Καρίμπ'ιλ Ουατάρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καρίμπ'ιλ Ουατάρ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
كربئيل وتر بن ذمر علي‎ (Αραβικά)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβασιλιάς (681 π.Χ.–650 π.Χ.)
Οικογένεια
ΓονείςDhamar'ali I.

Ο Καρίμπ'ιλ Ουατάρ (αραβικά: كربئيل وتر بن ذمر علي‎‎) (διέπρεψε τον 7ο αιώνα π.Χ.), που μερικές φορές διακρίνονταν ως Καρίμπ'ιλ Ουατάρ Β΄, ήταν ίσως ο σημαντικότερος κυβερνήτης των πρώτων ημερών του Βασιλείου των Σαβαίων. Μερικές φορές θεωρείται ως ο ιδρυτής του βασιλείου, καθώς ήταν υπεύθυνος για την αλλαγή του τίτλου του κυβερνήτη από «Μακαρίμπ» σε Βασιλιά (Μαλίκ).

Όνομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα Καρίμπ'ιλ (𐩫𐩧𐩨𐩱𐩡, KRBʾL), με διαφορετική μεταγραφή,[α] είναι πιθανώς σαβαιϊκό για το «ευλογημένος από τον Θεό» ή «ο θεός»,[1][2] όπου στην περίπτωση των πρώτων Σαβαίων συνήθως αναφέρεται στον θεό της Σελήνης Αλμάκα. Μπορεί επίσης να σημαίνει «υπάκουος στον Θεό» ή «ο θεός».[2]

Το όνομα Ουατάρ (𐩥𐩩𐩧, WTR) έχει αβέβαιο νόημα,[2] αλλά εμφανίζεται σε πολλά ονόματα ρέγκναλ στην περιοχή.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκστρατείες του Καρίμπ'ιλ Ουατάρ εναντίον της Αουσάν.

Ο Καρίμπ'ιλ Ουατάρ, γιος του Ντάμαρ Ελ Γιάνουφ Γ΄, που βασίλευσε στις αρχές του 7ου αιώνα π.Χ., άλλαξε τον τίτλο του από τον Μακαρίμπ σε Μαλίκ. Αναφέρεται σε μια από τις μακρύτερες και πιο σημαντικές επιγραφές των Σαβαίων που βρίσκεται στον Μεγάλο Ναό της Αλμάκα στη Σίρουα, 40 χιλιόμετρα δυτικά του Μαρίμπ.[3]

Η επιγραφή στη Σίρουα που αποτελείται από είκοσι γραμμές περιγράφει τις στρατιωτικές εκστρατείες με επικεφαλής τον Καρίμπ'ιλ Ουατάρ. Από την πρώτη γραμμή της επιγραφής, φαίνεται ότι ο συγγραφέας είναι έκθαμβος από τις πολλές εκτεταμένες νίκες του.

Ο Καρίμπ'ιλ Ουατάρ ξεκίνησε τις εκστρατείες με την επίθεση στα δυτικά εδάφη του Μαρίμπ, σκοτώνοντας και συλλαμβάνοντας χιλιάδες εχθρούς του. Στη συνέχεια, εστίασε την προσοχή του στην κατάκτηση των νοτιοδυτικών θαλάσσιων λιμένων και περιοχών, προκειμένου να αποδυναμώσει το Βασίλειο του Αουσάν.

Συνέχισε την προέλασή του για να φτάσει στα εδάφη του Αουσάν, που από εκεί έλεγχε τις νότιες περιοχές μέχρι τις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας. Ο Καρίμπ'ιλ Ουατάρ διέταξε τους στρατιώτες του να σκοτώσουν και να συλλάβουν χιλιάδες από τους πολίτες του Αουσάν και να κάψουν όλες τις πόλεις τους μέχρι τη θάλασσα.

Οι Μηναίοι αποτέλεσαν τον επόμενο επικίνδυνο αντίπαλο. Επομένως, επιτέθηκε στις πόλεις τους, όπως η Νασάν και τις έκαψε. Στη συνέχεια, πολιόρκισε τη Νασάκ για τρία χρόνια. Το αποτέλεσμα της πολιορκίας ήταν μια ταπεινωτική ήττα για τους Μηναίους και η προσάρτηση όλων των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και φραγμάτων τους, και η επιβολή φόρου στη θεά Αλμάκα.

Η τελευταία εκστρατεία ήταν στα βόρεια του Αλ Ζάουφ κοντά στη Νατζράν. Το αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν μια σαρωτική νίκη στην οποία ο Καρίμπ'ιλ Ουατάρ σκότωσε πέντε χιλιάδες, υποδούλωσε δώδεκα χιλιάδες παιδιά και κατάσχεσε περισσότερα από διακόσια χιλιάδες βοοειδή.[4]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. See "Charibael" for a list of the ways various sources have rendered the name.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μια επιγραφή που περιγράφει στρατιωτικές εκστρατείες με επικεφαλής τον Καρίμπ'ιλ Ουατάρ. RES 3945, RES 3946.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. McClure & al. (1897).
  2. 2,0 2,1 2,2 Beeston & al. (1982).
  3. McLaughlin, Daniel (2007). Yemen - the Bradt Travel GuideΑπαιτείται δωρεάν εγγραφή. The Globe Pequot Press. ISBN 1841622125. 
  4. Magee, Peter (2014). The Archaeology of Prehistoric Arabia: Adaptation and Social Formation from the Neolithic to the Iron Age. Cambridge University Press. ISBN 1139991639. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]