Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού
Moonstruck
ΣκηνοθεσίαΝόρμαν Τζούισον[1][2][3]
ΠαραγωγήΝόρμαν Τζούισον
ΣενάριοJohn Patrick Shanley
ΠρωταγωνιστέςΣερ[3][4][5], Νίκολας Κέιτζ[2][3][4], Ολυμπία Δουκάκη[3][4][5], Βίνσεντ Γκαρνίνια[6], Ντάνι Αϊέλο[2][3][4], Τζούλι Μποβάσο[6], Τζον Μαχόνι[6], Feodor Chaliapin Jr., Έλεν Χανφτ[6], Τζον Γκριφάσ[6], Leonardo Cimino[6], Ρόμπιν Μπάρτλετ[6], Lisa Howard[7], Cynthia Dale[7], Catherine Scorsese[7], Anita Gillette[7], Έιμι Ακίνο[7] και Πόλα Τρούμαν
ΜουσικήΝτικ Χάιμαν
ΦωτογραφίαΝτέιβιντ Γουάτκιν
ΜοντάζΛου Λομπάρντο
ΕνδυματολόγοςΘεώνη Βαχλιώτη - Όλντριτζ
Εταιρεία παραγωγήςMetro-Goldwyn-Mayer
ΔιανομήMetro-Goldwyn-Mayer και Xfinity Streampix
Πρώτη προβολή1987, 16  Δεκεμβρίου 1987 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[8], 17  Μαρτίου 1988 (Γερμανία)[9] και 18  Δεκεμβρίου 1987 (Καναδάς και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[8][10]
Διάρκεια102 λεπτά[11]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[11]
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού (πρωτότυπος τίτλος: Moonstruck) είναι μια αμερικανική ρομαντική κομεντί - δραματική ταινία του 1987 σε σκηνοθεσία και συμπαραγωγή του Νόρμαν Τζούισον, σε σενάριο Τζον Πάτρικ Σάνλεϊ και με πρωταγωνιστές τους Σερ, Νίκολας Κέιτζ, Ντάνι Αϊέλο, Ολυμπία Δουκάκη και Βίνσεντ Γκαρντίνια. Κεντρικό πρόσωπο της ταινίας είναι η Λορέτα Καστορίνι, μια χήρα Ιταλοαμερικανίδα που ερωτεύεται τον ευέξαπτο, αποξενωμένο μικρότερο αδερφό του αρραβωνιαστικού της.

Το Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού είχε μια περιορισμένη κυκλοφορία στους κινηματογράφους στις 18 Δεκεμβρίου 1987 και κυκλοφόρησε σε εθνικό επίπεδο στις 15 Ιανουαρίου 1988 από τη Metro-Goldwyn-Mayer. Η ταινία γνώρισε καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία. Έλαβε έξι υποψηφιότητες στα 60ά Βραβεία Όσκαρ, κερδίζοντας τρεις Α' Γυναικείου Ρόλου (Σερ), Β' Γυναικείου Ρόλου (Δουκάκη) και Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου (Σάνλεϊ).

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τριανταεπτάχρονη Λορέτα Καστορίνι, μια Ιταλοαμερικανίδα χήρα, εργάζεται ως λογίστρια και ζει στο Μπρούκλιν Χάιτς με την οικογένειά της: τον πατέρα της, Κόσμο, τον παππού της από την πλευρά του πατέρα της και τη μητέρα της, Ρόουζ. Ο φίλος της Λορέτα, Τζόνι Καμαρέρι, της κάνει πρόταση γάμου πριν φύγει για τη Σικελία για να δεν την ετοιμοθάνατη μητέρα του. Η Λορέτα δέχεται, αλλά επιμένει να ακολουθήσουν προσεκτικά την παράδοση καθώς πιστεύει ότι ο πρώτος της γάμος ήταν καταραμένος, με αποτέλεσμα τον ξαφνικό θάνατο του πρώτου της συζύγου μετά από δύο χρόνια γάμου. Ο Τζόνι ζητά από τη Λορέτα να καλέσει τον αποξενωμένο μικρότερο αδερφό του Ρόνι στον γάμο. Ο Ρόνι και ο Τζόνι δεν έχουν πέντε χρόνιανα μιλήσουν. Η Λορέττα επιστρέφει σπίτι και ενημερώνει τους γονείς της για τον αρραβώνα. Ο Κόσμο αντιπαθεί τον Τζόνι και είναι απρόθυμος να πληρώσει για τον «πραγματικό» γάμο τον οποίο επιμένει να κάνει η Λορέτα, ενώ η Ρόουζ είναι ευχαριστημένη που η Λορέτα συμπαθεί τον Τζόνι αλλά δεν τον αγαπάει πραγματικά. Η Ρόουζ πιστεύει ότι η αληθινή αγάπη μπορεί να κάνει τους ερωτικούς συντρόφους να πληγωθούν εύκολα.

Η Λορέτα πηγαίνει να δει τον Ρόνι στο αρτοποιείο του. Εκεί αποκαλύπτεται ότι Ρόνι ότι έχει ξύλινο προσθετικό χέρι επειδή είχε χάσει το χέρι του από έναν κόφτη ψωμιού ενώ μιλούσε με τον Τζόνι. Στη συνέχεια, η αρραβωνιαστικιά του Ρόνι τον παράτησε. Η Λορέτα επιμένει να μιλήσουν ιδιαιτέρως. Πηγαίνουν στο διαμέρισμα του Ρόνι, όπου η Λορέτα μαγειρεύει και οι δύο του πίνουν πολλά αλκοολούχα ποτά. Η Λορέτα λέει στον Ρόνι ότι πιστεύει ότι είναι ένας «λύκος» που τραυμάτισε σκόπιμα το χέρι του για να ξεφύγει από την παγίδα μιας κακής σχέσης. Ο Ρόνι αντιδρά με μανία και πάθος, φιλώντας τη Λορέτα. Έκπληξτη, η Λορέτα ανταποδίδει το φιλί. Ο Ρόνι μεταφέρει τη Λορέτα στο κρεβάτι του, όπου κάνουν έρωτα.

Το ίδιο βράδυ, ο αδερφός της Ρόουζ, ο Ρέιμοντ, και η σύζυγός του Ρίτα τρώνε μαζί με τη Ρόουζ, τον Κόσμο και τον πατέρα του Κόσμο και αναρωτιούνται πού είναι η Λορέτα. Ο Ρέιμοντ θυμάται ένα ιδιαίτερα λαμπερό φεγγάρι που πιστεύει ότι είχε βγει όταν ο Κόσμο φλέρταρε τη Ρόουζ. Το επόμενο πρωί, η Λορέτα λέει στον Ρόνι ότι δεν πρέπει να ξαναϊδωθούν ποτέ. Ο Ρόνι υπόσχεται να μην ξαναενοχλήσει τη Λορέτα αν πάει να δουν μαζί το Λα Μποέμ στη Μητροπολιτική Όπερα. Η Λορέτα πηγαίνει στην εκκλησία για να εξομολογηθεί την απιστία της και στη συνέχεια τηλεφωνεί στο κατάστημα του Ρέιμοντ και της Ρίτας για να κλείσει το ταμείο. Φεύγοντας, πηγαίνει σε ένα κομμωτήριο και σε μια μπουτίκ, από όπου αγοράζει ένα εντυπωσιακό βραδινό φόρεμα και παπούτσια.

Η Λορέτα συγκινείται βαθιά από το Λα Μποέμ. Φεύγοντας από την όπερα, η Λορέτα βλέπει τον Κόσμο, συνοδευόμενο από την ερωμένη του, Μόνα, και πηγαίνει να του μιλήσει. Καθώς η Λορέτα είναι με τον Ρόνι, ο Κόσμο προτείνει στη Λορέτα να κρατήσει μυστική τη συνάντησή τους. Η Λορέτα προσπαθεί να επιστρέψει στο σπίτι, αλλά ο Ρόνι την πείθει απεγνωσμένα να κάνει άλλη μια προσπάθεια. Το ίδιο βράδυ, η Ρόουζ τρώωει μόνη της σε ένα εστιατόριο και βλέπει έναν καθηγητή πανεπιστημίου, τον Πέρι, την ώρα που τον παρατάει μια φοιτήτρια. Συμπονώντας τον, η Ρόουζ τον προσκαλεί να φάνε μαζί, επιτρέποντάς του να την πάει με τα πόδια στο σπίτι της αλλά χωρίς να τον καλέσει επειδή είναι πιστή στον γάμο της. Αργότερα, ο Τζόνι επιστρέφει απροσδόκητα από τη Σικελία μετά τη «θαυματουργή» ανάρρωση της μητέρας του και φτάνει στο σπίτι των Καστορίνι. Η Ρόουζ ρωτά τον Τζόνι γιατί οι άντρες κυνηγούν τις γυναίκες. Ο Τζόνι θεωρεί ότι αυτό συμβαίνει «επειδή φοβούνται τον θάνατο» και η Ρόουζ συμφωνεί.

Επιστρέφοντας σπίτι το επόμενο πρωί, η Λορέτα στενοχωριέται όταν μαθαίνει από τη Ρόουζ ότι όπου να 'ναι θα έρθει ο Τζόνι. Έρχεται ο Ρόνι και η Ρόουζ τον προσκαλεί για πρωινό παρά τις αντιρρήσεις της Λορέτα. Ο Κόσμο και ο πατέρας του κατεβαίνουν από τον επάνω όροφο. Ο παππούς επιμένει να συμφωνήσει ο Κόσμο να πληρώσει για τον γάμο της Λορέτα. Στη συνέχεια, ο Ρόουζ έρχεται αντιμέτωπη με τον Κόσμο και απαιτεί να τερματίσει τη εξωσυζυγική του σχέση. Εκείνος αναστατώνεται αλλά υποχωρεί και, λόγω επιμονής της Ρόουζ, δέχεται και να πάει να εξομολογηθεί. Οι δύο τους επιβεβαιώνουν τον έρωτά τους ο ένας για τον άλλον. Έρχονται ο Ρέιμοντ και η Ρίτα, ανησυχώντας ότι η Λορέτα δεν είχε καταθέσει τα χρήματα της προηγούμενης ημέρας στην τράπεζα, και ανακουφίζονται όταν μαθαίνουν ότι το ξέχασε, αλλά έχει ακόμα τα χρήματα. Όταν τελικά έρχεται ο Τζόνι, διαλύει τον αρραβώνα, πιστεύοντας στην πρόληψη ότι ο γάμος τους θα προκαλέσει τον θάνατο της μητέρας του. Η Λορέτα τα βάζει με τον Τζόνι που αθέτησε την υπόσχεσή του και του πετάει τη βέρα που της έχει δώσει. Αρπάζοντας την ευκαιρία, ο Ρόνι δανείζεται τη βέρα και ζητά από τη Λορέτα να τον παντρευτεί. Εκείνη συμφωνεί. Η οικογένεια πίνει σαμπάνια στην υγειά του ζευγαριού και ο Τζόνι συμμετέχει μετά από παρότρυνση του παππού, αφού πλέον θα είναι μέλος της οικογένειας.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απήχηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εισπράξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την ευρεία κυκλοφορία της, η ταινία τερμάτισε τρίτη σε εισπράξεις στις ΗΠΑ και πέρασε 20 συνεχόμενες εβδομάδες στο top 10 και τελικά απέφερε 80.640.528 δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.[12]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Rotten Tomatoes η ταινία έχει βαθμολογία αποδοχής 93% με βάση κριτικές 70 κριτικών, με μέσο όρο βαθμολογίας 7,9/10. Η συναίνεση του ιστότοπου έγραφε: «Το Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού είναι ένας πληθωρικά αστείος φόρος τιμής στον έρωτα και μια από τις πιο ελκυστικές κωμωδίες της δεκαετίας».[13] Στο Metacritic η ταινία έχει βαθμολογία 83% με βάση κριτικές 18 κριτικών, υποδεικνύοντας «καθολική αναγνώριση».[14] Το κοινό που συμμετείχε σε δημοσκόπηση από το CinemaScore έδωσε στην ταινία μέσο βαθμό "A−" σε κλίμακα Α+ έως F.[15]

Σάουντρακ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τραγούδι Καλλιτέχνης
That' s amore Ντιν Μάρτιν
Canzone Per Loretta/Addio, Mulberry Street Τζακ Ζάζα (μαντολίνο)
Mr. Moon
It Must Be Him Βίκυ Καρ
Old Man Mazurka Ντομινίκ Κορτέζε (ακορντεόν)
Lament for Johnny's Mama
Che gelida manina Εντ Μπίκερτ (κιθάρα)
Donde lieta uscì Ρενάτα Τεμπάλντι
Canzone Per Loretta
O soave fanciulla Κάρλο Μπεργκόντσι, Ρενάτα Τεμπάλντι
Musetta's Waltz Μο Κόφμαν (άλτο σαξόφωνο)
Musetta's Entrance Νόρα Σούλμαν (φλάουτο)
La bohème (ορχηστρικά αποσπάσματα)
Gettin' Ready Μο Κόφμαν (άλτο σαξόφωνο)
Brooklyn Heights Stroll
Beautiful Signorina
Moonglow
Canzone Per Loretta Ντομινίκ Κορτέζε (ακορντεόν)
Gioventù mia, tu non sei morta (La bohème, πράξη 2) Κάρλο Μπεργκόντσι, Τσέζαρε Σιέπι, Έτορε Μπαστιανίνι, Φερνάντο Κορένα, Τζιάνα Ντάντζελο, Ρενάτα Ταμπάλντι Ρεντάτο Τσέζαρι

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0093565/. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 stopklatka.pl/film/wplyw-ksiezyca-1987. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=54879.html. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2016.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 www.metacritic.com/movie/moonstruck. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2016.
  5. 5,0 5,1 www.adorocinema.com/filmes/filme-54879/. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2016.
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 6,6 www.imdb.com/title/tt0093565/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2016.
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  8. 8,0 8,1 (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0093565/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 19  Σεπτεμβρίου 2022.
  9. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0093565/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2017.
  10. Ανακτήθηκε στις 19  Σεπτεμβρίου 2022.
  11. 11,0 11,1 moonstruck-3.
  12. «Moonstruck». Box Office Mojo. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2013. 
  13. «Moonstruck (1987)». Rotten Tomatoes. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2023. 
  14. «Moonstruck». Metacritic. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2023. 
  15. «CinemaScore». cinemascore.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]