Κάστρο των Παλαιολόγων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάστρο των Παλαιολόγων
Χάρτης
Είδοςκάστρο[1]
ΔιεύθυνσηPiazza Castello - 15033 Casale Monferrato (AL)[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες45°8′15″N 8°26′47″E
Διοικητική υπαγωγήΚαζάλε Μονφερράτο[2][1]
ΧώραΙταλία[2][1]
Προστασίαιταλικό πολιτισμικό αγαθό[2][3]
Commons page Πολυμέσα

Το Κάστρο των Παλαιολόγων είναι βυζαντινό κάστρο στην πόλη Καζάλε Μονφεράτο στην Επαρχία Αλεσάνδρια στην Ιταλία.

Το Κάστρο των Παλαιολόγων χτίστηκε το 1352 από τον Ιωάννη Β Παλαιολόγο, για να ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες οχυρώσεις. Κατά τη διάρκεια της περιόδου Βισκόντι, το κάστρο ήταν εξοπλισμένο με πυροβόλα όπλα[4]. Κατά τον δέκατο πέμπτο αιώνα η δομή του διευρύνθηκε και μετασχηματίστηκε από τον Γουλιέλμο Η΄ και τον Βονιφάτιο Δ΄[5].

Μετά την ειρήνη της Λε Κατώ-Καμπρεζί το 1559, η πόλη πέρασε στα χέρια των Γοντζάγκα της Μάντοβα, το κάστρο από κατοικία που χρησιμοποιούνταν τότε μετατράπηκε σε φρούριο και πάλι[5] ενισχύθηκαν οι οχυρώσεις του και προστέθηκαν οι πύργοι[5]. Μέχρι τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα το κάστρο διατήρησε τη δομή που που είχε από τους Γκονζάγκα. Από το 1856, λόγω της ανάγκης για νέους αστικούς χώρους, άρχισε η κατεδάφιση τμήματος του[5]. Το κάστρο είναι ακόμη εν μέρει ανοικτό στους επισκέπτες και έχει γίνει πολιτιστικό κέντρο της πόλης[5][6].

Το κτίριο έχει ασύμμετρο εξάγωνο σχέδιο με γωνιακούς πύργους και περιβάλλεται από τάφρο. Στην κύρια πύλη του υπάρχει ένα μαρμάρινο ανάγλυφο που απεικονίζει το έμβλημα των ευγενών αρχόντων της Μονφερράτο: Αλεράμο, Παλαιολόγοι και Γκονζάγκα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]