Κάστρο του Μπωρεγκάρ (Λουάρ-ε-Σερ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 47°32′13″N 1°23′1″E / 47.53694°N 1.38361°E / 47.53694; 1.38361

Κάστρο του Μπωρεγκάρ
Χάρτης
Είδοςκάστρο
Αρχιτεκτονικήαναγεννησιακή αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες47°32′13″N 1°23′1″E
Διοικητική υπαγωγήΣελέτ[1]
ΧώραΓαλλία[1]
Προστασίακατηγοριοποιημένο ιστορικό μνημείο στη Γαλλία (από 1840)[1] και πρόσθετος κατάλογος ιστορικών μνημείο της Γαλλίας (από 1993)[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Κάστρο του Μπωρεγκάρ (γαλλικά: Château de Beauregard) είναι αναγεννησιακό κάστρο στην Κοιλάδα του Λίγηρα (γαλλ. Λουάρ) στη Γαλλία. Βρίσκεται στην επικράτεια της πόλης Σελέτ, λίγο πιο νότια από την πόλη Μπλουά και λίγα μίλια από άλλα διάσημα κάστρα του Λίγηρα, όπως το Κάστρο του Σεβερνύ. Αν και είναι ακόμη ακατοίκητο, μπορεί να το επισκεφθούν τουρίστες. Το κάστρο είναι περίφημο για την Πινακοθήκη του, που διακοσμήθηκε τον 17ο αι. με 327 προσωπογραφίες διασήμων προσώπων.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κύριο κτήριο έχει δύο ορόφους: το ισόγειο έχει στην πρόσοψη μία στοά καλυμμένη με επτά τόξα και ο πρώτος όροφος έχει εσωτερικά μία στοά. Τον 16ο αι. οι στοές είχαν σχεδιαστεί για να ενώνουν τα δύο ακραία κτήρια. Το νότιο κτήριο εξέχει προς τα εμπρός και στη στέγη του υπάρχει μία καπνοδόχος λεπτή και υψηλή. Έτσι προεξείχε και το άλλο, βόρειο κτήριο και μάλλον αυτό ήταν το αρχικό κτήριο του 15ου αι. Αυτό φαίνεται σε σχέδια του Αντρουέ ντυ Σερσώ και καταστράφηκε τον 17ο αι. για να κτιστεί πιο σύγχρονο, που και αυτό αφαιρέθηκε τον 19ο αι. Στο εμπρός μέρος σχηματίζεται η αυλή. Η πίσω όψη του κάστρου έχει θέα στο πάρκο και άλλαξε τον 19ο αι. Εδώ υπάρχει ένα γήπεδο του τένις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]