Κατάλογος αρχηγών κυβέρνησης της Σιέρα Λεόνε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο αρχηγός κυβέρνησης της Σιέρα Λεόνε είναι ο επικεφαλής υπουργός (Chief Minister). Η θέση θεσμοθετήθηκε το 1954 και καταργήθηκε το 1978 με την κατάργηση του Πρωθυπουργού έπειτα από συνταγματικό δημοψήφισμα. Το αξίωμα επαναφέρθηκε το 2018 με τον διορισμό του Ντέιβιντ Τζ. Φράνσις ως επικεφαλής υπουργού.

Επικεφαλής υπουργός του προτεκτοράτου της Σιέρα Λεόνε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επικεφαλής υπουργός Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα
(τον χρόνο εκλογής)
Σειρά Εικόνα Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Από Έως Διάρκεια
1 No image.png Σερ Μίλτον Μαργκάι
(1895–1964)
9 Ιουλίου 1954 14 Αυγούστου 1958 4 χρόνια, 36 ημέρες Λαϊκό Κόμμα της Σιέρα Λεόνε

Πρωθυπουργός του προτεκτοράτου της Σιέρα Λεόνε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωθυπουργός Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα
(τον χρόνο εκλογής)
Σειρά Εικόνα Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Από Έως Διάρκεια
1 No image.png Σερ Μίλτον Μαργκάι
(1895–1964)
14 Αυγούστου 1958 27 Απριλίου 1961 2 έτη, 256 ημέρες Λαϊκό Κόμμα της Σιέρα Λεόνε

Πρωθυπουργοί της Σιέρα Λεόνε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωθυπουργός Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα
(τον χρόνο εκλογής)
Σειρά Εικόνα Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Από Έως Διάρκεια
1 No image.png Σερ Μίλτον Μαργκάι
(1895–1964)
27 Απριλίου 1961 28 Απριλίου 1964
(Πέθανε εν ενεργεία)
3 έτη, 1 ημέρα Λαϊκό Κόμμα της Σιέρα Λεόνε
2 No image.png Σερ Άλμπερτ Μαργκάι
(1910–1980)
28 Απριλίου 1964 21 Μαρτίου 1967 2 έτη, 327 ημέρες Λαϊκό Κόμμα της Σιέρα Λεόνε
3 President Siaka Stevens at US Embassy reception in Freetown.png Σιάκα Στίβενς
(1905–1988)
21 Μαρτίου 1967 (για μερικά λεπτά)
(Ανατράπηκε)
0 ημέρες Παλλαϊκό Κογκρέσο
(3) 26 Απριλίου 1968 21 Απριλίου 1971 2 έτη, 360 ημέρες
4 No image.png Σόρι Ιμπραΐμ Κορόμα
(1930–1994)
21 Απριλίου 1971 8 Ιουλίου 1975 4 έτη, 78 ημέρες Παλλαϊκό Κογκρέσο
5 No image.png Κρίστιαν Αλουσάιν Καμάρα-Τέιλορ
(1917–1985)
8 Ιουλίου 1975 15 Ιουνίου 1978 2 έτη, 342 ημέρες Παλλαϊκό Κογκρέσο

Στρατιωτικό καθεστώς (1967–1968)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάρκεια θητείας Στρατός (βαθμός-θέση)
Σειρά Εικόνα Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Από Έως Διάρκεια
1 David Lansana 1965-04-29 (cropped).jpg Ταξίαρχος Ντέιβιντ Λανσάνα
(1922–1975)
21 Μαρτίου 1967 23 Μαρτίου 1967
(Ανατράπηκε)
2 ημέρες Διοικητής του Στρατού
2 No image.png Αντσυνταγματάρχης Αμπρόουζ Πάτρικ Τζέντα
(1927–2001)
23 Μαρτίου 1967 27 Μαρτίου 1967 4 ημέρες Εθνικό Συμβούλιο Ανασυγκρότησης
3 No image.png Ταξίαρχος Άντριου Τζάξον-Σμιθ
(1931–1996)
27 Απριλίου 1967 18 Απριλίου 1968
(Ανατράπηκε)
1 έτος, 22 ημέρες Εθνικό Συμβούλιο Ανασυγκρότησης
4 No image.png Warrant Officer 1ης τάξης Πάτρικ Κοντέχ
(19?–?)
18 Απριλίου 1968 26 Απριλίου 1968 8 ημέρες Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο

Επικεφαλής υπουργός της Σιέρα Λεόνε (2018-σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επικεφαλής υπουργός Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα
(τον χρόνο εκλογής)
Σειρά Εικόνα Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Από Έως Διάρκεια
1 No image.png Ντέιβιντ Τζ. Φράνσις
(1965–)
8 Μαΐου 2018 Σήμερα 8 Μαΐου 2018 (2018-05-08) (4 ετών) Λαϊκό Κόμμα της Σιέρα Λεόνε

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of heads of government of Sierra Leone της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).