Καθολική Εκκλησία στην Ισπανία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Καθεδρικός του Σαντιάγο δε Κομποστέλα

Η Ισπανική Καθολική Εκκλησία, μέρος της παγκόσμιας Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, είναι υπό την πνευματική ηγεσία του Πάπα, της κουρίας στη Ρώμη, και της Συνέλευσης των Ισπανών Επισκόπων.

Στατιστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ισπανία μεγαλύτερη θρησκεία είναι η Καθολική εκκλησία, καλύπτοντας το 68 % του συνολικού πληθυσμού. Υπάρχουν 70 επισκοπές και αρχιεπισκοπές. Όπως η Γαλλική εκκλησία, η Ισπανική εκκλησία επιβλέπει μια από τους μεγαλύτερους θησαυρούς θρησκευτικής αρχιτεκτονικής (και τέχνης) στον κόσμο, στα οποία πεςριλαμβάνονται η εκκλησία Άγια Οικογένεια (του Αντόνι Γκαουντί) στη Βαρκελώνη, ο Καθεδρικός της Γρανάδα, ο Καθεδρικός του Σαντιάγο δε Κομποστέλα, δημοφιλής τόπος προσκύνησης, Καθεδρικός της Σεβίλης, ο Καθεδρικός του Τολέδο και ο Καθεδρικός της Ανάληψης της Παρθένου στην Κόρδοβα.

Το 2007, για παράδειγμα, πάνω από 100.000άνθρωποι περπάτησαν στο Σαντιάγο δε Κομποστέλα μόνοι.[1] Για πάνω από μια χιλιετία, οι Ευρωπαίοι που ζούσαν βόρεια των Άλκπεων είχαν κινηθεί στο Κοντινότερο σημείο στην Ευρώπη «όπου που μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στην πνευματική εξουσία ενός Αποστόλου: του Σαντιάγο δε Κομποστέλα».[2]

Η Μεγάλη Εβδομάδα στη Σεβίλλη επίσης προσελκύει χιλιάδες ππροσκυνητές και τουρίστες στον ίδιο βαθμό. Για αιώνες η Μεγάλη Εβδομάδα είχε μια ειδική σημασία στο ημερολόγιο της εκκλησίας στη Σεβίλλη, όπου νωρίς την Μεγάλη Παρασκευή οι σκοτεινοί δρόμοι της αυγής γίνονταν η σκηνή για τις επίσημες λιτανείες και εορτές που οδήγησαν σε γιορτές την Κυριακή του Πάσχα. Πενήντα οκτώ λιτανείες (σύμφωνα με έναν οδηγό του 2008) παραλληλίζουν την υγεία και τον πλούτο της πόλης από τον 16ο και το 17ο αιώνα της χρυσής εποχής της έως την Γαλλική Εισβολή τον 18ο αιώνα και τελικά στην αναγέννηση της σήμερα τον εικοστό αιώνα.


Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Howse, Christopher (7 Ιουνίου 2008). «Blisterless on the road to Santiago». The Telegraph,. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2008. 
  2. Kevin A. Codd, «El Camino Speaks», America, 15 Δεκεμβρίου 2003, 8.
  • «Survey». Sociological Research Center - Μαδρίτη, Ισπανία. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2008. 

Δικτυακοί τόποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]