Καρλ Τσάις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καρλ Τσάις
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Carl Friedrich Zeiss (Γερμανικά)
Γέννηση11  Σεπτεμβρίου 1816[1][2][3]
Βαϊμάρη[4][5]
Θάνατος3  Δεκεμβρίου 1888[1][3][6]
Ιένα[7][5]
ΥπηκοότηταΣαξονία-Βαϊμάρη-Άισεναχ
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Ιένας και Wilhelm-Ernst-Gymnasium
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςοπτική
Ιδιότητακαινοτόμος επιχειρηματίας, φωτογράφος, φυσικός και μηχανικός
Μεγάλο μικροσκόπιο του Τσάις (1879)

Ο Καρλ Τσάις (Carl Zeiss, 11 Σεπτεμβρίου 1816 – 3 Δεκεμβρίου 1888) ήταν οπτικός γνωστός για την εταιρεία που ίδρυσε, με την επωνυμία Carl Zeiss Jena (σήμερα: Carl Zeiss AG). Έκανε μεγάλες συνεισφορές στην κατασκευή φακών και βοήθησε στην παραγωγή των σύγχρονων φακών για γυαλιά. Αρχικά οι φακοί που κατασκεύαζε χρησιμοποιούνταν μόνο για την παραγωγή μικροσκοπίων, όμως μετά την εφεύρεση της φωτογραφικής μηχανής, η εταιρεία του άρχισε να κατασκευάζει και φακούς ποιότητας για φωτογραφικές μηχανές.

Νεανικά χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε το σχολείο του στην προαυτοκρατορική Γερμανία και ανέλαβε να μάθει την τέχνη στο πλευρό του μηχανικού Φρίντριχ Κέρνερ. Εν συνεχεία παρακολούθησε μαθήματα μαθηματικών, πειραματικής φυσικής, ανθρωπολογίας, ορυκτολογίας και οπτικής στο Πανεπιστήμιο της Ιένα. Έπειτα από επτά χρόνια ξεκίνησε ένα μικρό εργαστήριο χωρίς να διαθέτει σχεδόν καθόλου εργαλεία. Κατασκεύασε πολλούς φακούς, αλλά η αναγνωρισιμότητά του ήταν ελάχιστη ως το 1847.

Μετέπειτα ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1847 ο Καρλ Τσάις ξεκίνησε να κατασκευάζει φακούς για μικροσκόπια και εργαζόταν με πλήρες ωράριο. Η πρώτη του καινοτομία ήταν ένα απλό μικροσκόπιο, που προοριζόταν για ανατομική εργασία. Τον πρώτο χρόνο της παραγωγής πωλήθηκαν 23 κομμάτια. Σύντομα αποφάσισε να κατασκευάσει διαφορετικά μικροσκόπια και το πρώτο μικροσκόπιο που ονόμασε Stand I κυκλοφόρησε στην αγορά το 1857. Για τα σχέδιά του τιμήθηκε το 1861 με το χρυσό μετάλλιο της Βιομηχανικής Έκθεσης της Θουριγγίας.

Άρχισε να συνεργάζεται με τον φυσικό Ερνστ Άμπε το 1872. Το 1886 ο τελευταίος συνεργάστηκε με τον νεαρό χημικό Ότο Σκοτ και παρήγαγαν έναν νέο τύπο γυαλιού. Έτσι, κατασκευάστηκαν αποχρωματικά μικροσκόπια.

Ο γιος του Τσάις εισήλθε στην εταιρεία του πατέρα του, αποχώρησε όμως μετά το θάνατο του Καρλ, στις 3 Δεκεμβρίου του 1888. Η επιχείρηση ενσωματώθηκε στην Carl-Zeiss-Stiftung το 1889. Σύντομα απέκτησε διεθνή φήμη για την κατασκευή φακών και οπτικών οργάνων όλων των τύπων, ενώ λειτουργεί και σήμερα.

Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Auerbach, Das Zeisswerk und die Carl Zeiss-Stiftung in Jena (τρίτη έκδοση, Ιένα, 1907)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]