Κατάλογος νομαρχών Αχαΐας και Ήλιδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Νομάρχης Αχαΐας-Ήλιδος ήταν πολιτική θέση δημοσίας διοίκησης, επικεφαλής του νομού Αχαΐας και Ήλιδος. Ήταν νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και αρμοδιότητά του ήταν η διοίκηση των τοπικών ζητημάτων σε επίπεδο νομού. Διοριζόταν από την εκάστοτε κυβέρνηση και η έδρα του νομάρχη ήταν η πόλη της Πάτρας.

Το 1833 με την έλευση του Βασιλιά Όθωνα στην Ελλάδα με την διοικητική διαίρεση δημιουργήθηκαν οι Νομοί όπου διορίσθηκαν και οι πρώτοι Νομάρχες. Λόγω διαφόρων διοικητικών μεταρρυθμίσεων η θέση του νομάρχη Αχαΐας και Ήλιδος διατηρούνταν την περίοδο 1833-1899 και 1909-1936.

Κατάλογος νομαρχών Νομαρχίας Αχαΐας και Ήλιδος
Διορισμένοι από την κυβέρνηση
1833-1836
διορισμένος νομάρχης Γέννηση - Θάνατος Διάρκεια Σημειώσεις
Γεώργιος Γλαράκης 1789-1855 1833-1834 ο πρώτος νομάρχης του νεοσύστατου νομού
; 1834-1836
Αναγνώστης Μοναρχίδης 1777 - ; 1836 Έκτακτος επίτροπος άσκησε προσωρινά τα καθήκοντα νομάρχη
Κατάλογος διοικητών Διοίκησης Αχαΐας και Ήλιδος
Διορισμένοι από την κυβέρνηση
1836-1845
διορισμένος διοικητής Γέννηση - Θάνατος Διάρκεια Σημειώσεις
Ιωάννης Αμβροσιάδης 1794-1865 20 Ιουνίου 1836-19 Μαρτίου 1837 Μετατέθηκε στη Νομαρχία Φωκίδος και Λοκρίδος
Γ. Βαλτινός 1837
Γ. Πονηρόπουλος 1837
Γ. Λεβέντης
Διονύσιος Καρόρης
Ιωάννης Αμβροσιάδης 1794-1865 1840-1844
Γ. Οικονομίδης 1844- ;
Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος 1845
Κατάλογος νομαρχών Νομαρχίας Αχαΐας και Ήλιδος
Διορισμένοι από την κυβέρνηση
1845-1899
διορισμένος νομάρχης Γέννηση - Θάνατος Διάρκεια Σημειώσεις
Ιωάννης Αμβροσιάδης 1794-1865 1845
Γ. Οικονομίδης 1845
Κ. Δούκας 1845-1846
Γ. Ροντόπουλος 1846 Γραμματέας της νομαρχίας προσωρινά νομαρχεύων, αντιμετώπισε τη Στάση του Μερεντίτη
; 1846-1848
Μ. Τσαμαδός 1848-1849
Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος 1790-1854 1849- ; Αγωνιστής του 1821 από την Ανδρίτσαινα ιδρυτικό μέλος της Φιλικής Εταιρείας[1]
Ιωάννης Σούτσος 1851-1852
Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος 1790-1854 1852-1854
Προκόπιος Παπαδημητρακόπουλος[2] 1801-1890 Αγωνιστής του 1821 και πολιτικός.
Ιωάννης Αμβροσιάδης 1794-1865 1856-1859
Ηλίας Παπαηλιόπουλος 1817 - ; 1859-1862 Νομάρχης σε πολλές περιοχές, βουλευτής Παρνασσίδος και υπουργός εσωτερικών[3]
Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος 1862 ο μετέπειτα πρωθυπουργός
Νικόλαος Μίχος 1862-1863
Κ. Μεταξάς 1863- ;
Μουρζοκίδης 1865- ;
Π. Μοναστηριώτης 1867-1868
Αγγελίνης 1868-1869
Δημήτριος Ζώτος 17/5/1869 - 20/7/1865
Γεράσιμος Δρακόπουλος 1869-1871
Μπουρζουκίδης 1871
Γ. Μποσολάκης 1871
Γεράσιμος Δρακόπουλος 1871-1872
Ποθητός Καλποδίνος 1872
Δημήτριος Ζώτος 1872-1873
Ιωάννης Γλαράκης 1873-1874
Ηλίας Αθηνάδης 1874
Σκύλλος 1874
Εμμανουήλ Αντωνιάδης 1874-1875
Ηλίας Αθηνάδης 1875
Αναστάσιος Μαυρομμάτης 1814-1896 1875-1876
Κ. Τζιμπουράκης 1876-1877
Πάνος Περβανάς 1877
Π. Κρεββατάς 1877
Γεώργιος Ιατρού 1877-1879
Κ. Δούκας 1879-1880
Δημητριάδης 1880-1882
Συμεών ή Σπύρος Ζορμπάς 1882-1885
Ανδρεας Ιερομνήμων 1885-1886
Ιωάννης Καρύδας 1886
Ιωάννης Κονδάκης 1886
Δαρειώτης 1886-1887
Γεώργιος Ιατρού 1887-1888
Γιώργος Τσαγκαράκης 1888
Κ Δημητριάδης 1888
Κ. Μηλιώνης 1888
; 1888-1890
Αρ. Βαμβάς ή Βαμβιάς 1890
Σταμάτης Μακρής 1890-1891 Μετατέθηκε στη Χαλκίδα
Λέων Βλάχος 1891 Δικαστικός ερχόμενος από την Κέρκυρα
Χρήστος Παλαμάς 1891-1892
Σοφιανός 1892
Χρήστος Παλαμάς 1892-1893
Θρ. Αγγελόπουλος Αθάνατος 1893
; 1893-1895
Επαμεινώνδας Φραγκίστας 1895
Ευστάθιος Χατζηδημητρίου 1895
Γεώργιος Λαδόπουλος 1895-1896 Κατηγορήθηκε για δωροδοκία, δικάστηκε, προφυλακίστηκε και τέλος αθωώθηκε
Επαμεινώνδας Φραγκίστας 1896-1897
Ιωάννης Ναούμ 1897-1898
Κατάλογος νομαρχών Αχαΐας και Ήλιδος
Διορισμένοι από την κυβέρνηση
1909-1932
διορισμένος νομάρχης Γέννηση - Θάνατος Διάρκεια Σημειώσεις
Δ. Καλογερόπουλος Δεκέμβριος 1909 - Φεβρουάριος 1910 Από τον Νεολόγο θεωρήθηκε αυστηρή η απόλυση του[4]
Σπύρος Δάσιος 1870-1943 Φεβρουάριος 1910 - Ιούλιος 1910[5] Μετατέθηκε στην νομαρχία Κεφαλληνίας[6] Γενικός Διοικητής Θράκης (1921) και Νομάρχης Αττικής και Βοιωτίας (1912).[7]
Αλεξανδρόπουλος Ιούλιος 1910
Νικόλαος Λουριώτης 1910-1912
Π. Κοσσονάκος 1912-1913
Κωνσταντίνος Τσαλδάρης 1884-1970 1913
Ν. Καλογερόπουλος 1913-1914
Π. Κοσσονάκος 1914
Ν. Καλογερόπουλος 1914-1915
Κωνσταντίνος Τσαλδάρης 1884-1970 1915-1917
Κονδάκης 1917
Μάρκος Τσιριμώκος 1872–1939 1917-1918 Απόστρατος αξιωματικός του ναυτικού, αδελφός του υπουργού Δικαιοσύνης Ιωάννη Τσιριμώκου[8]
Αχιλλέας Μάντζαρης 1918
Γ. Βουτσινάς 1918-4 Νοεμβρίου 1920 παραιτήθηκε, Πρώην Νομάρχης Θεσσαλονίκης, κατά την νομαρχίαν του τιμήθηκε από τη Γαλλική κυβέρνηση με το παράσημο του ιππότη της λεγεώνας της τιμής[9]
Αναστάσιος Παπαληγούρας Νοέμβριος 1920 - Ιανουάριος 1921 πρώην εισαγγελέας Πατρών και Κέρκυρας[10]
Α. Μεταξάς Ιανουάριος 1921 - Μετατέθηκε από την Νομαρχία Κέρκυρας[11]
Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος 1921
Θ. Ασπρογέρακας Γρίβας 1922- 4 Φεβρουάριου 1923 Παραιτήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου 1923 για λόγους υγείας[12]
Αριστείδης Μαυρίδης 5 Φεβρουαρίου 1923- πρώην Γενικός διοικητής Θράκης, πρώτη φορά αναλάμβανε νομάρχης[13]
Δ. Βλάσταρης 1924
Ευάγγελος Παπαντωνίου 1924
Ανδρέας Μάρκελλος 1924-Οκτώβριος 1927 Μετατέθηκε στην νομαρχία Ρεθύμνης[14]
Α. Μπενούκας[14] Οκτώβριος 1927[14]-Φεβρουάριος 1928[15]
Ανδρέας Νοταράς Φεβρουάριος 1928[15]-Νοέμβριος 1929[16] Μετατέθηκε στην Νομαρχία Κέρκυρας[16]
Μιχαήλ Καλογερόπουλος 1930
? 1930-1932

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αγαπητός Σ. Αγαπητός, Οι Ένδοξοι Έλληνες του 1821, ή Οι Πρωταγωνισταί της Ελλάδος, Τυπογραφείον Α. Σ. Αγαπητού, Εν, 1877 σελίδες 251-258
  2. Φορολογούμενος, 16 Φεβρουαρίου 1890, από το μουσείο τύπου Πατρών
  3. Το Κροκυλείο, φύλλο 129 Οκτώβριος-Νοέβριος-Δεκέβρος 2012, ανακτήθηκε 11 Φεβρουαρίου 2013
  4. Νεολόγος, 2 Φεβρουαρίου 1910, από το μουσείο τύπου Πατρών
  5. Νεολόγος, 3 Ιουλίου 1910, από το μουσείο τύπου Πατρών
  6. Νεολόγος, 7 Ιουλίου 1910, από το μουσείο τύπου Πατρών
  7. Σπύρος Δάσιος, Γενικός Διοικητής Θράκης, θεμελιωτής και δημιουργός της Νέας Ορεστιάδας
  8. Νεολόγος, 1 Αυγούστου 1917, από το μουσείο τύπου Πατρών
  9. Νεολόγος, 2 Δεκεμβρίου 1918, από το μουσείο τύπου Πατρών
  10. Νεολόγος, 17 Νοεμβρίου 1920, από το μουσείο τύπου Πατρών
  11. Φως, 27 Ιανουαρίου 1921, από το μουσείο τύπου Πατρών
  12. Νεολόγος, 4 Φεβρουαρίου 1923, από το μουσείο τύπου Πατρών
  13. Το Φως, 9 Φεβρουαρίου 1923, από το μουσείο τύπου Πατρών
  14. 14,0 14,1 14,2 Νεολόγος, 4 Δεκεμβρίου 1927, από το μουσείο τύπου Πατρών
  15. 15,0 15,1 Νεολόγος, 17 Φεβρουαρίου 1928, από το μουσείο τύπου Πατρών
  16. 16,0 16,1 Η Πρόοδος, 1 Νοεμβρίου 1929, από το μουσείο τύπου Πατρών

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κώστας Ν. Τριανταφύλλου, Ιστορικόν λεξικόν των Πατρών, Τόμος Β΄, Τυπογραφείο Πέτρου Χρ. Κούλη, Πάτρα 1995, Τρίτη Έκδοση, λήμμα Νομάρχαι.