Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καστρί Σύρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Καστρί είναι προϊστορικός οικισμός στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού της Σύρου, ο οποίος χρονολογείται στα τέλη της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου II (2800-2300 π.Χ.).[1] Υπολογίζεται ότι έχει έκταση 3,5 με 5 στρέμματα. Βρίσκεται στην κορυφή ενός απόκρημνου λόφου κοντά στη θάλασσα. Στον οικισμό ανασκάφτηκαν υπολείμματα κτιρίων και νεκροταφείου με περισσότερους από 600 τάφους. Αυτός ο οικισμός πιθανότατα είναι το σημείο όπου πρωτοκατοικήθηκε η Σύρος.

Νότια του Καστρίου και σε απόσταση περίπου 45 λεπτών με τα πόδια, βρίσκεται ο μικρός οικισμός της Χαλανδριανής, όπου έχει ανασκαφεί προϊστορική ακρόπολη. Οι δύο αυτές περιοχές συνδέονται με ένα δύσβατο μονοπάτι.[2]

Ανασκαφές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο λόφος Καστρί και τα οικοδομικά κατάλοιπα του οικισμού Καστρί στην κορυφή του, ανασκαφή 1898

Το 1898, ο Χρήστος Τσούντας μελετώντας τον αρχαιολογικό χώρο, διαπίστωσε ότι από το 2800 π.Χ. οι οικισμοί αρχίζουν να κατασκευάζονται κατά προτίμηση σε απόσταση από τις ακτές, σε πλαγιές λόφων, για προστασία από τις πλημμύρες, τον άνεμο και κυρίως από τους πειρατές.

Οι οικίες στο Καστρί χωρίζονταν με στενούς διαδρόμους για οικονομία χώρου, ενώ ολόκληρος ο οικισμός περιβάλλονταν όχι μόνο από τείχος αλλά και από ισχυρό προτείχισμα. Οι κατοικίες ήταν απλές και αποτελούνταν από ένα ή δύο δωμάτια με ευθυγραμμισμένους ή καμπυλόγραμμους πέτρινους τοίχους πάχους μισού μέτρου περίπου, οι οποίοι έδιναν στα σπίτια σχήμα D. Η οροφή καλυπτόταν από ξύλα, κλαδιά ή καλάμια και το πάτωμα ήταν στρωμένο με χώμα ή με μικρές πλάκες. Ο οικισμός προστατεύεται από οχυρωματικό περίβολο, πάχους περίπου 2 μέτρων.

Στον οικισμό εντοπίστηκε και εργαστήριο μεταλλοτεχνίας, στο οποίο βρέθηκαν ασημένια, μολύβδινα και μπρούντζινα αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή εργαλείων και όπλων.[3]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Χαλανδριανή». Syros - More than an island. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Σεπτεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2023. 
  2. WonderGreece.gr. «Αρχαιολογικός Χώρος Χαλανδριανής | Αρχαιολογικοί Χώροι | Πολιτισμός | Σύρος | Περιοχές | WonderGreece.gr». http://www.wondergreece.gr/. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2023.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
  3. «Διαδικτυακή διάλεξη: Καστρί Σύρου – Οι νέες έρευνες στην «Ακρόπολη». Syros Agenda. 15 Φεβρουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2023.