Κέντρο Αστρονομικών Δεδομένων Στρασβούργου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Κέντρο Αστρονομικών Δεδομένων Στρασβούργου (Centre de Données astronomiques de Strasbourg, CDS) είναι ένα πολύ σπουδαίο κέντρο συλλογής και διάδοσης αστρονομικών πληροφοριών. Το Κέντρο αυτό υπάγεται στο Αστεροσκοπείο της πόλης του Στρασβούργου και επομένως και στο Πανεπιστήμιο Louis-Pasteur του Στρασβούργου καθώς και στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS).

Το CDS ιδρύθηκε το 1972 και ονομαζόταν τότε Centre de Données Stellaires (Κέντρο Αστρικών Δεδομένων), αλλά μετονομάστηκε το 1983, διότι επεκτάθηκε ώστε να καλύπτει πάσης φύσεως αντικείμενα που βρίσκονται πέρα από το Ηλιακό Σύστημα και όχι μόνο αστέρες.

Στόχος του CDS είναι να συλλέγει δεδομένα από αστεροσκοπεία και διαστημικά παρατηρητήρια και να τα δημοσιεύει σε ηλεκτρονική μορφή. Η τεράστια βάση δεδομένων του CDS ονομάζεται SIMBAD (Set of Identifications, Measurements, and Bibliography for Astronomical Data) και συγκεντρώνει στοιχεία για περισσότερα από 4.500.000 αντικείμενα και πολλές χιλιάδες βιβλιογραφικές παραπομπές. Εκτός από το SIMBAD, το Κέντρο θέτει στη διαθεσιμότητα της διεθνούς αστρονομικής κοινότητας το λογισμικό Aladin, που αποτελεί έναν διαλογικό ουράνιο χάρτη, την υπηρεσία αστρονομικών καταλόγων VizieR και ένα ηλεκτρονικό λεξικό ονοματολογίας ουράνιων αντικειμένων.

Βιβλιογραφία και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Les catalogues astronomiques Encyclopédie Hachette Multimédia 2007 - Edition Intégrale
  • Oxford Dictionary of Astronomy. Ridpath, Ian, New York: Oxford University Press, 2003 & 2007 (2nd Edition).
  • Philip's Astronomy Encyclopedia. London: Philip's, 2002.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]