Καστέλ Σαν Ζίνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καστέλ Σαν Ζίνο
Χάρτης
Είδοςκάστρο
Γεωγραφικές συντεταγμένες46°40′27″N 11°10′18″E
Διοικητική υπαγωγήΤιρόλο[1]
ΧώραΙταλία
ΠροστασίαCultural heritage monument in South Tyrol[1]
Commons page Πολυμέσα

Το Καστέλ Σαν Ζίνο , Κάστρο του Αγίου Ζήνων (ιταλικά : Castel San Zeno, γερμανικά : Zenoburg ή Zenoberg) είναι κάστρο στις Δολομιτικές Άλπεις στην περιφέρεια Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε της Ιταλίας. Βρίσκεται κοντά στην πόλη Μεράνο στην επαρχία Μπολτζάνο σε μια προεξοχή του βράχου.

Πρώτοι οι Ρωμαίοι είχαν οχυρώσει το σημείο (Castrum Maiensis) για τον έλεγχο των εμπορικών δρόμων σε στρατηγική θέση από εκείνη την εποχή. Στον μεσαίωνα στον βράχο χτίστηκε ο ναός του Αγίου Ζήνων (San Zeno) όπου αργότερα έγινε τόπος προσκυνήματος με την μεταφορά σε αυτή των λειψάνων των Αγίων Βαλεντίνου και Corbinian το 725 . Λίγα χρόνια αργότερα, τα λείψανα των δύο αγίων μεταφέρθηκαν αλλού, ενώ αργότερα το εκκλησάκι έπεσε σε αχρηστία.

Μεταξύ 1285 και 1290 χτίστηκαν οι πρώτες οχυρώσεις από την οικογένεια Suppan που έγιναν κύριοι της περιοχής. Ο Meinhard ΙΙ έχτισε αρχικά μια οχυρωμένη κατοικία όπου έμεινε στην οικογένεια εώς το 1347 όταν καταστράφηκε από τα στρατεύματα Charles IV του Λουξεμβούργου. Πάνω από την σημερινή πύλη του κάστρου έχει διασωθεί ο εντοιχισμένος θυρεός με τον αετό του Τιρόλου.

Από το 1880 το κάστρο ανήκει στον Leopold von Braitenberg και σήμερα στους απογόνους του

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Art. Zenoburg in Oswald Trapp (a cura di), Tiroler Burgenbuch II: Burggrafenamt, Bolzano, Athesia, 1973.
  • Volker Stamm, Zum Erwerb der Burg St. Zenoberg durch die Tiroler Landesfürsten, in "Der Schlern", 81, 2007, pp. 62-65.