Κατάλογος λιμνών της Σουηδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αυτός ο κατάλογος των λιμνών της Σουηδίας περιέχει τις μεγαλύτερες λίμνες μέσα στα όρια του κράτους της Σουηδίας. Συνολικά, η χώρα αυτή έχει περισσότερες από 97.500 λίμνες με έκταση μεγαλύτερη των 8 στρεμμάτων, οπότε ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός.[1] Ο μεγάλος αριθμός λιμνών στη νότια Σουηδία ίσως να οφείλεται, σύμφωνα με τον Άλφρεντ Γκάμπριελ Νάτχορστ, στον σχηματισμό λεκανών εξαιτίας της αφαιρέσεως ενός ακανόνιστου περιβλήματος πετρωμάτων από την παγετωνική διάβρωση.[2]

Μεγαλύτερες σε έκταση λίμνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίμνες της Σουηδίας κατά εμβαδόν επιφάνειας[3]
Σειρά Ονομασία Εμβαδόν (τ.χλμ.)
1 Βένερν 5519
2 Βέτερν 1886
3 Μέλαρεν 1090
4 Γιέλμαρεν 477
5 Στούρσεν 456
6 Τούρνετρεσκ 330
7 Σίλγιαν 292
8 Χούρναβαν 262
9 Άκαγιάβρε 260
10 Ουντγιάβρε 249

Παρατηρήσεις: Η λίμνη Σίλγιαν μαζί με τις στενά συνδεόμενες με αυτή λίμνες Όρσασιεν και Ίνσιεν έχει συνολική έκταση 354 τ.χλμ, οπότε κατά μία έννοια είναι η έκτη μεγαλύτερη της Σουηδίας. Η Λίμνη Άκαγιάβρε είναι τεχνητή (δημιουργήθηκε το 1923).

Βαθύτερες λίμνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βάθος υπόκειται σε γεωλογικές μεταβολές

  1. Χούρναβαν, βάθος 228 μέτρα (μ)
  2. Τούρνετρεσκ, 168 μ
  3. Βούιμσεν, 145 μ
  4. Στουρ-Μπλώσιεν, 144 μ
  5. Στουρ-Ρένσιεν, 140 μ
  6. Βιριχάουρε, 138 μ
  7. Κάλσιεν, 134 μ
  8. Βαστενιάουρε, 134 μ
  9. Σίλγιαν, 134 μ
  10. Κούλτσιεν, 130 μ

Λίμνες με τη μεγαλύτερη ποσότητα νερού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βένερν, 153 km³
  2. Βέτερν, 77,6 km³
  3. Τούρνετρεσκ, 17,1 km³
  4. Μέλαρεν, 14,3 km³
  5. Χούρναβαν, 11,9 km³
  6. Σίλγιαν, 8,09 km³
  7. Στούρσεν, 8,02 km³
  8. Κάλσιεν, 6,14 km³
  9. Βιριχάουρε, 4,43 km³
  10. Στούρουμαν, 4,18 km³

Ζωή στις λίμνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στις λίμνες και τους ποταμούς της Σουηδίας έχουν καταμετρηθεί 52 είδη ψαριών των γλυκών νερών, πολλά από τα οποία όμως συναντώνται σπανίως.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Lakes, Streams and Rivers", Smorgasbord, 2007 (στην αγγλική): SverigeTur-lakes Αρχειοθετήθηκε 2007-11-15 στο Wayback Machine..
  2. Lidmar-Bergström, K.· Olsson, S.· Roaldset, E. (1999). «Relief features and palaeoweathering remnants in formerly glaciated Scandinavian basement areas». Στο: Thiry, Médard· Simon-Coinçon, Régine. Palaeoweathering, Palaeosurfaces and Related Continental Deposits. Special publication of the International Association of Sedimentologists. 27. Blackwell Science Ltd. σελίδες 275–301. ISBN 0-632 -05311-9. 
  3. Statistisk årsbok 2012 Statistiska Centralbyrån.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Fakta och Fiske, Fiskeriverket, 2003.
  • Δεδομένα από το Σουηδικό Μετεωρολογικό και Υδρολογικό Ινστιτούτο, 2002.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of lakes of Sweden της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).