy" [νεκρός σύνδεσμος]. CNN. 1996-11-01. Retrieved 2008-10-04.
  17. Barbara Crossette (1988-12-21). "MAN IN THE NEWS: Ranasinghe Premadasa; Sri Lankan At the Top". The New York Times. Retrieved 2008-10-05.
  18. "Profile: Ranil Wickramasinghe" Αρχειοθετήθηκε 2009-08-02 στο Wayback Machine.. BBC News. 2005-11-22. Retrieved 2008-10-04.
  19. "Hon Chandrika Bandaranaike Kumaratunga (1994–2005)" Αρχειοθετήθηκε 2004-06-03 στο Wayback Machine. . The official website of the Government of Sri Lanka. Retrieved 2008-10-04.
  20. "Sri Lanka" Αρχειοθετήθηκε 22 May 2009 στο Wayback Machine. . The History Channel. Retrieved 2008-10-04.
  21. "President's Profile" Αρχειοθετήθηκε 4 July 2007 στο Wayback Machine. . The President's Fund of Sri Lanka. Retrieved 2008-10-04.
  22. «Sri Lanka parliament passes no-confidence motion against Mahinda Rajapaksa». 14 Νοεμβρίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2018. 
  23. «SC grants leave to proceed with Mahinda's appeal». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2018.