Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κάστρο του Γαρδικιού Αρκαδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κάστρο της Ωριάς Γαρδικιού)

Το Κάστρο του Γαρδικίου ή Κάστρο της Ωριάς είναι οχυρωματική περίβολος που βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τον οικισμό Τουρκολέκα της περιφερειακής ενότητας Αρκαδίας.[1] Βρίσκεται χτισμένη σε απόκρημνο λόφο, παρυφή του όρους Ελληνίτσας και στο πέρασμα του Μακρυπλαγίου στα όρια της Αρκαδίας με την Μεσσηνία.

Το κάστρο χτίστηκε από τους Φράγκους σταυροφόρους του Πριγκιπάτου της Αχαΐας άγνωστο πότε ακριβώς πάνω στα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας Αμφείας. Αναφέρεται πρώτη φορά στο Χρονικόν του Μορέως με το όνομα Gradisco που εκ παραφθοράς προφέρονταν από τους Έλληνες Γαρδίκι και Γαρδικίη. Πρώτη αναφορά για το κάστρο είναι το 1264-65 μετά την Μάχη του Μακρυπλαγίου όπου μεταφέρθηκαν εκεί και φυλακίστηκαν οι Βυζαντινοί αιχμάλωτοι της μάχης αλλά αναφέρεται ότι δεν υπήρχε ακόμα το κτίσμα, και υπολογίζεται ότι κτίστηκε ανάμεσα στα 1264 - 1292.

Σε άγνωστο χρόνο πέρασε στο Δεσποτάτο του Μυστρά. Τον 14ο αιώνα πολιορκήθηκε από τον Φραγκίσκο του Σαν Σεβερίνο που ήρθε εδώ με 50 λογχοφόρους 50 βαλλιστές και 50 μισθοφόρους, φρούραρχος του ήταν ο βυζαντινός Σεργιάνης Γιλόπουλος Χριστιάνος. Αναφέρεται ότι ο Φραγκίσκος επιτέθηκε στο κάστρο αλλά δεν μπόρεσε να στήσει πολιορκία λόγω του ισχυρού τείχους που είχε.

Το 1423 πολιορκήθηκε από τους Οθωμανούς και τον Τουραχάν χωρίς να το καταλάβουν. Το 1460 ήρθε και το πολιόρκησε ο ίδιος ο Μωάμεθ Β΄ και μετά πολυήμερη πολιορκία και λόγω λειψανδρίας παραδόθηκε. Οι Οθωμανοί έσφαξαν όλους τους κατοίκους και όσους είχαν καταφύγει εκεί, αναφέρονται 6.000, και λεηλάτησαν το κάστρο. Από τις Οθωμανικές αυτές πολιορκίες βγήκε και ο μύθος της ωριάς -ωραίας πριγκίπισσας που έπεσε στον γκρεμό για να μην πιαστεί από τους Οθωμανούς. Έκτοτε το ερειπωμένο, πλέον, κάστρο δεν αναφέρεται ξανά έως το 1821, όταν και στην κορυφή του λόφου πάνω στον οποίο αυτό βρισκόταν είχε ταμπουρωθεί ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Σήμερα σώζονται ερείπια των τειχών του αλλά και κτισμάτων μέσα σε αυτό.

  1. Κάστρον της Ωριάς Γαρδικίου[νεκρός σύνδεσμος], Υπουργείο Πολιτισμού-Διαρκής Κατάλογος των Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων της Ελλάδος, Ανακτήθηκε 28 Μαΐου 2013