Κατάλογος γεωμαγνητικών αναστροφών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αυτός είναι ένας κατάλογος της αρχής και τέλους των γεωμαγνητικών αναστροφών. Οι περίοδοι αρχής και τέλους κάθε περιόδου της κανονικής (όπως σήμερα) πολικότητας παρατίθονται.

Πηγή για τα τελευταία 83 εκατομμύρια χρόνια: Κάντε και Κεντ, 1995 [1]

Οι περίοδοι είναι σε εκατομμύρια χρόνια πριν από σήμερα (ΕχΠ).

Αρχή/τέλος (ΕχΠ) Αρχή/Βάση (ΕχΠ) Κανονική πολικότητα
Όνομα
0.000 0.780 1n Μπρούνιες/Ματουγιάμα
0.990 1.070 1r.1n Χαραμίγιο
1.770 1.950 2n Ολντουβάι
2.140 2.150 2r.1n
2.581 3.040 2An.1n Ματουγιάμα/Γκάους
3.110 3.220 2An.2n
3.330 3.580 2An.3n Γκάους/Γκίλμπερτ
4.180 4.290 3n.1n Κοτσίτι
4.480 4.620 3n.2n Νουνίβακ
4.800 4.890 3n.3n Σίντουφιαλ
4.980 5.230 3n.4n Θβέρα
5.894 6.137 3An.1n
6.269 6.567 3An.2n
6.935 7.091 3Bn
7.135 7.170 3Br.1n
7.341 7.375 3Br.2n
7.432 7.562 4n.1n
7.650 8.072 4n.2n
8.225 8.257 4r.1n
8.699 9.025 4An
9.230 9.308 4Ar.1n
9.580 9.642 4Ar.2n
9.740 9.880 5n.1n
9.920 10.949 5n.2n
11.052 11.099 5r.1n
11.476 11.531 5r.2n
11.935 12.078 5An.1n
12.184 12.401 5An.2n
12.678 12.708 5Ar.1n
12.775 12.819 5Ar.2n
12.991 13.139 5AAn
13.302 13.510 5ABn
13.703 14.076 5ACn
14.178 14.612 5ADn
14.800 14.888 5Bn.1n
15.034 15.155 5Bn.2n
16.014 16.293 5Cn.1n
16.327 16.488 5Cn.2n
16.556 16.726 5Cn.3n
17.277 17.615 5Dn
18.281 18.781 5En
19.048 20.131 6n
20.518 20.725 6An.1n
20.996 21.320 6An.2n
21.768 21.859 6AAn
22.151 22.248 6AAr.1n
22.459 22.493 6AAr.2n
22.588 22.750 6Bn.1n
22.804 23.069 6Bn.2n
23.353 23.535 6Cn.1n
23.677 23.800 6Cn.2n
23.999 24.118 6Cn.3n
24.730 24.781 7n.1n
24.835 25.183 7n.2n
25.496 25.648 7An
25.823 25.951 8n.1n
25.992 26.554 8n.2n
27.027 27.972 9n
28.283 28.512 10n.1n
28.578 28.745 10n.2n
29.401 29.662 11n.1n
29.765 30.098 11n.2n
30.479 30.939 12n
33.058 33.545 13n
34.655 34.940 15n
35.343 35.526 16n.1n
35.685 36.341 16n.2n
36.618 37.473 17n.1n
37.604 37.848 17n.2n
37.920 38.113 17n.3n
38.426 39.552 18n.1n
39.631 40.130 18n.2n
41.257 41.521 19n
42.536 43.789 20n
46.264 47.906 21n
49.037 49.714 22n
50.778 50.946 23n.1n
51.047 51.743 23n.2n
52.364 52.663 24n.1n
52.757 52.801 24n.2n
52.903 53.347 24n.3n
55.904 56.391 25n
57.554 57.911 26n
60.920 61.276 27n
62.499 63.634 28n
63.976 64.745 29n
65.578 67.610 30n
67.735 68.737 31n
71.071 71.338 32n.1n
71.587 73.004 32n.2n
73.291 73.374 32r.1n
73.619 79.075 33n
83.000 118.000 34n


Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Cande, S.C., and D.V. Kent, Revised calibration of the geomagnetic polarity timescale for the late Cretaceous and Cenozoic, J. Geophys. Res., 100, 6,093-6,095, 1995.