Κάστρο Αγίου Κωνσταντίνου Τελένδου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Κάστρο Αγίου Κωνσταντίνου είναι οχυρωματικό έργο στην νησίδα Τέλενδο που βρίσκεται δίπλα στην Κάλυμνο στα Δωδεκάνησα.[1] Το κάστρο στο εσωτερικό του περιελάμβανε μεσαιωνικό οικισμό, βρισκόταν απέναντι από το Καστέλλι και είχε οπτική επαφή με το Κάστρο Γαλατιανής.[1] Είναι χτισμένο σε βραχώδες έδαφος στα βόρεια της νησίδας σε υψόμετρο 250 μέτρα και οφείλει το όνομα του στον ναό που βρίσκεται μέσα σε αυτό.[1]

Το κάστρο είχε τείχη πάχους από 1 έως 1,5 μέτρα και είχε μόνο μία πύλη στο μοναδικό προσβάσιμο σημείο αφού περιβαλλόταν από γκρεμούς. Είχε προτείχισμα και διασώζεται σήμερα ερείπια μικρού πύργου-παρατηρητηρίου. Το κάστρο πιστεύεται ότι κτίστηκε κατά το δεύτερο μισό του 7ου αιώνα για προστασία του οικισμού από τις αραβικές επιδρομές της εποχής[2]. Πιστεύεται ότι το κάστρο και ο οικισμός διατηρήθηκαν μέχρι τον 10ο αιώνα που επανακατοικήθηκαν τα παράλια της νησίδας.

Σήμερα διασώζονται τα τείχη του σε χαμηλό ύψος, ερείπια οικιών, και ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου κι Ελένης που χτίστηκε πάνω σε ερείπια βασιλικής και διασώζονται τοιχογραφίες του 7ου αιώνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Κάστρο Τελένδου ή Κάστρο Αγίου Κωνσταντίνου». http://www.kastra.eu/. Ελληνικά Κάστρα. Ανακτήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2018.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
  2. Κόλλιας, Ηλίας (1996 - Αθήνα). «Δωδεκάνησα - Κάλυμνος, Σύμη, Καστελλόριζο, Κάσος». Καθημερινή - 7 ημέρες, σελ. 28. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • CORPUS Αρχαιολογία, ιστορία των πολιτισμών, τεύχος 72, Ιουνίου 2005, Εκδόσεις Περισκόπιο, Μιχαήλ Ι. Κουτελλάς , σελίδες 67-68, Τα Βυζαντινά κάστρα της Καλύμνου.