Καστέλ Γκαρντένα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καστέλ Γκαρντένα
Χάρτης
Είδοςκάστρο
Γεωγραφικές συντεταγμένες46°33′20″N 11°44′1″E
Διοικητική υπαγωγήΣέλβα ντι Βαλ Γκαρντένα
ΧώραΙταλία
Έναρξη κατασκευής1621
ΠροστασίαCultural heritage monument in South Tyrol[1]
Commons page Πολυμέσα
Το κάστρο Γκάρντενα
Γκαβούρα του 1840 από τον Johann Martin Benz.

Το Καστέλ Γκαρντένα (ιταλικά: Castel Gardena, γερμανικά: Fischburg. τοπική διάλεκτος: 'I Ciastèl), είναι κάστρο της βόρειοανατολικής Ιταλίας. Βρίσκεται στους πρόποδες του Σασολέγκο στις Δολομιτικές Άλπεις στην περιφέρεια Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε . Βρίσκεται κοντά στην κωμόπολη Σάντα Κριστίνα Βαλγκαρντένα στην κοιλάδα του Γκαρντένα.

Το κάστρο χτίστηκε το 1641 από τον κόμη του Βολκενστάιν σε σχέδια του γλύπτη και αρχιτέκτονα Hans Reichle. Το γερμανικό όνομα του κάστρου που είναι και το αυθεντικό σημαίνει «το σπίτι της αλιείας» που προέρχεται από τις κοντινές λίμνες και την αγάπη του ιδιοκτήτη για τον ψάρεμα.

Σήμερα το κάστρο ανήκει στον βαρώνο Αντρέα Φρανκέττι (Andrea Franchetti) ο οποίος ζει εδώ τα καλοκαίρια και γι' αυτό τον λόγο δεν είναι επισκέψιμο.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Oswald Trapp: Tiroler Burgenbuch IV: Band Eisacktal (Nicolò Rasmo: Fischburg), 2. Auflage, Bozen: Verlag Athesia 1984, S. 235-257. ISBN 88-7014-366-X
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Castel Gardena της Ιταλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).