Κέλλυ (θύμα ανθρωποκτονίας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"Κέλλυ"
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1968
Βιρτζίνια
Θάνατος10 Ιουλίου 1991
Ελ Ντοράντο
Αιτία θανάτουΑνθρωποκτονία που οφείλεται σε σπασμένο λαιμό και πυροβολισμός μετά θάνατον
Ψευδώνυμο
  • Μερσέντες
  • Σέριλ Αν Γουίκ
  • Κέλλυ Λι Κάρ
  • Σάνον/Σάρον Γουίλεϊ
  • Σέριλ Κάουφμαν
  • Η άγνωστη γυναίκα του Ελ Ντοράντο
Χώρα πολιτογράφησηςΑμερική
Πληροφορίες ασχολίας

Κέλλυ (1968 – 10 Ιουλίου 1991) ήταν το όνομα μιας 23χρονης Αμερικανίδας, η οποία δολοφονήθηκε στις 10 Ιουλίου 1991 στο Ελ Ντοράντο του Αρκάνσας, στο δωμάτιο 121 του ξενοδοχείου Γουάιτχολ (το οποίο έχει πλέον κατεδαφιστεί). Συστηνόταν με διάφορα ονόματα, όπως Μερσέντες (έτσι την γνώριζαν οι φίλοι της), Σέριλ Αν Γουίκ (το όνομα στο δελτίο ταυτότητας που βρέθηκε κοντά στο πτώμα της), Κέλλυ Λι Καρ, Σάνον/Σάρον Γουίλεϊ και Σέριλ Κάουφμαν. Ωστόσο κανένα από αυτά δεν ήταν το πραγματικό της όνομα.

Κατά την διάρκεια της ζωής της, έζησε σε διάφορες πολιτείες όπως το Τέξας και την Λουιζιάνα, και φέρεται να είχε εμπλακεί στην κλοπή ταυτοτήτων και στην πορνεία. Όσον αφορά το παρελθόν της, είχε αναφέρει διάφορες ιστορίες για την ζωή της, αφήνοντας για παράδειγμα να εννοηθεί ότι είχε συλληφθεί κάποια στιγμή, ότι είχε ένα ή δύο παιδιά και ότι πιθανώς είχε εμπλακεί σε μια ληστεία τράπεζας στην Ανατολική Ακτή. Ο δολοφόνος της αναγνωρίστηκε ως ο πρώην εραστής της και φερόμενος μαστροπός Τζέιμς ΜακΆλφιν. Αν και ο Τζειμς καταδικάστηκε για την δολοφονία της Κέλλυ, η πραγματική της ταυτότητα παρέμεινε άγνωστη μέχρι το 2022. Συγκεκριμένα στις 24 Μαΐου 2022, το μικρό της όνομα αποκαλύφθηκε σε ένα άρθρο από την ιατροδικαστή Γιολάντα ΜακΚλάρυ, η οποία παρέλειψε να αποκαλύψει το επώνυμό της γυναίκας για λόγους προστασίας της ιδιωτικής της ζωής των εν ζωή συγγενών της.

Πριν από τη μερική ταυτοποίησή της το 2022, η Κέλλυ ήταν κυρίως γνωστή ως η Άγνωστη γυναικά του Ελ Ντοράντο.

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κέλλυ γεννήθηκε το 1968 στη Βιρτζίνια της Αμερικής από μια γυναίκα ονόματι Μπρέντα, η οποία ήταν παντρεμένη με έναν άνδρα που δεν ήταν ο πραγματικός πατέρας της Κέλλυ. Στην ουσία δεν γνώρισε ποτέ τον βιολογικό της πατέρα και είναι πιθανό ότι και εκείνος αγνοούσε την ύπαρξη της. Τα πρώτα της χρόνια περιγράφονταν ως φυσιολογικά και σταθερά, έως ότου η μητέρα και ο πατριός της ήρθαν σε διάσταση το 1971 και χώρισαν τον επόμενο χρόνο.

Τέσσερις μήνες αργότερα η Μπρέντα ξαναπαντρεύτηκε, με έναν βίαιο άντρα που κακοποιούσε όλη την οικογένεια. Αυτός ο γάμος κράτησε επτά χρόνια μέσα στα οποία αποκτήθηκε και ένα παιδιά. Εντούτοις, η Μπρέντα έδωσε το μωρό σε μια κοντινή αγροτική οικογένεια. Μετά τη λύση του γάμου, η Μπρέντα ξαναπαντρεύτηκε, αλλά αυτός ο γάμος έληξε απότομα όταν ο σύζυγος της αυτοκτόνησε τον Δεκέμβριο του 1979.

Για τα επόμενα δύο χρόνια, η Κέλλυ και η αδερφή της ζούσαν στο σπίτι μιας θείας στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, ενώ η Μπρέντα διέμενε στην Βιρτζίνια Μπιτς. Η Κέλλυ και η αδερφή παρέμειναν με αυτή τη θεία για περίπου ενάμιση χρόνο μέχρι που η Μπρέντα της ζήτησε έρθει να ζήσει ξανά μαζί της. Η Κέλλυ εγκατέλειψε το σχολείο και βρήκε δουλειά στην παραλία σε ένα περίπτερο που πουλούσε κοσμήματα. Η μητέρα της κάποια στιγμή έκλεψε τα εμπορεύματα και τα κέρδη από τη δουλειά της κόρης της. Η Κέλλυ έπρεπε να επιστρέψει τα εμπορεύματα για να αποφύγει η μητέρα της να μπει στην φυλακή. Επιπρόσθετα, αυτή και η μητέρα της αναγκάστηκαν να μετακομίσουν τρεις με τέσσερις φορές μετά το καλοκαίρι του 1983 επειδή δεν πλήρωναν τα ενοίκια. Κάποια στιγμή μεταξύ 1984 και 1985 η Κέλλυ (η οποία ζούσε τότε στη Φλόριντα) ρώτησε τη θεία της αν μπορούσε να μείνει ξανά μαζί της επειδή δεν μπορούσε να διαχειριστεί τον εθισμό της μητέρας της στην κοκαΐνη. Αυτή η συγκατοίκηση δεν κράτησε πολύ όμως γιατί και η ίδια η Κέλλυ ήταν επίσης εθισμένη στην κοκαΐνη, αφού την είχε μυήσει η μητέρα της στα ναρκωτικά. Ωστόσο επέστρεψε στη Φλόριντα και υποβλήθηκε σε αποτοξίνωση το 1986. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου βοήθησε επίσης τη μητέρα της να ανακτήσει την υγεία της, Παρόλα αυτά έπρεπε να υπομείνει τον προβληματικό τρόπο ζωής της Μπρέντα, ο οποίος περιελάβανε φυλάκιση για ναρκωτικά, ακάλυπτες επιταγές, κλοπή πιστωτικών καρτών και τιμαλφή, ακόμη και κλοπή αυτοκινήτου από αντιπροσωπεία ενοικιαζόμενων οχημάτων.

Μετά την ολοκλήρωση της απεξάρτησης της, η Κέλλυ μετακόμισε ξανά στην ίδια θεία, αυτή τη φορά στο Τέξας, καθώς ο σύζυγος της θείας της ήταν στρατιωτικός υπάλληλος και είχε μετατεθεί εκεί. Κάποια στιγμή, η θεία της Κέλλυ βρήκε «προκλητικά ρούχα» στη βαλίτσα της και κατάλαβε ότι η ανίψια της είχε γίνει στριπτιζέζ. Η Κέλλυ της εξήγησε ότι είχε επιλέξει να γίνει χορεύτρια για να αποκτήσει πρόσβαση στα ναρκωτικά και επειδή αυτό το επάγγελμα της εξασφάλιζε πολλά χρήματα. Στη συνέχεια αποφάσισε να συζήσει με τον τότε σύντροφο της, αλλά αργότερα τον παράτησε και μετακόμισε στο Λιτλ Ροκ του Αρκάνσας όπου έζησε από το 1986 έως το 1989. Στη συνέχεια, επέστρεψε στο σπίτι της μητέρας της στη Φλόριντα μόνο που αυτή τη φορά η μικρότερη αδερφή της έμεινε μαζί τους. Η αδερφή της τις εγκατέλειψε μόλις λίγους μήνες αργότερα, διότι ένιωσε μεγάλη ντροπή για την μητέρα τους, η οποία για οικονομικούς λόγους έλαβε μέρος σε έναν διαγωνισμό μπικίνι. Η Κέλλυ έφυγε επίσης από το σπίτι το 1990 και μετακόμισε στο Νόρφοκ της Βιρτζίνια . Εντούτοις, στο τέλος εκείνου του έτους, αποφάσισε να ταξιδέψει στο Ντάλας του Τέξας.

Δραστηριότητες πριν από το θάνατο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τόπος κατοικίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παλαιότερη επαληθευμένη τοποθεσία της Κέλλυ είναι το Ντάλας όπου συνελήφθη για πορνεία. Εργάστηκε επίσης σε ένα εστιατόριο της αλυσίδας KFC στην ίδια περιοχή. Αφού έφυγε από το Ντάλας, ταξίδεψε στο Σίρβερπορτ της Λουιζιάνα, πριν πάει στο Ελ Ντοράντο στις αρχές του 1991. Εργάστηκε επίσης ως στριπτιζέζ στο Λιτλ Ροκ του Αρκάνσας πριν από τον θάνατό της και ζούσε με μια οικογένεια στο Ίρβινγκ του Τέξας.

Καταγεγραμμένες συλλήψεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 31 Δεκεμβρίου 1990 – συνελήφθη (ως Σέριλ Αν Γουίκ) για πορνεία στο ξενοδοχείο Λα Κασίτα στο Ντάλας του Τέξας [1]
  • 26 Ιανουαρίου 1991 – συνελήφθη στο Ντάλας [1]
  • 8 Φεβρουαρίου 1991 – συνελήφθη (ως Σέριλ Αν Γουίκ) για προσβολή της δημοσίας αιδούς στο ξενοδοχείο Καρουσέλ στο Γκάρλαντ του Τέξας
  • Μάιος 1991 – συνελήφθη (ως Σέριλ Αν Γουίκ) επειδή υπέγραψε ακάλυπτες επιταγές στο Ελ Ντοράντο του Αρκάνσας [1]

Τζέιμς ΜακΆλφιν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κέλλυ γνώρισε τον Τζέιμς ΜακΆλφιν όταν ήταν στο Ντάλας. Όσο ήταν ζευγάρι, η Κέλλυ βρισκόταν συχνά στα επείγοντα περιστατικά λόγω τραυματισμών που υπέστη στα χέρια του συντρόφου της. Πριν από τον ΜακΆλφιν, η Κέλλυ είχε εμπλακεί με άλλους άνδρες γνωστούς ως Τάιρον και ΝτιΤζέι

Τον Ιούνιο του 1991, η Κέλλυ εγκατέλειψε τον Τζέιμς και μετακόμισε σε μια φίλη της που ονομαζόταν Άντρια Κούκσι. Ο ΜακΆλφιν συνέχισε να ενοχλεί την Κέλλυ με απειλητικά μηνύματα αφού δεν μπορούσε να δεχτεί ότι τον παράτησε. Στις 10 Ιουλίου, κατάφερε να πείσει την Κέλλυ να τον συναντήσει στο δωμάτιo του στο ξενοδοχείο Γουάιτχολ με την πρόφαση ότι ήθελε να της προσφέρει χρήματα.

Ένας γείτονας, ο Ρόι Τσάρλς Μένον, είδε και άκουσε μέρος της έντονης συζήτησης μεταξύ της Κέλλυς και του Τζέιμς εκείνο το βράδυ όταν πέρασε για να ζητήσει την επιστροφή κάποιων κασετών μουσικής που της είχε δανείσει. Η Κέλλυ προσπάθησε να ξεφύγει, βγαίνοντας στο πάρκινγκ. Ωστόσο ο Τζέιμς την πρόλαβε και την χτύπησε. Φωνάζοντας της «γύρνα στο δωμάτιο, σκύλα», την έσυρε πίσω στο δωμάτιο, καθώς έφευγε ο Μένον. Από τη διπλανή πόρτα, ο Ρόι άκουσε τους δύο τους να λογομαχούν και να περπατούν πέρα δώθε στο δωμάτιο, μέχρι που ένας πυροβολισμός τερμάτισε τη διαμάχη. Στη συνέχεια, οι μάρτυρες είδαν τον Τζέιμς να διαφεύγει μπαίνοντας στο όχημα του και να απομακρύνεται με ταχύτητα. [2]

Έρευνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ΜακΆλφιν συνελήφθη σύντομα και κατηγορήθηκε για φόνο πρώτου βαθμού και για βιαιοπραγία δεύτερου βαθμού. Αρνήθηκε ότι σκότωσε την Κέλλυ, ισχυριζόμενος ότι εκείνη είχε αυτοπυροβοληθεί κατά την διάρκεια μιας απόπειρας αυτοκτονίας και ότι εκείνος την είχε μόνο χτυπήσει. Η αστυνομία απέρριψε τον ισχυρισμό του. Ο Τζέιμς αρχικά αρνήθηκε να αναγνωρίσει το θύμα του. Εντούτοις στην πορεία δέχτηκε να αποκαλύψει το πραγματικό όνομα της άγνωστης γυναίκας, με την προϋπόθεση ότι η αστυνομία θα συμφωνούσε να κάνει κάτι γι' αυτόν. Φυσικά οι αρχές δεν δέχτηκα τους όρους του.

Με τον ύποπτο να μη συνεργάζεται, η αστυνομία έψαξε στα υπάρχοντα της Κέλλυ για να βρει την ταυτότητα της. Βρήκαν μια κάρτα κοινωνικής ασφάλισης και μια ταυτότητα με τη φωτογραφία της που την αναγνώριζε ως Σέριλ Αν Γουίκ.

Η αστυνομία εντόπισε την οικογένεια της Γουίκ στη Μινεάπολη της Μινεσότα και επικοινώνησε μαζί τους για να τους ενημερώσει για την απώλεια τους. Η οικογένεια πίστεψε ότι είχε γίνει κάποιο λάθος και έτσι έφερε σε επαφή την αστυνομία με την πραγματική Σέριλ που ήταν ακόμα ζωντανή. Εκείνη ισχυρίστηκε ότι οι πληροφορίες κοινωνικής ασφάλισης και η ταυτότητάς της είχαν κλαπεί ενώ εργαζόταν ως στριπτιζέζ για μια εταιρεία στη Μινεάπολη που ονομάζεται Party Time, και αρνήθηκε ότι γνώριζε την νεκρή γυναίκα.[3] Σε εκείνο το σημείο λοιπόν, αποκαλύφθηκε ότι η Κέλλυ άρχισε να κινείται με αυτή την κλεμμένη ταυτότητα κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Φλόριντα γύρω στο 1984 ή το 1985.Το κίνητρό της ήταν να εργαστεί ως χορεύτρια. Εντούτοις αυτού του είδους κλαμπ απασχολούσαν μόνο άτομα ηλικίας από 18 ετών και άνω και αυτή ήταν ανήλικη εκείνη την περίοδο.[4] Η αστυνομία βρέθηκε ξανά σε αδιέξοδο και ήταν πάλι στο μηδέν εφόσον δεν είχε κανένα στοιχείο για το ποια μπορούσε να είναι η μυστηριώδης γυναίκα.

Αφηγήσεις για το παρελθόν της από την Κέλλυ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κέλλυ είχε πει διαφορετικές ιστορίες για το παρελθόν της, καθιστώντας έτσι δύσκολο τον διαχωρισμό της αλήθειας από το ψέμα. Στην φίλη της Άντρια Κούκσι ισχυρίστηκε ότι εργαζόταν στο παρελθόν ως στριπτιζέζ, ότι καταγόταν από τα περίχωρα και ότι είχε αποκτήσει δύο παιδιά που μεγάλωσε η μητέρα της και με τα οποία δεν τα πήγαινε καλά. Σε άλλους, είχε πει ότι ήταν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων επειδή ο πατέρας της ήταν μπλεγμένος με την μαφία. Κάποιοι είχαν ακούσει ότι την καταζητούσαν για ληστείες τραπεζών στην Ανατολική Ακτή. Η αστυνομία που ερευνούσε την ταυτότητα της δεν μπόρεσε να ανακαλύψει καμία ληστεία τράπεζας με την οποία θα μπορούσε να συνδεθεί η άγνωστη γυναίκα, ούτε οποιαδήποτε σχέση με πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων ή με τη μαφία.

Η Κέλλυ ανέφερε επίσης ότι συνόδευε έναν Αφροαμερικανό στις στάσεις φορτηγών, με σκοπό να δελεάζει τους οδηγούς και να τους ληστεύουν. Ισχυρίστηκε ότι όλο αυτό σταμάτησε μετά από το θάνατο ενός οδηγού φορτηγού. Αυτό έκανε την αστυνομία να υποψιαστεί ότι η γυναίκα είχε εμπλακεί στην ανεξιχνίαστη δολοφονία του οδηγού φορτηγού Ντουέιν ΜακΚόρκεντεϊλ στις 12 Νοεμβρίου του 1988. Οι μαρτυρίες ανέφεραν ότι μια λευκή γυναίκα εθεάθη μαζί με ένα λευκό και ένα μαύρο άντρα κοντά στον τόπο του εγκλήματος μέσα σε ένα καφέ Ford Pinto. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να επιβεβαιωθεί ότι η ύποπτη γυναικά ήταν η Κέλλυ.

Σε έναν εθελοντή στο Στρατό της Σωτηρίας στο Ελ Ντοράντο, η Κέλλυ είχε μοιραστεί μια ιστορία για τη ζωή της σε τοπικό καταφύγιο αστέγων στην οδό Cadiz 1100 στο Ντάλας. Ανέφερε ότι της πήραν την μια της κόρη ενώ ήταν εκεί και ότι δεν μπόρεσε να την πάρει πίσω, επειδή συστηνόταν με ψεύτικο όνομα. Αυτή η πληροφορία δεν μπορούσε να επαληθευτεί επειδή τα αρχεία από το καταφύγιο για αυτήν την περίοδο είχαν καταστραφεί.

Απολογισμός του παρελθόντος της από τον ΜακΆλφιν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ΜακΆλφιν ειπε ότι γνώριζε την ταυτότητα της γυναίκας και προσφέρθηκε να την αποκαλύψει με αντάλλαγμα 4.000 δολάρια. Για να ενισχύσει τα λεγόμενα του, μοιράστηκε επιλεγμένες πληροφορίες που ισχυρίστηκε ότι σχετίζονται με το παρελθόν της.

Ο Τζέιμς υποστήριξε ότι η Κέλλυ βρισκόταν στους δρόμους από τα 16 της όταν ένας Αφροαμερικανός που ερωτεύτηκε την ανάγκασε να εκπορνευτεί στην περιοχή Φορτ Γουόρθ του Ντάλας. Σύμφωνα με τον ΜακΆλφιν, αν και ήταν ενήλικη, άρχισε στην πορεία να εκπορνεύεται με τη θέληση της. Επιπλέον, μοιράστηκε ότι η Κέλλυ είχε αποφύγει τη διακίνηση στο Μεξικό αναπτύσσοντας σχέση με έναν μαστροπό που ονομαζόταν Τζέφρι "Τζέι-Τζέι" Ντέβις από το Ντάλας πριν το σκάσει μαζί με έναν άλλο μαστροπό ονόματι Τάιρον.

Η αστυνομία απέρριψε τα λεγόμενα του ΜακΆλφιν, χαρακτηρίζοντας τα ως αναξιόπιστα.

Εξελίξεις στην ερευνά που ήρθαν το 2019[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια δεύτερη ξαδέρφη της Κέλλυ που ζούσε στην Αλαμπάμα εντοπίστηκε από έναν γενεαλόγο μέσω της τεχνολογίας DNA. Η ξαδέρφη δεν αναγνώρισε την Κέλλυ, αλλά δήλωσε ότι έμοιαζε με μέλη της οικογένειας.[5] [6]

Ταυτοποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 24 Μαΐου 2022, η ιατροδικαστής Γιολάντα ΜακΚλάρυ δημοσίευσε ένα άρθρο στον ιστότοπο της αποκαλύπτοντας ότι η Κέλλυ και η άγνωστη γυναίκα του Ελ Ντοράντο ήταν το ίδιο πρόσωπο. Ήταν 23 ετών τη στιγμή του θανάτου της. Η μητέρα της κατά πάσα πιθανότητα δεν προσπάθησε να επικοινωνήσει ή να αναζητήσει την Κέλλυ. Παρόλα αυτά, η Μπρέντα μετακόμισε με τη θεία της Κέλλυ στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα το 1992. Ωστόσο, την λήστεψε και επέστρεψε στη Βιρτζίνια, όπου πέθανε το 2008, χωρίς να έχει ξανά επαφή με την οικογένεια της. Το άρθρο της ΜακΚλάρυ σημείωσε, ότι κατά τα λεγόμενα της Κέλλυ, όλα όσα έκανε ως έφηβη και νεαρή ενήλικη, έγιναν μόνο και μόνο για να βοηθήσει τη μητέρα της.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Timeline». Wix. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2017. 
  2. «Finding a Name for Jane Doe». MyArkLaMiss. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2017. 
  3. «We Know Who Killed Her. But 24 Years Later, We Still Don't Know Her Name». Huffington Post. 15 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2017. 
  4. McClary, Yolanda. «Meet Kelly AKA El Dorado Jane Doe». Closing the Case (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 
  5. Lohr, David (24 January 2019). «DNA Just Led To A Major Break In A Murder Case That's Stumped Police For 27 Years» (στα en-AU). Huffington Post. https://www.huffingtonpost.com.au/entry/el-dorado-jane-doe_us_5c48cc72e4b025aa26bf852d?ec_carp=5816127343718960673. Ανακτήθηκε στις 23 January 2019. 
  6. Jeffrey, Rebecca (29 Ιανουαρίου 2019). «DNA Hit Brings Investigators One Step Closer to Identifying El Dorado Jane Doe». KARK (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2019.