Καλημέριος Μεδιολάνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καλημέριος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3ος αιώνας
Θάνατος280
Μιλάνο
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός Ναός του Μιλάνο
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Eορτασμός αγίου31 Ιουλίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιοσημείωτο έργοBasilica di San Calimero
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαεπίσκοπος
αρχιεπίσκοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Καλημέριος ήταν ο τέταρτος επίσκοπος Μεδιολάνων, στα μέσα του 3ου αιώνα. Κατά μία εκδοχή ήταν ελληνικής καταγωγής. Τιμάται ως Άγιος από την Καθολική και την Ορθόδοξη Εκκλησία[εκκρεμεί παραπομπή] στις 31 Ιουλίου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μόνο πράγμα που είναι γνωστό για αυτόν είναι ότι ήταν επίσκοπος του οποίου τα λείψανα διατηρούνται στη βασιλική του Αγίου Καλημέριου στο Μιλάνο[1]. Πιθανότατα δεν ήταν σύγχρονος και μαθητής του Πάπα Τελεσφόρου (2ος αιώνας), όπως συχνά δηλώνεται, αλλά ζούσε τον τρίτο αιώνα, με επισκοπική θητεία περί το 270-280[1][2].

Θρύλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με εκδοχή του θρύλου του, γεννήθηκε σε μια ευγενή ρωμαϊκή οικογένεια, ακολούθησε στρατιωτική θητεία και έφτασε στην τάξη του αξιωματικού όταν μεταστράφηκε στον χριστιανισμό από τους Αγίους Φαυστίνο και Ιωβίτα. Σύμφωνα με έναν άλλο μύθο, γεννήθηκε στην Ελλάδα και εκπαιδεύτηκε στη Ρώμη, ως μαθητής του Πάπα Τελεσφόρου. Ήταν ιερέας στο Μιλάνο επί επισκόπου Καστριτιανού[3][4] και μετά τον θάνατο του εξελέγη επίσκοπος στην θέση του[4].

Τα λείψανα του Καλημέριου βρέθηκαν τον όγδοο αιώνα από τον Επίσκοπο Τομάσσο Γκράτσι του Μιλάνου. Τα λείψανα βρέθηκαν βυθισμένα στο νερό, ίσως λόγω των πολλών υπόγειων καναλιών που έτρεχαν κάτω από την πόλη[1]. Ωστόσο, το γεγονός ότι βρέθηκαν με αυτόν τον τρόπο, οδήγησε του συγγραφείς της αγιογραφίας του στην εκδοχή ότι ο Καλημέριους μαρτύρησε όταν τον πέταξαν με το κεφάλι σε ένα πηγάδι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Eventi e locali a Milano scelti per te da ViviMilano». vivimilano.corriere.it. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2020. 
  2. «San Calimero di Milano su santiebeati.it». Santiebeati.it. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2020. 
  3. «Letter of Ambrose of Milan on the». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαΐου 2008. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2007. 
  4. 4,0 4,1 «Santi milanesi della Chiesa Ortodossa - ortodossia a Milano». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2007. 


τίτλοι της Καθολικής Εκκλησίας
Προκάτοχος
Καστριτιανός
Επίσκοπος Μεδιολάνων
μέσα 3ου αιώνα
Διάδοχος
Μόνας