Καλειδοσκόπιο (πρόγραμμα ΕΕ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το καλειδοσκόπιο (1/1/1996-1998) ήταν το πρώτο πολιτιστικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υιοθετήθηκε (μετά από ομώνυμο πιλοτικό πρόγραμμα του 1990) στις 15 Μαρτίου 1995 για μία περίοδο τριών ετών και αργότερα παρατάθηκε για έναν ακόμα χρόνο (1999).

Είχε στόχο να «ενθαρρύνει την καλλιτεχνική δημιουργία καθώς και να προωθήσει τη γνωριμία και τη διάδοση του πολιτισμού και της πολιτιστικής ζωής των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» μέσω της συνεργασίας των κρατών-μελών. Αφορούσε τις θεατρικές και τις εικαστικές τέχνες, τα πολυμέσα ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης και τις εφαρμοσμένες τέχνες και προέβλεπε δύο ενέργειες:

  • στήριξη σε καλλιτεχνικά και πολιτιστικά έργα πραγματοποιούμενα με συνεργασία ή σε μορφή δικτύου (ενέργεια 1) τουλάχιστον τριών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • στήριξη σε έργα ευρωπαϊκής διάστασης μεγάλης εμβέλειας (ενέργεια 2) σε συνεργασία με οργανισμούς από τουλάχιστον τέσσερα κράτη μέλη

Τέλος το πρόγραμμα στήριζε την Ευρωπαϊκή πολιτιστική πόλη, τον ευρωπαϊκό πολιτιστικό μήνα, την Ορχήστρα νέων και την ορχήστρα μπαρόκ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος για την περίοδο 1996-1998 ανερχόταν στο ποσό των 26,5 εκατομμυρίων ecu.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Décision No 719/96/CE du Parlement Européen et du Conseil du 29 mars 1996, JOCE L99/20 du 20 avril 1996
  • Kaléidoscope (Αγγλικά)