Καμποτζιανές εκλογές Γερουσίας (2024)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Εκλογές Γερουσίας διεξήχθησαν στην Καμπότζη στις 25 Φεβρουαρίου 2024.[1][2] Αυτές ήταν οι πέμπτες εκλογές για τη Γερουσία στην ιστορία της χώρας.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία το 2023, ο Χουν Σεν δήλωσε την πρόθεσή του να συνεχίσει την πολιτική του σταδιοδρομία ως πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος της Καμπότζης (CPP), μέλος της Εθνοσυνέλευσης και πρόεδρος του Ανώτατου Ανακτοβουλίου. Μετά τις εκλογές της Γερουσίας στις 25 Φεβρουαρίου 2024 ανακοίνωσε την πρόθεσή του να γίνει και Πρόεδρος της Γερουσίας.[3] Τα τελευταία χρόνια τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης του καθεστώτος του Χουν Σεν δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε εκλογές λόγω αμφιλεγόμενων δικαστικών αποφάσεων. Στις προηγούμενες εκλογές για τη Γερουσία το 2018, το CPP κέρδισε όλες τις έδρες στην αίθουσα μετά τη διάλυση του κύριου αντιπάλου του, του Κόμματος Εθνικής Διάσωσης της Καμπότζης, το οποίο πιστεύεται ότι είχε σχεδιαστεί από την κυβέρνηση.[4]

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2023 το Κόμμα του Φωτός των Κεριών (CLP) ενημερώθηκε από την Εθνική Εκλογική Επιτροπή (NEC) να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εντοπίσει το πρωτότυπο έγγραφο εγγραφής που εκδόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών ή να αποκτήσει ένα νέο προκειμένου να έχει δικαίωμα ψήφου στο τις εκλογές της Γερουσίας. Ο εκπρόσωπος του NEC Χανγκ Πουθέα πρότεινε στους ηγέτες του CLP να προσπαθήσουν να εντοπίσουν τα πρωτότυπα έγγραφα που λείπουν ή να κάνουν έκκληση στο υπουργείο Εσωτερικών να ακολουθήσει τη νομική διαδικασία προκειμένου να αποκτήσει ένα νέο πρωτότυπο έγγραφο για την εγγραφή των υποψηφίων και των κομμάτων στο NEC. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του CLP, Κιμσούρ Φίριθ, στελέχη του κόμματος έγραψαν στον υπουργό Εσωτερικών Σαρ Σόχα για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με την τεκμηρίωση εγγραφής του κόμματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόμμα εξακολουθεί να καταβάλλει σημαντική προσπάθεια για να ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών να εξορθολογίσει τη διαδικασία και να απλοποιήσει την εγγραφή των πολιτικών κομμάτων.[5]

Εκλογικό σύστημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γερουσία της Καμπότζης εκλέγεται κάθε 6 χρόνια με έμμεση αναλογική εκπροσώπηση με κομματικό κατάλογο μέσω 8 πολυμελών εκλογικών περιφερειών (περιφερειών), με τους Δημοτικούς Αρχηγούς, τους Κοινοτικούς Συμβούλους και τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης.[6]

Διεξαγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καταγγελίες για παρατυπίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κόμμα Φως των Κεριών ισχυρίστηκε ότι οι τοπικοί του σύμβουλοι έγιναν στόχος απόπειρων εκφοβισμού και εξαγοράς ψήφων. Πρόσθεσε ότι οι επαρχιακές αρχές που ευθυγραμμίζονται με το CPP επισκέπτονταν τους συμβούλους του κόμματος ζητώντας τους να μείνουν μακριά από τα εκλογικά τμήματα ή να τους δωροδοκήσουν για να ψηφίσουν υπέρ του CPP. Ο τελευταίος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους ως «διαστρέβλωση των γεγονότων»[7]

Αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα αποτελέσματα που δημοσίευσε η Εθνική Εφορευτική Επιτροπή έδειξαν ότι το CPP είχε κερδίσει 55 από τις 58 έδρες προς εκλογή στη Γερουσία, με τις υπόλοιπες τέσσερις έδρες να πληρούνται από διορισμένους του βασιλιά Νοροντόμ Σιχαμονί και της Εθνοσυνέλευσης. Οι άλλες τρεις έδρες κερδήθηκαν από το Κόμμα Βούλησης των Χμερ, ένας συνασπισμός κομμάτων που αντιτίθενται στον Χουν Σεν και ένας αντιπρόσωπος του Κόμματος Φωτός των Κεριών.[8] Έδειξε επίσης ότι η αντιπολίτευση είχε χάσει έδαφος στην Πνομ Πενχ από το CPP με σχεδόν το ήμισυ των ψήφων της και κατά 30 τοις εκατό στη γύρω επαρχία Καντάλ.

Αποτελέσματα εκλογών Γερουσίας της Καμπότζης 2024
Κόμμα Ψήφοι % +/– Έδρες +/–
Καμποτζιανό Λαϊκό Κόμμα 55  −3
Κόμμα Βούλησης των Χμερ Νέο 3  +3
FUNCINPEC 0  0
Κόμμα Δύναμης του Έθνους Νέο 0  0
Μέλη διορισμένα από την Εθνοσυνέλευση 2  0
Μέλη διορισμένα από το βασιλιά 2 (ανεξάρτητοι)  0
Έγκυρες ψήφοι
Άκυρα/Λευκά
Σύνολο 100 62  0
Αποχή
Εγγεγραμμένοι / συμμετοχή

Αντιδράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο εκπρόσωπος του CPP Σοκ Εϊσάν δήλωσε ότι τα εκλογικά αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα για το κόμμα και δήλωσε ότι είναι πιθανό ο Χουν Σεν να γίνει ο νέος πρόεδρος της Γερουσίας μόλις τα επίσημα αποτελέσματα ανακοινωθούν από το NEC τον Απρίλιο.[8]

Ο εξόριστος ηγέτης της αντιπολίτευσης Σαμ Ρέινσι δήλωσε ότι τα μικρά κέρδη της αντιπολίτευσης στις εκλογές ήταν ενθαρρυντικά σημάδια για τη δημοκρατία και μια νίκη παρά τις προκλήσεις όπως ο φόβος, οι απειλές και η εξαγορά ψήφων.[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Date set for next year's Senate election - Khmer Times» (στα Αγγλικά). 19 Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2023. 
  2. Yutharo, Kim. «Date set as Feb 25 for next Senate election». phnompenhpost.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2023. 
  3. «Hun Manet will become new Prime Minister on August 22nd». Khmer Times. 26 Ιουλίου 2023. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2023. 
  4. «Cambodia's ruling party claims victory in Senate election». Nikkei (στα Αγγλικά). 25 Φεβρουαρίου 2024. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2024. 
  5. «CP advised to obtain document or miss Senate polls». Khmer Times (στα Αγγλικά). 4 Σεπτεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2023. 
  6. «ក្នុងការបម្រើជាតិ តើព្រឹទ្ធសភាកម្ពុជា មានតួនាទី ភារកិច្ច និងរចនាសម្ព័ន្ធអ្វីខ្លះ? បើចង់ជ្រាបច្បាស់ សូមរីករាយទស្សនាទាំងអស់គ្នា។ | By TV Senate of Cambodia». www.facebook.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2023. 
  7. «Cambodia election sweep cements Hun Sen family's grip on power». Nikkei (στα Αγγλικά). 26 Φεβρουαρίου 2024. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2024. 
  8. 8,0 8,1 8,2 «Cambodia's ruling party wins Senate election, paving the way for Hun Sen to act as its president». Associated Press (στα Αγγλικά). 26 Φεβρουαρίου 2024. Ανακτήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2024.