Κάστρο των Παλαιολόγων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κάστρο των Παλαιολόγων
Casale Monferrato-castello1.jpg
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Κάστρο των Παλαιολόγων είναι βυζαντινό κάστρο στην πόλη Καζάλε Μονφερράτο στην Επαρχία Αλεσάνδρια στην Ιταλία.

Το Κάστρο των Παλαιολόγων χτίστηκε το 1352 από τον Ιωάννη Β Παλαιολόγο, για να ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες οχυρώσεις. Κατά τη διάρκεια της περιόδου Βισκόντι, το κάστρο ήταν εξοπλισμένο με πυροβόλα όπλα[1]. Κατά τον δέκατο πέμπτο αιώνα η δομή του διευρύνθηκε και μετασχηματίστηκε από τον Γουλιέλμο Η΄ και τον Βονιφάτιο Δ΄[2].

Μετά την ειρήνη της Λε Κατώ-Καμπρεζί το 1559, η πόλη πέρασε στα χέρια των Γοντζάγκα της Μάντοβα, το κάστρο από κατοικία που χρησιμοποιούνταν τότε μετατράπηκε σε φρούριο και πάλι[2] ενισχύθηκαν οι οχυρώσεις του και προστέθηκαν οι πύργοι[2]. Μέχρι τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα το κάστρο διατήρησε τη δομή που που είχε από τους Γκονζάγκα. Από το 1856, λόγω της ανάγκης για νέους αστικούς χώρους, άρχισε η κατεδάφιση τμήματος του[2]. Το κάστρο είναι ακόμη εν μέρει ανοικτό στους επισκέπτες και έχει γίνει πολιτιστικό κέντρο της πόλης[2][3].

Το κτίριο έχει ασύμμετρο εξάγωνο σχέδιο με γωνιακούς πύργους και περιβάλλεται από τάφρο. Στην κύρια πύλη του υπάρχει ένα μαρμάρινο ανάγλυφο που απεικονίζει το έμβλημα των ευγενών αρχόντων της Μονφερράτο: Αλεράμο, Παλαιολόγοι και Γκονζάγκα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]