Καρνίοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης των Γαλατικών φυλών στην βόρεια Ιταλία που δείχνει την εγκατάσταση των Καρνίων στα βορειοανατολικά

Οι Καρνίοι ήταν Κέλτες με προέλευση από τις ανατολικές Άλπεις, εγκαταστάθηκαν στα βουνά ανάμεσα στο Νωρικό και το Βένετο, αντιστοιχούν στην Καρινθία και την βόρεια Σλοβενία.[1] Πολλοί ιστορικοί τους σχετίζουν με τους γείτονες τους Ενετούς, αποτελούσαν ξεχωριστή εθνοτική ομάδα με σημαντικές διαφορές από τους υπόλοιπους Κέλτες που προέρχονταν από την Γαλλία.[2][3] Η περιοχή που εγκαταστάθηκαν δεν είναι γνωστή με ακρίβεια, ο Στράβων τους περιορίζει στα βουνά και ο Κλαύδιος Πτολεμαίος τους πιστώνει την ίδρυση δύο πόλεων στις ακτές της Αδριατικής. Το όνομα της σημερινής Καρινθίας προέρχεται από τους Καρνίους.[4] Η πρώτη ιστορική καταγραφή για την άφιξη των Καρνίων στην περιοχή ήταν το 186 π.Χ., 50.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά κατέβηκαν στις πεδιάδες και ίδρυσαν σε έναν λόφο έναν οχυρό οικισμό την "Ακιλέτζα". Τα στρατεύματα των Ρωμαίων έδιωξαν τους Καρνίους στα βόρεια, κατέστρεψαν τον οικισμό τους και ίδρυσαν έναν Ρωμαικό την Ακυληία, διοικητές του Ρωμαικού οικισμού ορίστηκαν οι 3 Ύπατοι Πούμπλιος Κορνήλιος Σκιπίων Νασικάς, Κάιος Φλαμίνιος και Λούσιους Μάνλιος Ακιντίνος. Οι Καρνίοι προσπάθησαν να εμποδίσουν την Ρωμαϊκή επέκταση συμμαχώντας με τους ομόφυλους τους Ιστρών έθνος και Ταυρίσκους. Ο Ρωμαίος Ύπατος Μάρκους Αιμίλιος Σκαύρος ήρθε με μεγάλο στρατό, τους νίκησε και τους υπέταξε οριστικά (15 Νοεμβρίου 115 π.Χ.). Οι Καρνίοι υποτάχθηκαν οριστικά στους Ρωμαίους (2ος αιώνας π.Χ.), πήραν τον τίτλο του Ρωμαίου πολίτη και οι Ρωμαίοι τους επέτρεψαν να εγκατασταθούν στις Ιουλιανές Άλπεις που είχαν στο παρελθόν επιχειρήσει να κατακτήσουν από τους Ρωμαίους και τους Ενετούς. Η Ακυληία πήρε τον τίτλο του Ρωμαϊκού Δήμου (90 π.Χ.) και εξελίχθηκε κατόπιν σε σημαντικό εμπορικό κέντρο και λιμάνι στην Αδριατική.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Buti, Gianna G.; Devoto, Giacomo (1974). "Preistoria e storia delle regioni d'Italia: Una introduzione"
  2. Scholar Giacomo Devoto considered them as a Celtic people who entered in the Italian territory from the Alpine passes in the 4th century BC. See: Gianna G. Buti e Giacomo Devoto, Preistoria e storia delle regioni d'Italia, Sansoni Università, 1974, pagina 56
  3. Wilkes, J. J. The Illyrians, 1992, σ. 183
  4. Sir William Smith (ed.), Dictionary of Greek and Roman geography, Τομ. 1, σ. 522

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Grassi, Niccolò: Notizie storiche della Provincia della Carnia, Udine, fratelli Gallici alla Fontana, 1782, VIII+224 p.
  • Kruta, Venceslas: I celti e il Mediterraneo, Jaca Book, 2004.
  • Kruta, Venceslas: La grande storia dei celti. La nascita, l'affermazione e la decadenza, Newton & Compton, 2003.
  • Kruta, Venceslas & Manfredi, Valerio M.: "I celti d'Italia", Mondadori, 2000 (Collana: Oscar storia).
  • Violante, Antonio; introduzione di Venceslas Kruta: I Celti a sud delle Alpi, (Silvana, Milano), 1993 (series: Popoli dell'Italia Antica).