Κίτφο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κίτφο

Το κίτφο (αμχαρικά: ክትፎ) είναι παραδοσιακό πιάτο που απαντάται στην αιθιοπική κουζίνα.[1] Αποτελείται από κιμά ωμού βοδινού, μαριναρισμένο σε μιτμίτα (μείγμα μπαχαρικών με βάση τη σκόνη τσίλι) και νίτερ κίμπε (λιωμένο βούτυρο εμποτισμένο με βότανα και μπαχαρικά). Η λέξη προέρχεται από την αιθιοσημιτική ρίζα k-t-f, που σημαίνει «ψιλοκόβω· κιμάς».

Το κίτφο μαγειρεμένο ελαφρώς μισοψημένο είναι γνωστό ως κίτφο λεμπ λεμπ.[2] Το κίτφο συχνά σερβίρεται μαζί με ένα μαλακό τυρί που ονομάζεται αγιμπέ ή με μαγειρεμένα χορταρικά γνωστά ως γκόμεν - μερικές φορές αναμεμειγμένα με αυτό. Σε πολλά μέρη της Αιθιοπίας, το κίτφο σερβίρεται με ίντζερα, ένα ψωμί φτιαγμένο από τεφφ, αν και στην παραδοσιακή κουζίνα των Γκουράγκε, θα χρησιμοποιούσε κανείς το κότσο, μια χοντρή πίτα φτιαγμένη από το φυτό ενσέτα. Ως γαρνιτούρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα φύλλο. Αν και δεν θεωρείται εκλεκτό φαγητό, το κίτφο έχει πολύ καλή φήμη.

Το κίτφο σερβίρεται σε ειδικές περιπτώσεις, όπως τις εορτές· χρησιμοποιείται συνήθως στην εορτή «Εύρεση του Αληθινού Σταυρού» ή «Μέσκελ» που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου στην Αιθιοπία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ethiopian Cookbook. Rachel Pambrun. 2012. Planet Cookbooks. 74 pag. (ISBN 1468001795), (ISBN 978-1468001792)
  2. Mesfin, D.J. Exotic Ethiopian Cooking, Falls Church, Virginia: Ethiopian Cookbooks Enterprises, 2006, pp.124, 129.