Κάστρο του Ζάτριτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κάστρο του Ζάτριτς
Είδοςοχύρωση, ιστορική τοποθεσία και αρχαιολογική θέση[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες42°26′43″N 20°38′10″E
Διοικητική υπαγωγήOrahovac Municipality[1]
ΤοποθεσίαZatrić[1]
ΧώραΚόσοβο και Κοσσυφοπέδιο[1]
Προστασίαcultural heritage monument of Kosovo[1]

Το Κάστρο του Ζάτριτς (σερβικά : Затрич) είναι ένα φρούριο στο Κοσσυφοπέδιο, τα ερείπια του οποίου βρίσκονται κοντά στο χωριό Ζάτριτς δέκα χιλιόμετρα βόρεια της Ομπάνοβατς. Βρίσκεται σε μία κορυφή που ονομάζεται Γκραντίστε, 1013 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, η οποία δεσπόζει στην κοιλάδα του λευκού Δρίνου και του Πρίζρεν. Έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενος αρχαιολογικός χώρος, κάτω από την προστασία της Δημοκρατίας της Σερβίας από το 1967[2][3].

Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την ιστορία του αλλά πιστεύεται ότι ήταν ένα παλιό βυζαντινό φρούριο ίσως και πόλη, όπου θα μπορούσε να στεγάσει χιλιάδες ανθρώπους.

Αποτελείται από την άνω πόλη, που βρίσκεται στην κορυφή, και την κάτω πόλη. Έχει σχήμα που μοιάζει με αιχμηρό δόντι ή ράμφος , η νότια και η ανατολική πλευρά του προστατεύονται από γκρεμό που σε ορισμένα σημεία φτάνει μέχρι και 50 μέτρα. Στη βόρεια πλευρά του, υπάρχει ένα φυσικό πλάτωμα, όπου η αρχαιολογική έρευνα ανακάλυψε κεραμικά, τούβλα αλλά και οστά, επίσης το περίγραμμα των τεσσάρων τετράγωνων και πολυγωνικών εγκαταστάσεων, και η βάση των πύργων με τις ράμπες, οι οποίες συνδέουν την κάτω πόλη στην άνω πόλη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Monuments database. 10  Νοεμβρίου 2017. tools.wmflabs.org/heritage/api/api.php?action=search&format=json&srcountry=xk&srlang=sq&srid=3017.
  2. Rešenje Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Prištini, br. 998 od 1967. godine. Zakon o zaštiti spomenika kulture (Sl. glasnik SRS br. 3/66).
  3. Monuments of Culture in Serbia: OSTACI SREDNJEVEKOVNOG GRADA (SANU)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Иван Здравковић, „Средњовековни градови и дворци на Косову“, Београд, 1975.
  • Zatrič, Cultural monuments in Serbia, Serbian Academy of Sciences and Arts
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Zatrič της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).