Κανάντα γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Δείγμα γραφής κανάντα

Με την ονομασία Κανάντα ή καναντική, λεγόμενη και Κεναρίζ, ή κεναριζική είναι μία από τις αρχαίες κλασικές γλώσσες που ομιλείται μέχρι και σήμερα στην Ινδία και κυρίως στην πολιτεία της Καρνάτακα, έχοντας χαρακτηριστεί από το ισχύον σύνταγμα ως μία από τις επίσημες γλώσσες της Ινδίας.

Τη γλώσσα "κανάντα" ομιλούν ως μητρική γλώσσα, περίπου 70 εκατομμύρια άτομα στη γη, θεωρούμενη μια από τις σαράντα περισσότερο ομιλούμενες γλώσσες στον κόσμο. Η γραμματική της Κανάντα προσδιορίσθηκε και διαμορφώθηκε κατά τον 5ο αιώνα, (μ.Χ.), και να άκμασε τον 6ο αιώνα όπου και εμφανίζονται τα πρώτα γραπτά ευρήματα, επιγραφές κ.λπ.. Έκτοτε η λογοτεχνία στη γλώσσα αυτή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Γλωσσολογικά η Κανάντα ανήκει στην ομάδα των νότιο-δραβιδικών γλωσσών. Κατά την αδιάκοπη εξέλιξή της, αυτή διακρίνεται σε τέσσερις περιόδους:

α) την πρώιμη κανάντα, λεγόμενη Πούρβα Χαλεγκανάντα (Purva Halegannada) ή κανάντα των επιγραφών, περιόδου 5ου - 9ου αιώνα.
β) την αρχαία κανάντα, λεγόμενη Χαλεγκανάντα, (Halegannada) της περιόδου 10ος - 14ος αιώνα.
γ) τη μεσαιωνική κανάντα, ή μέση κανάντα, λεγόμενη Ναντουγκανάντα (Nadugannada) περιόδου 15ο - 18ο αιώνα, και
δ) τη σύγχρονη κανάντα, λεγόμενη Χοσαγκανάντα (Hosagannada) από το 1800 μέχρι σήμερα.

Έργα της λογοτεχνίας Κανάντα έχουν λάβει πλείστα βραβεία ενώ από τον Ιούλιο του 2011, συστάθηκε ειδικό κέντρο μελέτης της κλασικής Κανάντα, που τελεί υπό την αιγίδα του Κεντρικού Ινστιτούτου Ινδικών Γλωσσών (CIIL), στη Μυσόρη, προκειμένου να διευκολύνει έρευνες που σχετίζονται με τη γλώσσα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica", τομ.28ος, σελ.298.

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα