Κανάλι του Γιουκατάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης της περιοχής

Το Κανάλι του Γιουκατάν ή Στενά του Γιουκατάν (ισπανικά: Canal de Yucatán) είναι στενό ανάμεσα στο Μεξικό και την Κούβα. Συνδέει τη λεκάνη Γιουκατάν της Καραϊβικής Θάλασσας με τον Κόλπο του Μεξικού. Έχει πλάτος μόλις πάνω από 200 χιλιόμετρα και σχεδόν 2.800 μέτρα βάθος στο βαθύτερο σημείο κοντά στην ακτή της Κούβας.

Ρεύματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κανάλι του Γιουκατάν χωρίζει την Κούβα από το Μεξικό και συνδέει τη Καραϊβική Θάλασσα με τον Κόλπο του Μεξικού. Το στενό έχει πλάτος 217 χιλιόμετρα ανάμεσα στο ακρωτήριο Κατότσε στο Μεξικό και το Ακρωτήριο του Σαν Αντόνιο στην Κούβα.[1] Το μέγιστο βάθος είναι κοντά στις ακτές της Κούβας, στα 2.779 μέτρα.[2] Το νερό ρέει μέσα από την Καραϊβική Θάλασσα από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Αυτή η ροή αποτελείται από 5 σβέρντρουπ νερού από το Βόρειο Ισημερινό Ρεύμα που ρέει μέσα από το πέρασμα Ουίντγουορντ και 12 σβέρντρουπ νερού από το Νότιο Ισημερινό Ρεύμα που ρέει κατά μήκος των ακτών της Βραζιλίας. Η συνολική ροή είναι περίπου 17 σβέρντρουπ σε θερμοκρασία τουλάχιστον 17 °C. Όταν το νερό ρέει πέρα από τη Χερσόνησος Γιουκατάν γίνεται ρεύμα Γιουκατάν.[3] Αυτό το ρεύμα ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της εισροής νερού στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς η ποσότητα του νερού που εισέρχεται από τα Στενά της Φλόριντα είναι μικρή και διαλείπουσα.[4] Το ρεύμα του Γιουκατάν ρέει έντονα στη δυτική πλευρά του καναλιού, ενώ το Κουβανικό αντίρροπο ρεύμα ρέει προς την αντίθετη κατεύθυνση στην ανατολική πλευρά του καναλιού. Κάτω από το ρεύμα Γιουκατάν υπάρχει ένα υπόγειο ρεύμα Γιουκατάν με ροή προς τα νότια που παίρνει το νερό μακριά από τον Κόλπο του Μεξικού.[4]

Κοραλλιογενείς ύφαλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθώς το νερό που ρέει μέσα από το Κανάλι του Γιουκατάν μπαίνει στον Κόλπο του Μεξικού, περνά πάνω από την όχθη του Καμπέτσε, μια ρηχή θαλάσσια περιοχή. Εδώ υπάρχουν κοραλλιογενείς ύφαλοι στις εξωτερικές παρυφές της υφαλοκρηπίδας του Γιουκατάν περίπου 100 χιλιόμετρα έξω από την ακτή. Τα κύρια κοράλλια είναι τα Acropora cervicornis, Acropora palmata και Montastraea annularis όπου στα τέλη της δεκαετίας του 1990 πολλά από αυτά πέθαναν. Έχει πραγματοποιηθεί μερική επαναποικιοποίηση.[5] Η όχθη του Καμπέτσε είναι περιοχή πλούσια σε βιοποικιλότητα και άλλα μέρη του καναλιού του Γιουκατάν αλιεύονται σε μεγάλο βαθμό, κυρίως κατά μήκος της ακτής του Μεξικού. Η περιοχή απειλείται από την υπερεκμετάλλευση.[6]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Britannica
  2. Free Dictionary
  3. Gyory, Joanna· Mariano, Arthur J.· Ryan, Edward H. «The Caribbean Current». Ocean surface currents. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Απριλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2013. 
  4. 4,0 4,1 Gyory, Joanna· Mariano, Arthur J.· Ryan, Edward H. «The Yucatan Current». Ocean surface currents. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Αυγούστου 2020. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2013. 
  5. Cortés, J. (ed.) (2003). Latin American Coral Reefs. Gulf Professional Publishing. σελίδες 134–147. ISBN 9780080535395. CS1 maint: Extra text: authors list (link)
  6. Jord, E. «Mexico». Reefs at Risk in the Caribbean. World Resources Institute. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Yucatan Channel στο Wikimedia Commons