Καθεδρικός Ναός Αγίου Αλέξανδρου Νιέφσκι (Τάλιν)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 59°26′9″N 24°44′22″E / 59.43583°N 24.73944°E / 59.43583; 24.73944

Καθεδρικός Ναός Αγίου Αλέξανδρου Νιέφσκι (Τάλιν)
Aleksander Nevski peakirik
Χάρτης
Είδοςορθόδοξος καθεδρικός ναός
Αρχιτεκτονικήνεορωσική αρχιτεκτονική
ΔιεύθυνσηTallinn, Lossi plats 10
Γεωγραφικές συντεταγμένες59°26′9″N 24°44′22″E
ΘρήσκευμαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Θρησκευτική υπαγωγήeparchy of Tallinn
Διοικητική υπαγωγήΔήμος του Τάλιν
ΤοποθεσίαΒάναλιν
ΧώραΕσθονία
Έναρξη κατασκευής1895
Ύψος58 μέτρα
Υλικάτούβλο
ΑρχιτέκτοναςΜιχαήλ Πρεομπραζένσκι
Προστασίαιστορικό μνημείο (από 1995)[1]
Commons page Πολυμέσα

Ο Καθεδρικός Ναός Αγίου Αλέξανδρου Νιέφσκι (εσθονικά: Aleksander Nevski katedraal‎‎, ρωσικά: Собор Александра Невского‎‎) είναι ορθόδοξος καθεδρικός ναός στην Παλιά Πόλη του Τάλιν, στην Εσθονία. Χτίστηκε σε σχέδιο του Μιχαήλ Πρεομπραζένσκι σε τυπικό ρωσικό στυλ αναγέννησης μεταξύ 1894 και 1900, [2] κατά την περίοδο που η χώρα ήταν μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Ο καθεδρικός ναός του Αλέξανδρου Νιέφσκι είναι ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος ορθόδοξος καθεδρικός ναός με τρούλο στο Τάλιν. Είναι αφιερωμένος στον Άγιο Αλεξάντρ Νιέφσκι που το 1242 κέρδισε τη Μάχη των Πάγων στη λίμνη Πέιπους, στα χωρικά ύδατα της σημερινής Εσθονίας. Ο αείμνηστος Ρώσος πατριάρχης, Αλέξιος Β', ξεκίνησε την ιερατική του διακονία στην εκκλησία.

Εσωτερικό του Καθεδρικού Ναού.

Ο καθεδρικός ναός του Αλέξανδρου Νιέφσκι στέφει το λόφο Τουμπέα, που είναι ένα από τα πολλά μέρη όπου σύμφωνα με το μύθο λέγεται ότι έχει ταφεί ο πατέρας του Εσθονού λαϊκού ήρωα Καλεβίποεγκ, Καλέβ.[2] Καθώς η ΕΣΣΔ ήταν επίσημα μη θρησκευτική, πολλές εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένου αυτού του καθεδρικού ναού, αφέθηκαν να παρακμάσουν. Η εκκλησία έχει ανακαινιστεί σχολαστικά από τότε που η Εσθονία ανέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.

Κατασκευή και εσωτερικό του ναού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άποψη του τοπίου του καθεδρικού ναού, όπως φαίνεται από το κορυφαίο σημείο της εκκλησίας του Αγίου Όλαφ.
Λεπτομέρεια στο εξωτερικό, που απεικονίζει τον Νιέφσκι
Οι θόλοι του καθεδρικού ναού
Θρησκευτικά ψηφιδωτά

Ο καθεδρικός ναός είναι πλούσια διακοσμημένος και έχει έντεκα καμπάνες χυτευμένες στην Αγία Πετρούπολη, η μεγαλύτερη από τις οποίες ζυγίζει περίπου 16 τόνους, περισσότερο από τις άλλες δέκα μαζί. Έχει τρεις βωμούς, με τον βόρειο βωμό αφιερωμένο στον Βλαντίμιρ Α' και τον νότιο στον Άγιο Σέργιο του Ραντόνεζ .

Η βάση του κτηρίου είναι φινλανδικός γρανίτης. Στους πέντε θόλους, που έχουν μορφή κρεμμυδιού, διακρίνονται επίχρυσοι σιδερένιοι σταυροί. Στο εσωτερικό υπάρχουν τρία επιχρυσωμένα, σκαλιστά ξύλινα εικονοστάσια, μαζί με τέσσερεις ξύλινες εικόνες. Οι εικόνες του τέμπλου και οι ξύλινες εικόνες ζωγραφίστηκαν στην Αγία Πετρούπολη με πλάκες χαλκού και ψευδαργύρου. Τα παράθυρα είναι διακοσμημένα με βιτρώ.

Σχέδια κατεδάφισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο καθεδρικός ναός χτίστηκε κατά την περίοδο της ρωσοποίησης στα τέλη του 19ου αιώνα και ήταν τόσο αντιπαθητικός σε πολλούς Εσθονούς ως σύμβολο καταπίεσης [3] [4] έστι ώστε ότι οι αρχές της Εσθονίας προγραμμάτισαν την κατεδάφιση του καθεδρικού ναού το 1924, αλλά η απόφαση δεν εφαρμόστηκε ποτέ λόγω έλλειψης κεφαλαίων και της τεράστιας κατασκευής του κτηρίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]