Καλώδια δικτύωσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα καλώδια δικτύωσης συνιστούν το βασικό υλικό δικτύωσης που χρησιμοποιείται για τη διασύνδεση μιας δικτυακής συσκευής με άλλη ή με άλλους υπολογιστές. Χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τύποι καλωδίων, όπως ομοαξονικό καλώδιο, οπτική ίνα, ζεύγος συνεστραμμένων καλωδίων, ανάλογα με το μέγεθος, την τοπολογία και το φυσικό επίπεδο του δικτύου. Τις δικτυακές συσκευές μπορεί να τις χωρίζουν μερικά μέτρα (μέσω Ethernet) ή πρακτικά απεριόριστες αποστάσεις (μέσω των διασυνδέσεων που επιτρέπει το διαδίκτυο).

Χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνολογίες για τις δικτυακές συνδέσεις. Αθωράκιστα καλώδια συνεστραμμένων ζευγών χρησιμοποιούνται για μικρές αποστάσεις εντός ενός γραφείου ή ενός κτιρίου. Η εμβέλεια συνδέσεων που βασίζονται σε ομοαξονικό καλώδιο αφορά επίσης ένα κτίριο. Η οπτική ίνα χρησιμοποιείται για μεγαλύτερες αποστάσεις ή σε συνδέσεις που απαιτούν υψηλό ρυθμό μετάδοσης ή απομόνωση από ηλεκτρικές παρεμβολές. Σε πολλές εγκαταστάσεις εφαρμόζονται πρακτικές δομημένης καλωδίωσης, ώστε να βελτιστοποιηθεί η αξιοπιστία και η ευχέρεια συντήρησης.Σε μερικές οικιακές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται οι καλωδιώσεις ρεύματος και για μεταφορά δεδομένων[1].

Συνεστραμμένο ζεύγος καλωδίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το συνεστραμμένο ζεύγος καλωδίων, το ευρέως διαδεδομένο πρότυπο “RJ-45” με το αρθρωτό κλιπ 8P8C είναι ένας τύπος καλωδίων, όπου ζεύγη καλωδίων συστρέφονται για να προσφέρουν θωράκιση από ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές από εξωτερικές πηγές ή άλλα ζεύγη καλωδίων. Αυτός ο τύπος καλωδίωσης χρησιμοποιείται σε οικιακά και εταιρικά τοπικά δίκτυα Ethernet. Χρησιμοποιείται τόσο σε κοντά καλώδια εντός ικριωμάτων όσο και για δομημένη καλωδίωση που καλύπτει τις ανάγκες ενός κτιρίου.

Ένα καλώδιο Ethernet 1 προς 1 είναι ένας τύπος συνεστραμμένου ζεύγους καλωδίων που χρησιμοποιείται για να συνδέσει απευθείας δύο δικτυακές συσκευές, οι οποίες θα μπορούσαν να συνδεθούν μέσω ενός μεταγωγέα, διανομέα ή ενός δρομολογητή, π.χ δύο υπολογιστές μέσω των καρτών δικτύου τους. Οι περισσότερες δικτυακές συσκευές υποστηρίζουν το πρότυπο Auto MDI-X, οπότε δεν παίζει ρόλο η χρήση απλού καλωδίου συνεστραμμένου ζεύγους ή 1 προς 1.

Ομοαξονικό καλώδιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ομοαξονικά καλώδια συνιστούν έναν αγωγό μετάδοσης και περιορίζουν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα εντός του καλωδίου, μεταξύ του κεντρικού μεταγωγού και της μόνωσης. Τα ομοαξονικά καλώδια μπορούν να λυγίσουν και να συστραφούν (μέχρι ενός ορίου) χωρίς πρόβλημα. Επίσης μπορούν να προσδεθούν σε αγώγιμα σώματα χωρίς κίνδυνο παρεμβολών. Το πρώιμο Ethernet, το 10BASE5 και το 10BASE2 βασίζονταν σε ομοαξονικά καλώδια.

Τα ομοαξονικά καλώδια χρησιμοποιούνται συνήθως ως καλώδια που συνδέουν τον δέκτη τηλεοπτικού σήματος με την κεραία. Παρόλα αυτά, οι νέες τεχνολογίες (όπως το πρότυπο ITU-T G.hn) ανοίγουν το πεδίο χρήσης ομοαξονικού καλωδίου για εφαρμογές οικιακής δικτύωσης υψηλών ταχυτήτων.

Γραμμές ρεύματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και τα σύρματα εναλλασσόμενου ρεύματος δεν έχουν σχεδιαστεί για εφαρμογές δικτύωσης, η τεχνολογία PLC (επικοινωνία βάσει γραμμών ρεύματος) επιτρέπει στα ίδια σύρματα να χρησιμοποιούνται για να διασυνδέσουν υπολογιστές, περιφερειακά ή άλλα δικτυωμένα καταναλωτικά προϊόντα. Το πρωτόκολλο HomePlug ήταν μια πρώιμη PLC τεχνολογία. To Δεκέμβριο του 2008, η ITU-T υιοθέτησε τη Σύσταση G.hn/G.9960 ως το πρώτο διεθνές πρότυπο για ευρυζωνικές επικοινωνίες βάσει αγωγών ρεύματος.[2] Επιπλέον το G.hn προδιαγράφει τεχνικές επικοινωνιών βάσει των υπαρχόντων καλωδίων κατηγορίας 3 (CAT 3) που χρησιμοποιούνται από συσκευές τηλεφωνίας αλλά και βάσει ομοαξονικών καλωδίων που χρησιμοποιούνται από τηλεοπτικές συσκευές.

Οπτική ίνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οπτική ίνα αποτελείται από ένα γυάλινο πυρήνα που περιβάλλεται από μια σειρά από στρώσεις μονωτικού υλικού. Η εγκατάσταση οπτικών ινών είναι πιο δαπανηρή από τα χάλκινα καλώδια, αλλά προσφέρει υψηλότερο ρυθμό μετάδοσης δεδομένων και μπορεί να καλύψει μεγαλύτερες αποστάσεις.Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι οπτικών ινών: μικρότερης εμβέλειας πολυτροπικές οπτικές ίνες και μεγαλύτερης εμβέλειας μονοτροπικές.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Donutey | Guides | Ethernet Cable Identification and Use: Category 5 versus Cat. 5e vs. Cat. 6 vs. Cat. 6a vs. Cat. 7 vs. Cat. 7a». web.archive.org. 6 Μαρτίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  2. «Media Centre». www.itu.int. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2019.