Κήποι του Καίσαρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης των κήπων της αρχαίας Ρώμης. Νοτιοδυτικά είναι οι Κήποι του Ι. Καίσαρα.

Οι Κήποι του Καίσαρα, λατιν.: Horti Caesari, ήταν το όνομα δύο κήπων, που ανήκαν στον Ιούλιο Καίσαρα και ευρίσκοντο στη Ρώμη.[1]

Στον Κυρινάλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτοί υπήρχαν στην Πόρτα Κολλίνα στον Κυρινάλιο λόφο. Καθώς τα Σέρβια Τείχη είχαν χάσει την αμυντική τους λειτουργία εκείνη τη στιγμή και είχαν σε μεγάλο βαθμό κατεδαφιστεί, δεν είναι σαφές εάν αυτοί οι κήποι ήταν ή όχι εκτός των ορίων της πόλης. Μετά το τέλος του Καίσαρα οι κήποι ανήκαν στον φίλο του Σαλλούστιο, ο οποίος τους πρόσθεσε στα δικά του κτήματα και κατασκεύασε τους Κήπους του Σαλλούστιου.

Πέραν του Τίβερη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κήποι δυτικά του Τίβερη ευρίσκοντο έξω από τα Τείχη της πόλης, στο πρώτο μίλι τhw Bία Πορτουένσις, στην περιοχή Transtiberium. Η Κλεοπάτρα Ζ΄ της Αιγύπτου έμεινε σε αυτούς ,κατά την επίσκεψή της στη Ρώμη το 44 π.Χ., αφού κανένας ξένος αρχηγός κράτους δεν επιτρεπόταν εντός του ορίου (pomerium) της Ρώμης. Μετά το τέλος του, ο Καίσαρας άφησε αυτούς τους κήπους στους κατοίκους της Ρώμης.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Richardson, Lawrence, Jr., 1920-2013. A new topographical dictionary of ancient Rome. Baltimore. ISBN 0-8018-4300-6. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • L. Richardson, jr, A New Topographical Dictionary of Ancient Rome, Baltimore - London 1992. pp. 197