Καθεδρικός ναός Αλεξάντερ Νιέφσκι, Νοβοσιμπίρσκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καθεδρικός ναός Αλεξάντερ Νιέφσκι, Νοβοσιμπίρσκ
Χάρτης
Είδοςορθόδοξος καθεδρικός ναός
ΑρχιτεκτονικήΝεοβυζαντινός ρυθμός
Γεωγραφικές συντεταγμένες55°1′10″N 82°55′21″E
ΘρήσκευμαΡωσική Ορθόδοξη Εκκλησία
Θρησκευτική υπαγωγήNovosibirsk Eparchy
Διοικητική υπαγωγήΝοβοσιμπίρσκ
ΧώραΡωσία
Έναρξη κατασκευής1899
Υλικάτούβλο
Προστασίαregional cultural heritage site in Russia
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Ο Καθεδρικός ναός του Αλεξάντερ Νιέφσκι (Ρωσικά: Собор во имя Александра Невского) είναι ο καθεδρικός ναός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Νοβοσιμπίρσκ της Ρωσίας, που ονομάστηκε προς τιμή του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι.

Είναι μια από τις πρώτες πέτρινες κατασκευές στο Νοβονικολάγεφσκ (πρώην όνομα του Νοβοσιμπίρσκ). Η εκκλησία χτίστηκε σε Νεοβυζαντινή αρχιτεκτονική το 1896-1899. Ο σχεδιασμός του κτιρίου επηρεάστηκε από το σχεδιασμό της Εκκλησίας της Παναγίας της Ελεούσας στην Αγία Πετρούπολη που χτίστηκε πριν από λίγα χρόνια. Άνοιξε στις 29 Δεκεμβρίου 1899 και το 1915 έγινε καθεδρικός ναός.

Ο καθεδρικός ναός ήταν ένα συγκεκριμένο μνημείο για τον Τσάρο Αλέξανδρο ΙΙΙ, ο οποίος ξεκίνησε την κατασκευή του Υπερσιβηρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού, ο οποίος οδήγησε στην ίδρυση του Νοβονικολάγεβσκ (σημερινό Νοβοσιμπίρσκ) ως νέου σιδηροδρομικού σταθμού.

Το 1937, ο καθεδρικός ναός έκλεισε από τις σοβιετικές αρχές.

Το 1988, της 1000ης επετείου της ένταξης της Ρωσίας στον Χριστιανισμό, άρχισε ένα κίνημα για την επιστροφή του καθεδρικού ναού. Το 1989, άνοιξε εκ νέου.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]