Κασίμπασα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αποψη της συνοικίας Κασίμπασα από τη βόρεια πλευρά, στον Κεράτιο κόλπο.Διακρίνονται δεξιά, το κτίριο του Οθωμανικού Πολεμικού Ναυτικού και στο κέντρο, αυτό του Οθωμανικού Στρατιωτικού Ναυτικού Νοσοκομείου, που σήμερα ανήκουν στο Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό

Η Κασίμπασα (τουρκικά: Kasımpaşa ) είναι εργατική συνοικία στη βόρεια όχθη του Κεράτιου Κόλπου στην περιοχή Μπέγιογλου της Κωνσταντινούπολης, στην Τουρκία, στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης. Κάποτε ήταν περισσότερο γνωστή για τις ναυτικές βάσεις και τα ναυπηγεία της.

Οι γειτονικές περιοχές περιλαμβάνουν την Πιγιαλέπασα, το Χάσκιοϊ και το Σισέχανε με τα οποία συνδέεται με σήραγγα του μετρό. Επίσης κοντά βρίσκεται το Ντολάπντερε και το Κουρτουλιούς που ιδρύθηκε, ως Ταταύλα, από Έλληνες από τη Χίο οι οποίοι επέλεξαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Κασίμπασα για υψηλότερο έδαφος, αφότου η εκκλησία τους μετατράπηκε σε τζαμί. Το πλοίο Golden Horn κάνει στάση στην Κασίμπασα και τη συνδέει με το Σκουτάρι, το Καράκιοϊ, το Φανάρι, το Παλάτι, τις Βλαχέρνες, το Κοσμίδιο και το Σούτλουτζε.

Κατά τη διάρκεια των ταραχών του 1955, ελληνικές κατοικίες στην Κασίμπασα δέχθηκαν επίθεση και λεηλατήθηκαν.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Vryonis, Speros (2005). The mechanism of catastrophe : the Turkish pogrom of September 6-7, 1955 and the destruction of the Greek community of Istanbul (3. printing. έκδοση). New York: Greekworks.com. σελ. 235. ISBN 9780974766034.