Κατάλογος πρωθυπουργών της Παπούα Νέας Γουινέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πρωθυπουργός της
Παπούα Νέας Γουινέας
National Emblem of Papua New Guinea.svg
Κάτοχος
Τζέιμς Μαράπε

από 30 Μαΐου 2019
Διορισμός απόΜπομπ Νταντάε,
ως Γενικός Κυβερνήτης της Παπούα Νέας Γουινέας
Αρχικός κάτοχοςΜάικλ Σομάρε
Δημιουργία16 Σεπτεμβρίου 1975

Ο Πρωθυπουργός της Παπούα Νέας Γουινέας είναι ο αρχηγός κυβέρνησης της χώρας. Στο αξίωμα υπηρετεί ο επικεφαλής του κόμματος ή του συνασπισμού που απολαμβάνει της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο της χώρας.

Από τον Δεκέμβριο του 2011 το αξίωμα αμφισβητήθηκε με τους Πίτερ Ο' Νιλ από το Κόμμα Λαϊκό Εθνικό Κογκρέσο και Σερ Μάικλ Σομάρε από το Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού να ερίζουν και να αξιώνουν τη θέση. Τελικά ο τελευταίος υποστήριξε τον Ο' Νιλ στις 3 Αυγούστου 2012, θέτοντας τέρμα στην συνταγματική κρίση.

Κατάλογος πρωθυπουργών της Παπούα Νέας Γουινέας (1975–σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Διάρκεια θητείας Πολιτική τοποθέτηση Εικόνα
Από Έως
1 Μάικλ Σομάρε
(1936–)
16 Σεπτεμβρίου 1975 11 Μαρτίου 1980 Κόμμα Πανγκού[1][2][3] Michael Somare 2014.jpg
2 Σερ Τζούλιους Τσαν
(1939–)
11 Μαρτίου 1980 2 Αυγούστου 1982 Κόμμα Λαϊκής Προόδου[1][2]
(1) Μάικλ Σομάρε
(1936–)
2 Αυγούστου 1982 21 Νοεμβρίου 1985 Κόμμα Πανγκού[1][2][3] Michael Somare 2014.jpg
3 Πάιας Γουίνγκτι
(1951–)
21 Νοεμβρίου 1985 4 Ιουλίου 1988 Λαϊκό Δημοκρατικό Κίνημα[1][2]
4 Σερ Ραμπί Ναμάλιου
(1947–)
4 Ιουλίου 1988 17 Ιουλίου 1992 Κόμμα Πανγκού[1][2]
(3) Πάιας Γουίνγκτι
(1951–)
17 Ιουλίου 1992 30 Αυγούστου 1994 Λαϊκό Δημοκρατικό Κίνημα[2]
(2) Σερ Τζούλιους Τσαν
(1939–)
30 Αυγούστου 1994 27 Μαρτίου 1997 Κόμμα Λαϊκής Προόδου[2][3]
5 Τζον Γκιχένο
(1949–2017)
27 Μαρτίου 1997 2 Ιουνίου 1997 Κόμμα Λαϊκής Προόδου
(2) Σερ Τζούλιους Τσαν
(1939–)
2 Ιουνίου 1997 22 Ιουλίου 1997 Κόμμα Λαϊκής Προόδου[2][3]
6 Μπιλ Σκέιτ
(1953–2006)
22 Ιουλίου 1997 14 Ιουλίου 1999 Κόμμα Λαϊκό Εθνικό Κογκρέσο[2][3] Bill Skate April 1998.gif
7 Σερ Μεκέρε Μοράουτα
(1946–)
14 Ιουλίου 1999 5 Αυγούστου 2002 Λαϊκό Δημοκρατικό Κίνημα[3]
(1) Σερ Μάικλ Σομάρε
(1936–)
5 Αυγούστου 2002 2 Αυγούστου 2011
Σε αμφισβήτηση από τις 14 Δεκεμβρίου 2011
ως τις 3 Αυγούστου 2012
Κόμμα Εθνικής Συμμαχίας[1] Michael Somare 2014.jpg
8 Σαμ Άμπαλ
(1958–)
13 Δεκεμβρίου 2010 17 Ιανουαρίου 2011 Κόμμα Εθνικής Συμμαχίας[1]
4 Απριλίου 2011 2 Αυγούστου 2011
9 Πίτερ Ο' Νιλ
(1965–)
2 Αυγούστου 2011
Σε αμφισβήτηση ως τις 3 Αυγούστου 2012
29 Μαΐου 2019 Κόμμα Λαϊκό Εθνικό Κογκρέσο Peter O'Neill May 2015.jpg
10 Τζέιμς Μαράπε
(1971–)
30 Μαΐου 2019 Σημερινός Κόμμα Πανγκού Marape 190614 Haus Lotu (2) (cropped).jpg

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 «Background Note: Papua New Guinea». US State Department. Απρίλιος 2007. Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2007. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 2,8 Dorney, Sean (2001). Papua New Guinea: people, politics and history since 1975. ABC Books. ISBN 0-7333-0945-3. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 May, R.J. (2001). State and society in Papua New Guinea: the first twenty five years. Crawford House Publishing. ISBN 1-86333-204-9. 
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of Prime Ministers of Papua New Guinea της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).