Καθαροί Πια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καθαροί Πια
ΣυγγραφέαςΣάρα Κέιν
Παγκόσμια πρώτη παράσταση30 Απριλίου 1998
Τοποθεσία πρώτης παράστασηςRoyal Court Theatre
Ρόλοι
Γκράχαμ

Τίνκερ Καρλ Ροντ Γκρέης Ρόμπιν Γυναίκα

ΣκηνικόΈνα πανεπιστήμιο
Γλώσσα πρωτότυπουΑγγλικά

Το Καθαροί Πια είναι το τρίτο έργο της Αγγλίδας θεατρικής συγγραφέως Σάρα Κέιν. Αρχικά ανέβηκε το 1998 στο Royal Court Theatre Downstairs του Λονδίνου. Το έργο διαδραματίζεται σε ένα πανεπιστήμιο που έχει μετατραπεί σε κάποιου είδους παράξενο θεσμό υπό την εξουσία του σαδιστή Τίνκερ. [1] [2] Όταν το έργο έκανε πρεμιέρα στο Royal Court τον Απρίλιο του 1998, η Κέιν έπαιξε το ρόλο της Grace για τις τρεις τελευταίες παραστάσεις λόγω τραυματισμού που υπέστη η αρχική ηθοποιός.

Μερικές φορές υποστηρίζεται ότι ο Τίνκερ πήρε το όνομά του από τον κριτικό θεάτρου της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, Τζακ Τίνκερ, του οποίου η αναθεώρηση του πρώτου έργου της Κέιν Blasted είχε τίτλο "αυτή η αηδιαστική γιορτή της βρωμιάς", αλλά δεν φαίνεται να υπάρχουν στοιχεία της Κέιν που να το επιβεβαιώνουν αυτό.[1]

Σύνοψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον περίβολο του πανεπιστημίου, ακριβώς πίσω από τον φράχτη.

Στην πρώτη σκηνή, ένας δειλός Graham προσεγγίζει τον Tinker, ο οποίος φαίνεται να είναι έμπορος ναρκωτικών. Λέει ότι «θέλει να φύγει» και του ζητά επίσης ναρκωτικά. Ο Tinker αρνείται. Ακολουθεί μια συζήτηση για το αν είναι φίλοι ή όχι. Ο Tinker τελικά καρφώνει τον Graham στο μάτι με μια σύριγγα με υπερβολική δόση πρέζας και ο τελευταίος πεθαίνει.

Ο Rod και ο Carl κάθονται στην πρασιά, ακριβώς πίσω από τον φράχτη του πανεπιστημίου. Ο Carl ρωτάει τον Rod εάν μπορεί να έχει το δαχτυλίδι του ως πρόταση γάμου. Ο Rod αρχικά αρνείται. Ο Carl υπόσχεται να τον αγαπάει πάντα, να μην τον προδώσει ποτέ και να μην του πει ποτέ ψέμματα. Ο Rod είναι κυνικός. Ισχυρίζεται ότι ο Carl δεν γνωρίζει καν το πραγματικό του όνομα και δηλώνει ότι ποτέ δεν θα πέθαινε για τον Carl. Ο Carl δεν παραπονιέται και συνεχίζει να ζητάει το δαχτυλίδι. Ο Rod δεν του δίνει το δαχτυλίδι, αλλά παραδέχεται ότι τον αγαπά. Φιλιούνται υπό το βλέμμα του Tinker.

Η Grace εισέρχεται στο νοσοκομείο ζητώντας τα ρούχα του αδελφού της, του Graham. Ο διάλογος μεταξύ αυτής και του Tinker υπονοεί ότι ο δίδυμος αδερφός της, ο Graham, πέθανε. Ο Tinker φέρνει τον Robin, ο οποίος φοράει τα ρούχα του Graham. Robin και Grace ανταλλάσσουν ρούχα, κι έτσι η Grace φορά τα ρούχα του αδελφού της και ο Robin το φόρεμα που φόραγε η Grace μπαίνοντας (ο ρόλος του Robin ήταν αρχικά γραμμένος ως αγόρι, αλλά μερικές φορές παίζεται από κορίτσι). Μετά από ένα ψυχωτικό διάλειμμα που προκλήθηκε από την παρατεταμένη εισπνοή του αρώματος του αδελφού της, η Grace εισάγεται στο νοσοκομείο. Η Grace ζητάει από τον Robin να γράψει στη μητέρα της γι 'αυτήν, αλλά ο Robin αποκαλύπτει ότι δεν μπορεί να γράψει.

Το Κόκκινο Δωμάτιο - το κλειστό γήπεδο του πανεπιστημίου.

Στην επόμενη σκηνή, ο Tinker χτυπά τον Carl, μέχρι να παραδεχτεί ότι ο ίδιος και ο Rod έχουν σαρκική επαφή. Απειλεί ότι θα τον διαπεράσει με ένα μακρύ παλούκι τον Carl βάζοντας το από τον πρωκτό του και βγάζοντάς το από τον ώμο του. Ο Carl προδίδει τον Rod. Ο Rod πέφτει από ψηλά και προσγειώνεται δίπλα στον Carl. O Carl του ζητάει συγγνώμη για την προδοσία. Ο Tinker στη συνέχεια κόβει τη γλώσσα του Carl και τον κάνει να καταπιεί το δαχτυλίδι του Rod.

Η Grace έχει αρχίσει να έχει παραισθήσεις την εικόνα του αδελφού της. Οι σκηνοθετικές οδηγίες και ο διάλογος μεταξύ τους σε όλη τη διάρκεια του έργου υπονοούν ότι είχαν μια αιμομικτική σχέση.

Ο Tinker πηγαίνει να δει μία εξωτική χορεύτρια, γνωστή απλά ως Γυναίκα, σε μία καμπίνα, το "Μαύρο Δωμάτιο". Προσπαθεί να αυνανιστεί, αλλά αναστατώνεται και φύγει.

Όντας στοιχειωμένη από τον Graham, η Grace προσπαθεί να διδάξει στον Robin πώς να διαβάσει. Ο Robin δηλώνει την αγάπη του γι 'αυτήν, αλλά η Grace την απορρίπτει. Ο Tinker μπαίνει στο δωμάτιο και καίει το σημειωματάριο του Robin. O Carl είναι πληγωμένος από την προδοσία του Rod και ο τελευταίος προσπαθεί να απολογηθεί. Μπαίνει ο Tinker και κόβει τα χέρια του Carl. O Carl χορεύει μανιακά έναν χορό αγάπης για τον Rod. Ο Tinker μπαίνει και κόβει τα πόδια του Carl.

Ο Robin αγοράζει ένα κουτί σοκολατάκια για τη Grace, η οποία είχε αναφέρει ότι ο προηγούμενος φίλος της είχε αγοράσει σοκολάτες. Ο Tinker κατάσχει το κουτί και ανακρίνει τον Robin, που λέει ότι είναι για τη Grace. Ο Tinker στέκεται πάνω του και ρίχνει σοκολάτες στο έδαφος προς αυτόν, απαιτώντας να τις τρώει. Κλαίγοντας, ο Robin πιέζεται και τρώει όλα τα σοκολατάκια.

Στην επόμενη σκηνή ο Rod κλαίει ακόμα, καθώς ο Carl σέρνεται προς αυτόν. Αγκαλιάζονται και μετά κάνουν σεξ. Ο Rod υπόσχεται ποτέ να μην του πει ψέμματα, ποτέ να μην τον προδώσει και να τον αγαπάει για πάντα. Ο Tinker εισέρχεται στο δωμάτιο και ρωτάει τον Rod ποιον από τους δύο να σκοτώσει, Ο Rod απαντάει "εμένα" και ο Tinker του κόβει τον λαιμό μπροστά στον Carl, ο οποίος κρατάει τον εραστή του καθώς πεθαίνει.

Η Grace και ο Robin κάθονται μαζί με τον Graham κοιτάζοντας. Ο Robin προσπαθεί να υπολογίσει τον αριθμό των ημερών μέχρι να απελευθερωθούν από το νοσοκομείο. Αναστατωμένος ότι η Grace δεν ακούει, ο Robin βγάζει τις κάλτσες που φορούσε και τις δένει γύρω από το λαιμό του. Η Grace συνεχίζει να μην δίνει σημασία και ο Robin κρεμιέται και πεθαίνει.

Η Grace είναι γυμνή τυλιγμένη με ματωμένους επιδέσμους στη βουβωνική χώρα και στο στήθος της. Έχει υποστεί αλλαγή φύλου. Ο Tinker της λέει ότι είναι ένας υπέροχος άνθρωπος, όπως ο αδελφός της. Ο Carl ξυπνάει από το κρεβάτι πίσω της, αγγίζοντας τη βουβωνική του περιοχή. Με τη συνειδητοποίηση ότι τα γεννητικά όργανα του αποκόπηκαν και μεταμοσχεύτηκαν στη Grace, αρχίζει να κλαίει. Ο Tinker πηγαίνει και κάνει σεξ με τη Γυναίκα, δηλώνοντάς της την αγάπη του γι' αυτήν.

Στην τελευταία σκηνή, η Grace κάθεται στη σκηνή με τον Carl, ο οποίος φοράει τώρα το φόρεμά της. Μιλάει στο Graham μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι εκεί. Ευχαριστεί τον Tinker καθώς ο Carl αρχίζει να φωνάζει ξανά. Η Grace και ο Carl είναι μόνοι στη σκηνή. Βγαίνει ο ήλιος.

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Saunders, Graham (2002). Love me or kill me: Sarah Kane and the theatre of extremes. Manchester ; Manchester University Press : 2002. σελ. 224. ISBN 0-7190-5956-9. 
  2. "Cleansed" Literary Encyclopedia

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]