Κατάλογος έργων του Νικόλα Πιζάνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η σελίδα αυτή περιέχει εικονογραφημένο κατάλογο έργων γλυπτικής του Ιταλού αρχιτέκτονα και γλύπτη Νικόλα Πιζάνο (Nicola Pisano, 1215/1220 – 1278/1284).

Ο άμβωνας του Βαπτιστηρίου - Πίζα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταξύ 1257 και 1260 ο Νικόλα κατασκεύασε τον άμβωνα αυτόν, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα έργα του, εισάγοντας πολλούς νεωτερισμούς κάθε μορφής.


Έργο Τίτλος Παρατηρήσεις
Battisteros Pulpito (without flash) (1622021151).jpg γενική άποψη
Baptisterio púlpito 06.JPG Η Γέννηση
Baptisterio púlpito 03.JPG Η προσκύνηση των Μάγων
Pisa, battistero, pulpito di Nicola Pisano, 3.JPG Υπαπαντή
Baptisterio púlpito 01.JPG Σταύρωση
Pisa, battistero, pulpito di Nicola Pisano, foto di Carlo Dell'Orto 04.JPG Δευτέρα Παρουσία
Baptisterio púlpito 07.jpg μερική άποψη
Baptisterio púlpito 02.JPG Άγιος Ιωάννης Βαπτιστής
Baptisterio púlpito 04.JPG Ηρακλής (!) και Προφήτης
Baptisterio púlpito 05.JPG Τα λιοντάρια της βάσης
Pisa, battistero, pulpito di Nicola Pisano, foto di Carlo Dell'Orto 03.JPG Προφήτης


Η Αποκαθήλωση -Λούκκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έργο Τίτλος Χρονολογία Χώρος Παρατηρήσεις
Nicola pisano, deposizione del duomo di lucca 01.JPG Αποκαθήλωση 1260 ή λίγο νωρίτερα Λούκκα, Duomo, αριστερή πύλη


Σαρκοφάγος του Αγίου Δομηνίκου - Μπολόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1264 ο Νικόλα έλαβε την παραγγελία της κατασκευής της σαρκοφάγου στην εκκλησία του Αγίου Δομηνίκου στην Μπολόνια. Το έργο τελείωσε το 1267 με την συμμετοχή πολλών συνεργατών, μεταξύ των οποίων ο Arnolfo di Cambio και ο γιος του Νικόλα, Τζοβάννι Πιζάνο.


Έργο Τίτλος Παρατηρήσεις
Bologna, San Domenico, arca di San Domenico (2).jpg γενική άποψη
San Domenico16.jpg Ο Άγιος Δομήνικος ανασταίνει τον Napoleone Orsini που έπεσε από το άλογο
San Domenico15.jpg Η δοκιμασία της φωτιάς
San Domenico30.jpg δεξιά πλευρά (και πίσω όψη) :
Οι Άγιοι Πέτρος και Παύλος παραδίδουν τον Κανονισμό του Τάγματος στον Άγιο Δομήνικο
San Domenico26.jpg αριστερή πλευρά και πίσω όψη :
Το θαύμα των άρτων και H θεραπεία και η είσοδος του Reginaldo d'Orleans στο Τάγμα


Ο άμβωνας του Duomo - Σιένα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο αυτό θεωρούνταν επί μακρόν έργο του Τζοβάννι Πιζάνο αλλά ήδη θεωρείται έργο του πατέρα (με βοηθούς βέβαια μεταξύ των οποίων και ο Τζοβάννι καθώς και ο Arnolfo di Cambio). Είναι μια επανάληψη του άμβωνα του Βαπτιστηρίου της Πίζας αλλά με πολλούς αρχιτεκτονικούς και γλυπτικούς νεωτερισμούς. Αποπερατώθηκε το 1268 μετά από τρία χρόνια εργασιών.

Έργο Τίτλος Παρατηρήσεις
Pulpito del duomo di siena 04.JPG γενική άποψη
Detall del púlpit de la catedral de Siena.JPG Η Επίσκεψη και η Γέννηση
Nicola, giovanni pisano e altri, pulpito del duomo di siena, 1265-68, adorazione dei magi.JPG Η προσκύνηση των Μάγων
Υπαπαντή και Φυγή στην Αίγυπτο
Nicola, giovanni pisano e altri, pulpito del duomo di siena, 1265-68, strage degli innocenti.JPG Η σφαγή των Αθώων
Crucifixion panel from the Siena Pulpit.jpg Σταύρωση
Nicola, giovanni pisano e altri, pulpito del duomo di siena, 1265-68, Giudizio Universale - gli Eletti.JPG Δευτέρα Παρουσία –οι εκλεκτοί
Pulpito del duomo di siena 07.JPG Δευτέρα Παρουσία –οι καταραμένοι


La Fontana Maggiore -Περούτζα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μεγάλη Κρήνη της Περούτζα είναι το τελευταίο βέβαιο έργο του Νικόλα Πιζάνο. Κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1275 και 1278 και θεωρείται η πρώτη δημόσια κρήνη αστικού περιβάλλοντος με μνημειακό χαρακτήρα. Κι εδώ πολλοί υπήρξαν οι βοηθοί, και ιδιαίτερα ο γιος του Νικόλα, Τζοβάννι.


Έργο Τίτλος Παρατηρήσεις
Perugia 029.JPG γενική άποψη
Perugia 059.JPG Ιανουάριος
Perugia - Fontana Maggiore - 1 - Mesi - 02 - Febbraio - Foto G. Dall'Orto 5 ago 2006.jpg Φεβρουάριος (ψαράδες)
Perugia - Fontana Maggiore - 1 - Mesi - 05 - Maggio - Foto G. Dall'Orto 5 ago 2006 1.jpg Μάιος (κυνήγι με γεράκι)
Perugia - Fontana Maggiore - 1 - Mesi - 08 - Agosto - Foto G. Dall'Orto 5 ago 2006.jpg Αύγουστος (η κοπή των σύκων)
Perugia - Fontana Maggiore - 1 - Mesi - 10 - Ottobre - Foto G. Dall'Orto 5 ago 2006.jpg Οκτώβριος
Perugia - Fontana Maggiore - 1 - Mesi - 12 - Dicembre - Foto G. Dall'Orto 5 ago 2006.jpg Δεκέμβριος
Perugia - Fontana Maggiore - 2 - Arti liberali - 1-2 - Grammatica e Dialettica - Foto G. Dall'Orto 5 ago.jpg Γραμματική και Διαλεκτική
Perugia 038.JPG Ρητορική και Αριθμητική
Perugia 035.JPG Αστρονομία και Φιλοσοφία
Perugia 055.JPG Η προσωποποίηση της Περούτζα
Perugia 065.JPG Άγιος Βενέδικτος