Καθρέφτη, Καθρεφτάκι Μου (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καθρέφτη, Καθρεφτάκι Μου
ΣκηνοθεσίαΤάρσεμ Σινγκ
ΠαραγωγήRelativity Media
ΣενάριοΜαρκ Κλέιν
Τζέισον Κέλερ
(σενάριο)
Αδερφοί Γκριμ
(παραμύθι)
Βασισμένο σεΗ Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι
ΠρωταγωνιστέςΤζούλια Ρόμπερτς
Λίλι Κόλινς
Άρμι Χάμερ
Νέιθαν Λέιν
Σον Μπιν
ΜουσικήΆλαν Μένκεν
ΦωτογραφίαBrendan Galvin
ΕνδυματολόγοςΈικο Ισιόκα
Εταιρεία παραγωγήςRelativity Media
ΔιανομήRelativity Media και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 30 Μαρτίου 2012
Country flag 15 Απριλίου 2012
Διάρκεια106 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Καθρέφτη, Καθρεφτάκι Μου (αγγλικά: Mirror Mirror) είναι αμερικανική κωμωδία φαντασίας, παραγωγής 2012. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Τάρσεμ Σινγκ και το σενάριο έγραψαν οι Μαρκ Κλέιν και Τζέισον Κέλερ. Η ταινία βασίζεται στο παραμύθι Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι των Αδερφών Γκριμ. Πρωταγωνιστούν οι Τζούλια Ρόμπερτς στο ρόλο της Κακιάς Βασίλισσας και η Λίλι Κόλινς στο ρόλο της Χιονάτης. Επίσης συμμετέχουν οι Άρμι Χάμερ, Νέιθαν Λέιν και Σον Μπιν. Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Χιονάτης, όταν εξόριστη από την Κακιά Βασίλισσα ενώνει τις δυνάμεις της με τους επτά νάνους για να διεκδικήσει το δικαίωμά της στο θρόνο.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 30 Μαρτίου 2012. Παρά τα μικτά σχόλια που έλαβε από τους κριτικούς[1] κινήθηκε ικανοποιητικά στo box office αποφέροντας 166,1 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως[2] και έλαβε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ.[3]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την εξαφάνιση του αγαπητού Βασιλιά, η αδίστακτη σύζυγός του παίρνει τον έλεγχο του βασιλείου και κρατά την όμορφη 18χρονη κόρη του, Χιονάτη, φυλακισμένη και κρυφή στο παλάτι. Οι λάθος διαχειρίσεις όμως γεμίζουν με χρέη το βασίλειο και η απρόσμενη άφιξη του πλούσιου πρίγκηπα Άντριου Άλκοτ της δίνει μια ιδέα. Αν στήσει ένα χορό προς τιμήν του και τον πείσει να της κάνει πρόταση γάμου, οι δυο τους θα ζήσουν ευτυχισμένοι και το βασίλειο θα σωθεί. Στο χορό όμως, ο Πρίγκηπας θα προσέξει τη Χιονάτη και η Βασίλισσα από τη ζήλεια της θα την εξορίσει μέσα στο δάσος. Εκεί θα βρει καταφύγιο στο σπίτι όπου μένουν επτά νάνοι. Στην πορεία θα μεταμορφωθεί σε μια γενναία γυναίκα αποφασισμένη να πάρει το θρόνο που δικαιωματικά της ανήκει. Με τη βοήθεια των καινούριων φίλων της, θα εναντιωθεί στη Βασίλισσα και προσπαθήσει να πάρει πίσω και τον Πρίγκηπά της.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τζούλια Ρόμπερτς στο ρόλο της Βασίλισσας
  • Λίλι Κόλινς στο ρόλο της Χιονάτης
  • Άρμι Χάμερ στο ρόλο του Πρίγκηπα Άλκοτ
  • Νέιθαν Λέιν στο ρόλο του Μπράιτον
  • Μέαρ Γουίνιγκχαμ στο ρόλο της Μάργκαρετ
  • Μάικλ Λέρνερ στο ρόλο του Βαρώνου
  • Σον Μπιν στο ρόλο του Βασιλιά
  • Ντάνι Γούντμπερν στο ρόλο του Γκριμ

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν στις 20 Ιουνίου 2011 στο Μόντρεαλ του Καναδά με τον προσωρινό τίτλο Untitled Snow White Project.[4] Η ταινία ολοκληρώθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου[5] και στις 4 Νοεμβρίου 2011 πήρε επίσημα τον τίτλο Mirror Mirror.[6]

Η Τζούλια Ρόμπερτς ήταν η πρώτη ηθοποιός που υπέγραψε, επειδή ο Τάρσεμ Σινγκ ήθελε εξ αρχής κάποια που το κοινό να μπορεί να συνδεθεί μαζί της. Δήλωσε ότι στην ταινία, η Βασίλισσα δεν είναι σατανική, αλλά μάλλον ανασφαλής.[7] Αρχικά η Σάοϊρς Ρόναν είχε επιλεχθεί για το ρόλο της Χιονάτης αλλή η διαφορά ηλικίας με τον Άρμι Χάμερ (αυτός ήταν 25 και εκείνη 17) ήταν πολύ μεγάλη. Ο ρόλος επίσης προσφέρθηκε στη Φελίσιτι Τζόουνς, η οποία τον απέρριψε.[8] Ο ρόλος τελικά δόθηκε στη Λίλι Κόλινς.[9]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με προϋπολογισμό 85.000.000 δολάρια[2], η ταινία Καθρέφτη, Καθρεφτάκι Μου έκανε άνοιγμα τριημέρου στην 3η θέση με 18,1 εκατομμύρια δολάρια.[2] Στο αμερικανικό box office συγκέντρωσε συνολικά 64,9 εκατομμύρια δολάρια και στον υπόλοιπο κόσμο έφτασε τα 101,2 εκατομμύρια δολάρια.[2] Παγκοσμίως απέφερε 166,1 εκατομμύρια δολάρια.[2]

Βραβεία & Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Όσκαρ[3] Σχεδιασμός Κοστουμιών Έικο Ισιόκα Υποψηφιότητα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Καθρέφτη, Καθρεφτάκι Μου στο Rotten Tomatoes». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2013. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 «Καθρέφτη, Καθρεφτάκι Μου στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2012. 
  3. 3,0 3,1 «85th Academy Awards Nominations». oscar.go.com. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2013. 
  4. «Relativity starts shooting its 'Snow White' on Monday». Orlando Sentinel. 15 Ιουνίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2012. 
  5. Maison, Jordan (4 Νοεμβρίου 2011). «'Mirror Mirror' The Official Title of Tarsem Singh's Snow White Movie». themoviepool.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2012. 
  6. «The Mud Doctor: Tarsem's Snow White Film Officially Gets a Name». themuddoctor.blogspot.ca. 4 Νοεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2012. 
  7. Bibbiani, William (29 Οκτωβρίου 2011). «EXCLUSIVE: Tarsem Singh Reveals 'Snow White' Plot Details!». CraveOnline. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2012. 
  8. Grant, Olly (31 Ιουλίου 2011). «Felicity Jones: rising star». The Telegraph. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2012. 
  9. «Lily Collins 'So Excited' to Play Snow White Opposite Julia Roberts». People. People.com. 2 Απριλίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2012.  Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (βοήθεια)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]