Ρωμαϊκή Καμπανία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Καμπάνια ντι Ρόμα)

Με το όνομα «Ρωμαϊκή Καμπανία» (Campagnia di Roma = κάμπος της Ρώμης), ή «Άγκρο Ρομάνο» (Agro Romano), φέρεται μεγάλη πεδινή έκταση της κεντρικής Ιταλίας που περιλαμβάνει την περιοχή της Ρώμης και του Λάτσιο (αρχαίο Λάτιο) και που εκτείνεται από την Τυρρηνική θάλασσα μέχρι τις παρυφές των Απεννίνων, συνολικής έκτασης περίπου 2000 τ.χλμ. Λόγω του πορώδους εδάφους και του πλήθους των υδάτινων πηγών που αναβλύζουν εκεί και που απολήγουν σε μικρούς χείμαρρους, η περιοχή αυτή υπήρξε ανέκαθεν ελώδης αλλά και ιδιαίτερα εύφορη.

Κατά την αρχαιότητα στη περιοχή αυτή κατοικούσαν οι Bόλσκοι, οι οποίοι με συνεχή έργα είχαν καταφέρει ν΄ αποχετεύουν τα νερά των πηγών στη θάλασσα. Αργότερα όμως οι Ρωμαίοι φαίνεται να παραμέλησαν τα έργα αυτά και η περιοχή περιέπεσε στη πρότερη κατάσταση. Επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας γίνανε κάποιες προσπάθειες αποξήρανσης, παράλληλα με τη διάνοιξη της Αππίας οδού που διέσχιζε την περιοχή, που όμως κατά τον μεσαίωνα εγκαταλείφθηκαν και πάλι, με συνέπεια να επέλθει πλήρης ερήμωση της περιοχής.

Με τη σύσταση του ενιαίου Ιταλικού Βασιλείου, τον 19ο αιώνα ξεκίνησαν μεγάλες προσπάθειες και δαπανήθηκαν κολοσσιαία ποσά σε αποξηραντικά και εξυγιαντικά έργα στη περιοχή και σιγά - σιγά άρχισαν πράγματι τεράστιες τελματώδεις εκτάσεις να μεταβάλλονται σε εύφορα εδάφη.

Γεγονός είναι ότι η μεγαλύτερη προσπάθεια τέτοιων έργων αναλήφθηκε από το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι που με πολύ δραστικά μέτρα μεταξύ των οποίων και υποχρεωτικές προσωπικές εργασίες επιτεύχθηκε η πλήρης αποξήρανση και εξυγίανση της περιοχής, που απετέλεσε και το κυρίαρχο στοιχείο της τότε φασιστικής (εσωτερικής) προπαγάνδας.

Σήμερα η Ρωμαϊκή Καμπανία είναι από τις πλέον εύφορες περιοχές της Ιταλίας με πλούσια παραγωγή λαχανικών και φρούτων.